Ekonomia

Garancia Rinore Europiane: Mundësitë për të rinjtë në Shqipëri

AbstraktPapunësia strukturore mbetet ndër problemet kryesore në Shqipëri dhe të rinjtë mbeten shtresa më e prekur nga ky fenomen. Problemet kronike nga të cilat vuan tregu i punës ndikojnë në numrin e ulët të të rinjve të angazhuar në tregun e punës, në arsim apo trajnim formal apo joformal, si dhe krijojnë stimuj për emigrim në masë të të rinjve. Ky artikull do të trajtojë implementimin për herë...

Pasojat ekonomike të luftës në Ukrainë dhe ndikimi në axhendën e integrimit të Shqipërisë në BE

HyrjeVendimi i marrë prej vendit tonë për të qenë pjesë e familjes europiane, na obligon të përmbushim një mori detyrimesh të cilat janë të materializuara në një tërësi normash, rregullash ligjesh dhe konventash ndërkombëtare, dhe që duhen përafruar rigorozisht me legjislacionin europian. Duke parë zhvillimet e fundit në Shqipëri dhe duke mbajtur në konsideratë objektivin e saj drejt integrimit, m...

Ballkani Perëndimor gjatë pandemisë - si po shkon rimëkëmbja?

Data 11 mars 2020 shënon ditën që Organizata Botërore e Shëndetit shpalli COVID-19 si një pandemi. Që nga ky moment, por edhe më herët gjatë fazave vlerësuese, ky virus i ri u kthye në fjalën kryesore në diskutimet e niveleve më të larta (OBSH, 2020). Çfarë kërcënimi paraqiste pandemia për jetën social-ekonomike të kombeve të ndryshme? Me çfarë pasojash të pashmangshme do të përballeshin shoqërit...

Integrimi i Shqipërisë në Bashkimin Europian dhe efektet në ekonominë bujqësore vendase

Shqipëria gjatë gjithë historisë së saj ka qenë një vend bujqësor. Zhvillimet e pas viteve 90' ku vendi ka si përparësi anëtarësimin në BE, tregojnë se në axhendën shqiptare bujqësia mbetet sektor shumë i rëndësishëm. Bazuar në nenet e MSA-së për fushën e prodhimit bujqësor, objektivi kryesor është përafrimi gradual i legjislacionit shqiptar me atë të BE-së, si edhe zhvillimi i strategjive p...

Menaxhimi qeveritar i pasojave të tërmetit të 26 nëntorit 2019 në Durrës

Shqipëria është një vend i rrezikuar nga fatkeqësi natyrore si: tërmetet, përmbytjet apo përhapja e epidemive. Tërmeti me magnitudë 6.4 të shkallës Rihter, në 26 nëntor 2019, goditi Durrësin, Shijakun, Tiranën, Krujën (Thumanë), Kamzën, Kavajën, Kurbinin dhe Lezhën, duke rezultuar në 51 hu...

Rikonceptualizimi i Tregut të Përbashkët Rajonal në Ballkanin Perendimor

Samiti i Sofjes i mbajtur në nëntor të vitit 2020, është i fundit në listën e një sërë përpjekjesh të vrullshme në vitin e fundit për të rigjallëruar marrëdhëniet mes Ballkanit Perendimor (BP6) dhe Bashkimit Europian (BE). Samiti vjen në kuadër të Procesit të Berlinit dhe ka prodhuar zotim...

Politika e Përbashkët Bujqësore: Pritshmëritë rreth Reformës dhe Marrëveshja e Gjelbër Europiane

*** Rëndësia ekonomike e CAP në buxhetin europian Por si funksion në praktikë zbatimi i CAP? Aktualisht, politika është mbështetur në dy shtylla: nga njëra anë, duke mbështetur fermerët me pagesa të drejtpërdrejta duke shërbyer kështu në rritjen e të ardhurave të fermerit dhe nga ana tjetër, duke financuar projekte zhvillimore në zonat rurale në mënyrë që fshatrat të jenë më tërheqës për të jetua...

Zgjedhjet presidenciale në SHBA, impakti në ekonominë globale dhe atë europiane

Sipas statistikave, pas mbylljes së përgjithshme në muajin mars të këtij viti, sipërmarrjet e vogla u mbyllën në gjithë kontinentin amerikan. Në prill raportoheshin mbi 23 milionë amerikanë që nuk kishin vende pune, duke e ngritur në 14.7% papunësinë në krahasim me 3.5% sa ajo raportohej në janar të vitit 2020 (Deutsche Welle, 2020). Kjo ishte dhe norma më e ulët e papunësisë në 50 vitet e fundi...

Turizmi dhe Covid-19: sfidat dhe masat që duhen ndërmarrë

*** Është ende shpejtë për të gjykuar një sjellje konsumatore apo një sjellje të turistit potencial në një të ardhme të afërt. Pasojat e krizës ekonomike janë ende të paqarta për shumë vende, siç është e paqartë mënyra e evoluimit të pandemisë. Një mbyllje e dytë është e padëshirueshme sepse shumë shtete janë goxha të dëmtuara prej situatës, por kjo nuk e përjashton mundësinë që diçka e tillë të...

Ekonomia e Bashkimit Europian përballë krizës së COVID-19

Ndër iniciativat më të rëndësishme pjesë e kësaj analize janë paketat dhe skemat financiare të planifikuara nga BE si dhe propozimi për një plan Marshall për të ndihmuar dhe shmangur katastrofën ekonomike të krijuar. Rezultatet tregojnë se solidariteti i shprehur në një sërë masash të qëndrueshme për të mbështetur ekonomitë e vendeve të Unionit, të cilat janë më të prekura dhe në prag recens...

Page 1 of 4

1085Ndjekës
6323Ndjekës
1989Ndjekës
22Abonues

Youtube Videos

European Movement International
European Movement International
Ambassade_Niva2_Engelsk