Speciale

Mbi amendimet e Reformës Zgjedhore të vitit 2020

Reforma Zgjedhore e vitit 2020, ishte një proces politik dhe legjislativ kompleks, i ndarë në disa momente në largësi nga njëra-tjera. Ky proces në rezultante solli ndërhyrje në tekstin ligjor të “Kushtetutës së Republikës”, “Kodit Zgjedhor” dhe Ligjit “Për partitë politike”. Këto nd...

Covid-19, pandemia që shkundi “mirëqenien ekzistuese” dhe riktheu vëmendjen tek shëndeti mendor

  *** Shëndeti mendor është një ndër dimensionet më të prekura në këtë pandemi, i cili vlen për t’u theksuar që edhe më përpara pandemisë nuk ka marrë vëmendjen, investimet dhe shërbimet e duhura (OBSH, 2020). Karantina, një ndër masat e marra, që përkufizohet si “veçimi dhe kufizimi i lëvizjës së personave që potencialisht kanë qenë të ekspozuar ndaj një sëmundjeje ngjitëse, për të parë nës...

Ndryshimet ligjore mbi abortin në Poloni, zhvillimet globale të lidhura me të dhe regresi i të drejtave të grave

  *** Polonia ka një prej ligjeve më kufizuese në Europë (Center for Productive Rights, 2020) për sa i përket abortit, duke e lejuar atë vetëm në tre raste: Kur është rezultat i një krimi (përdhunimi, incesti), kur sjell rrezik për shëndetin apo jetën e gruas dhe për shkak të defekteve fetale. Megjithatë, një prej këtyre përjashtimeve të pakta në ligj, ra me 22 tetor 2020 kur Gjykata Kushtet...

BE-ja në udhëkryq: Mes përballjes me kërcënimin e radikalizmit dhe rrugës drejt islamofobisë

  *** Qëllimi në vetvete i Bashkimit Europian është krijimi i një zone të sigurtë, bazuar në liri, të drejta të barabarta dhe zhvillim për të gjithë popujt që janë pjesë e këtij bashkimi. Sulmet terroriste të ndodhura vitet e fundit e kanë thyer këtë siguri, duke krijuar panik, frikë dhe terror tek popullsia civile. Në këtë kontekst, Bashkimi Europian gjeti forma dhe mekanizma të rinj për të...

Vorbulla e Ekstremizmit të Dhunshëm në Bashkimin Europian

*** "Sot, Islami është një fe që është në krizë në të gjithë botën." Kjo ishte deklarata e Presidentit të Francës në 2 tetor, ndërsa shpalli "planin e tij kundër-radikalizmit" (Lester, 2020). Vetëm dy javë më vonë, më 16 tetor, një besimtar radikal vrau mësuesin e shkollës së mesme, Samuel Paty, për shkak se ai shfaqi karikaturat famëkeqe të Profetit Muhamed në klasën e tij (Rahim et al, 2020). V...

Zgjedhja e presidentit Joe Biden në SHBA dhe “entuziazmi” i liderëve në Europë!

  *** Në rrafshin ndërkombëtar plani i tij është për një Amerikë në krye të çështjeve ndërkombëtare me një axhendë rikthimi për disa prej tyre të anashkaluara nga presidenti Trump ka "entuziazmuar" partnerët. Në këtë drejtim Biden do i rikthehet bashkëpunimit tradicional me aleatët e tij në NATO, një raport i "krisur" më herët apo objektivi për t'ju rikthyer marrëveshjes së vitit 2015 me Ira...

Lajmet e rreme dhe roli i medias në shpërndarjen e informacionit

Dhe tani, fluksi i vëmendjes së botës është i strukturuar, në një shkallë të gjerë dhe dërrmuese, nga vetëm disa platforma dixhitale: Facebook, Google (i cili posedon YouTube), dhe, në një masë më të vogël, Twitter (Tukefci 2018)”. Kjo e bën botën ku jetojmë sot më sfiduese dhe njëherazi më komplekse. ***   Informimi shpeshherë është i përqendruar jo te faktet, por te manipulimi. Ky informac...

Covid-19, një zile zgjimi për të pasur një sistem arsimor me standarde europiane

Por ne nuk humbëm nga kjo përvojë, përkundrazi, edhe pse në mënyrë të sforcuar, u ndërgjegjësuam për nevojën e përditësimit të metodologjisë së mësimdhënies, gjë që pritet të ndikojë në mënyrë të pashmangshme në zhvillimin e mëtejshëm të kurrikulës sonë arsimore me standarde të reja, evropiane dhe më tej. Në kohët që jetojmë shkolla nuk mund të vazhdojë të jetë e programuar vetëm si mësim (ballë...

Polemikat ndaj buxhetit të ri të BE - Katërshja Dorështrënguar vs Miqtë e Kohezionit

Largimi i Brits-ave, të cilët vazhdimisht konsideroheshin si shumë "grindavecë", i ka lënë buxhetit të përbashkët të eurozonës një boshllëk të vlerësuar diku te 12 bilionë € në vit, boshllëk që do duhet të mbushet nga kontributet e vendeve të tjera anëtare.Por kjo nuk është pritur me shumë entuziazëm nga vendet anëtare, e veçanërisht nga ato që mbajnë peshën më të madhe kontribuese. Ky diskutim d...

Marrëveshja BE - Turqi: A do të ketë një krizë të re të refugjatëve?

*** Korridoret ballkaniko-perëndimore po shihen si një rreze shprese, sidomos për grupet vulnerabël (të mitur, gra të pashoqëruara/me fëmijë); ose urë kapërcyese për ata të cilët synojnë perëndimin, në një kohë që këto vende nuk kanë një gjendje të stabilizuar dhe po sfidojnë vetveten. Në fokus do të jetë shteti shqiptar, i cili aktualisht po përballet me shumë sfida të reja pas konfirmimit të ha...

Page 1 of 7

371Ndjekës
5616Ndjekës
1937Ndjekës
21Abonues
Ambassade_Niva2_Engelsk
PA_logo