Zgjerimi

Kapja e shtetit, klientelizmi politik dhe fasada: Fenomenet që vënë në pikëpyetje Integrimin Europian të Ballkanit Perëndimor

Mes vendeve të Ballkanit Perëndimor dhe Bashkimit Europian ekziston një marrëdhënie e veçantë e cila kalon përmes Procesit të Stabilizim Asociimit dhe ka si qëllim demokratizimin e vendeve kandidate nëpërmjet kushtëzimeve të vendosura prej vendeve anëtarëve. “Kushtëzimi (Conditionality) qëndron në themel të strategjisë së Bashkimit Europian për të detyruar vendet jo-anëtare që të përshtaten me pa...

Ndërlidhja e politikës së zgjerimit me rimëkëmbjen

Zgjerimi i Bashkimit Europian në kontinent është kthyer në një nga tiparet përcaktuese të procesit të integrimit europian në tërësi. Ama, pavarësisht rëndësisë dhe qendërsisë së tij në zhvillimin e projektit europian, zgjerimi nuk ka qënë kurrë i lehtë dhe rrallëherë ës...

Kushtëzimi (conditionality) i BE në Ballkanin Perëndimor: A po dëshmon i suksesshëm në procesin e demokratizimit?

Në fillim të vitit 2020 Bashkimi Europian (BE) prezantoi metodologjinë e re të zgjerimit, e cila në plan të parë riafirmon angazhimin e BE për integrimin e vendeve të Ballkanit Perëndimor. Ndërkohë, nga ana tjetër në rajon vihet re një rritje e numrit të nismave paralele rajonale, duke përdorur dhe arsyetimin e in...

Roli i sektorit privat në proceset negociuese dhe anëtarësuese të vendit

Procesi i Integrimit Europian të vendit është një proces dinamik, kompleks si dhe transformimi e reformimi të brendshëm, kryesisht në aspektin ligjor, ekonomik dhe atë të mirëqeverisjes, duke kërkuar domosdoshmërisht rolin dhe përfshirjen e të gjithë aktorëve shtetërorë dhe joshtetërorë në nive...

Roli reformues i Bashkimit Europian në Shqipëri dhe reforma në drejtësi

*** Shqipëria është një ndër vendet e Ballkanit që në të ardhmen synon aderimin në Bashkimin Europian. Pozicioni i Shqipërise ka qenë i qartë që prej momentit të parë të lirisë pas rënies së një prej regjimeve komuniste më mizore në ish bllokun komunist. Qysh në fillimet e viteve ‘90, vizioni i shqiptarëve ka qenë i qartë dhe pro perëndimor, E DUAM SHQIPËRINË SI GJITHË EUROPA. Përgjatë viteve të...

Presidenca e Këshillit të BE nga Gjermania - çfarë do të sjellë për zgjerimin në Ballkan?

Gjermania ka shprehur më shumë se një herë gatishmërinë për uljen në tryezë me kandidatët nga Ballkani Perëndimor, por rezistenca ka ardhur nga fqinjët e saj, themelues gjithashtu të Bashkimit Europian. Me metodologjinë e re, procesi i zgjerimit është bërë më i ndërlikuar, më llogaridhënës për shtetet kandidate, ndërsa shteteve anëtare i jep më shumë fuqi për të pezulluar procesin. Kjo formulë e...

Roli i shtuar i shteteve anëtare: si do të ndikojë në procesin e zgjerimit?

*** Roli i ri i shteteve anëtare në procesin e zgjerimit erdhi nën vellon e mekanizmave të shtuara monitoruese mbi respektimin e shtetit ligjor dhe shtetit të së drejtës, por jo vetëm. Përfshirja më e madhe e vendeve anëtare synon që të krijojë incentivë të re për këto shtete për të qënë më proaktive dhe mbështetëse për procesin e integrimit, ndikuar nga roli i tyre i drejtpërdrejtë. Por, teksa k...

Prioritetet e Presidencës së parë Kroate të Këshillit të Bashkimit Europian

  Presidenca e Kroacisë në Këshillin e Bashkimit Europian:  janar 2020 – qershor 2020 Marrja e këtj posti është një ngjarje e veçantë për Kroacinë, kjo pasi do të jetë kryesia e parë e Kroacisë që prej anëtarësimit të saj në BE në vitin 2013. Moto e Kroacisë gjatë presidencës është: Një Europë e fuqishme në një botë sfidash. Programi i propozuar nga Kroacia fokusohet në 4 drejtime krye...

“Mini-Shengeni” i Ballkanit Perëndimor: pritshmëritë dhe aktorët kryesorë

Nuk mund të cilësohet as si një nismë e re për shtetet e Ballkanit Perëndimor pasi në vitin 2006, Shqipëria, Bosnje-Hercegovina, Kosova, Maqedonia e Veriut, Mali i Zi dhe Serbia, nënshkruan Marrëveshjen e Tregtisë së Lirë të Europës Qendrore (CEFTA) për eleminimin e detyrimeve doganore dhe pengesave të tjera për tregtinë e ndërsjellë, por as nuk mund të kritikohet për dëshirën e mirë të shteteve...

Dështimi i hapjes së negociatave dhe pakënaqësia e të gjithëve ndaj JO-së së Francës

Më 17-18 tetor të 2019, Këshilli i shteteve anëtare duhet të kishte vlerësuar bazuar në raportin e Komisionit Europian, plotësimin e kushteve dhe rekomandimeve të listuara në qershor të 2019 për Shqipërinë në zbatimin e Reformës në Drejtësi, luftës kundër korrupsionit, krimit të organizuar, të drejtave të njeriut dhe ligji për administratën publike, por duket sikur vendimi ishte më shumë “persona...

Page 1 of 5

371Ndjekës
5616Ndjekës
1935Ndjekës
21Abonues
Ambassade_Niva2_Engelsk
PA_logo