Speciale

Si po formëson Covid-19 arenën ndërkombëtare dhe pozicionin e superfuqive: BE, SHBA, Kinë

*** Në kuadër të një lufte të fortë tregtare mes SHBA dhe Kinës që njëkohësisht ishin duke negociuar fort në nivel dypalësh por edhe duke përdorur armët multilaterale në forume globale si OBT-ja, apo të një përplasjeje të konsiderueshme interesash tregtarë BE-Kinë por edhe SHBA-BE, koronavirusi mund të vejë në pikëpyetje aleancat tradicionale por edhe të kërcënojë brishtësinë e partneriteteve dhe...

Çfarë do të ndodhë pas Brexit me Parlamentin e ri Europian?

Një çështje që prek jo vetëm MB por ngjall interes edhe për BE-në dhe shtetet që aspirojnë të bëhen pjesë e saj është : sesi do jetë përbërja e Parlamentit Europian pas BREXIT? Në zgjedhjet e reja të muajit maj 2019 në Parlamentin Europian u zgjodhën 751 eurodeputetë ku mes tyre ishin edhe përfaqësues nga Mbretëria e Bashkuar për shkak të shtyrjes së BREXIT më 31 tetor 2019. Por, nëse ajo largohe...

Një Europë e qëndrueshme – një e ardhme e qëndrueshme

Sfidat do të jenë përballja e BE me një mjedis i cili është gjithnjë më i paparashikueshëm dhe i ndërlikuar globalisht, konkurrenca e madhe, unilaterizmi kategorik, sistemi i bazuar në rregullat ndërkombëtare dhe në parimet e tij që po sfidohen, vlerat e BE-së po vihen në pikëpyetje dhe aq më tepër një shtet anëtar që po largohet nga Unioni. Finlanda është gati të nisë kryesinë e saj të Këshillit...

Krijimi i Zyrës së Prokurorisë Publike Europiane – hapi i radhës për të mbrojtur interesat financiare të BE-së

Në kuadër të këtij parashikimi është arritur më 8 qershor 2017, një marrëveshje politike, për hartimin e një Rregulloreje për krijimin e një Zyre të Prokurorisë Publike Europiane (EPPO). Deri më tani 22 vende anëtare të BE e kanë firmosur këtë Rregullore si Gjermania, Austria, Italia, Holanda, Spanja etj. Pas një faze për ngritjen dhe themelimin e saj prej tre vjetësh, EPPO parashikohet të marrë...

Vizioni për BE-në: Përballja mes Macron dhe Karrenbauer

Deklarata e Macron është fokusuar te europskepticizmi i qytetarëve europianë dhe ka vënë theksin te një “rilindje europiane”. Ai ka deklaruar se është përballur shpesh me qytetarët që e pyesin: “Ku është Europa? Çfarë po bën Europa?”. Nga ana tjetër Annegret Kramp-Karrenbauer, kryetarja e Partisë Demo-Kristiane në Gjermani i është përgjigjur deklaratave të liderit francez Macron duke e përkrahur...

Janari sjell Rumaninë në krye të Presidencës së Këshillit të Bashkimit Europian

Në shtyllën e parë të prioriteteve, Rumunia synon të sjellë një kontribut në sigurimin e konvergjencës dhe kohezionit në Europë në mënyrë që të ofrojë një zhvillim të qëndrueshëm dhe të barabartë për të gjithë qytetarët dhe shtetet anëtare përmes rritjes së konkurrencës dhe reduktimit të krijimit të zbrazëtirave lidhur me zhvillimin, në promovimin e ndërlidhshmërisë dhe digjitalizimit, stimulimin...

Kompakti Global për një Migracion të Sigurt, të Organizuar dhe të Rregullt (GCM)

Në shtator 2016, Asambleja e Përgjithshme vendosi, nëpërmjet miratimit të Deklaratës së Nju Jorkut për Refugjatët dhe Migrantët, për të zhvilluar një Kompakt Global për Migracionin (KGM). Procesi për të zhvilluar këtë kompakt global filloi në prill 2017. Më 13 korrik 2018, Shtetet Anëtare të OKB-së finalizuan tekstin për Kompaktin Global për Migracionin e Sigurt, të Organizuar dhe të Rregullt. Më...

Programi i Punës i Komisionit për vitin 2019: Mbajtja e premtimeve dhe planet për të ardhmen

Çdo vit, Komisioni miraton një Program Pune që përcakton listën e veprimeve që do të ndërmarrë në vitin e ardhshëm. Programi i Punës informon publikun dhe bashkë-ligjvënësit për angazhimet politike për të paraqitur iniciativa të reja, tërheqin propozimet në pritje dhe rishikojnë legjislacionin ekzistues të BE. Që nga fillimi i mandatit të tij në 2014, ky Komision ka nënvizuar nevojën për një Bash...

Prioritetet kryesore të Presidencës Austriake në Këshillin e BE-së korrik-dhjetor 2018

Presidenca Austriake gjithashtu synon që të rrisë bashkëpunimin me vendet e origjinës dhe të tranzitit të emigrantëve për të zgjidhur këtë krizë që e ka prekur Europën, e vendosur për të shpërndarë solidaritetin mes vendeve duke mos ja lënë të gjithë barrën e emigrantëve Greqisë dhe Italisë. Nuk mund të mbetet pas as perspektiva europiane e Ballkanit Perëndimor dhe progresi i bërë në kuadër të ad...

Franca paraqet projekt-ligjin e ri të imigracionit

Legjislacioni i ri përfshin plane për:• Futjen e gjobave prej 3,750 € (4,620 $) ose burgim 1-vjeçar për personat që kalojnë në mënyrë të paligjshme kufijtë brënda BE-së. • Dyfishim i kohës që azil-kërkuesit mund të mbahen në paraburgim, deri në 90 ditë. Reduktimi i sasisë së kohës që azilkërkuesit duhet të apelojnë nëse refuzohet statusi i refugjatëve.• Dëbimi i atyre azilkërkuesve që konsiderohe...

Page 2 of 7

371Ndjekës
5616Ndjekës
1935Ndjekës
21Abonues
Ambassade_Niva2_Engelsk
PA_logo