Kartolina

Rritja e radikalizimit të djathtë - Ndikimi në zgjedhjet parlamentare në BE dhe stabilitetin politik të unionit

Ndërkohë që Bashkimi Europian përgatitet për zgjedhjet e ardhshme parlamentare në 6 qershor, duket se një frymë në rritje e radikalizimit të djathtë kërcënon të riformojë peizazhin politik. Kjo rritje e mbështetjes për partitë e ekstremit të djathtë dhe ato euroskeptike jo vetëm që sfidon mbizotërimin e forcave te qendrës, por gjithashtu përbën një kërcënim të rëndësishëm për stabilitetin e union...

Akti mjedisor që përçau “Kopshtin”: Reflektime nga rrugëtimi për “jetë a vdekje” i Ligjit Europian për Restaurimin e Natyrës

“Këtu shtrihet tragjedia. Çdo njeri është i ngërthyer në një sistem që e detyron të rrisë zotërimin e tij pa limit – në një botë që është e limituar. Shkatërrimi është destinacioni drejt të cilit të gjithë njerëzit rendin, secili në përndjekje të interesave të tij vetjake në një shoqëri që beson në lirinë e së përbashkëtës.” (Hardin 1968, f. 1,244)” ― Elinor Ostrom, “Qeverisja e së Përbashkë...

Futbolli, Shqipëria, Integrimi Europian dhe EURO2024

Sociologjia e sportit (Soziologie des Sports, Risse H.) është një nëndisiplinë e sociologjisë, e cila rreket të shpjegojë ndikimin e sportit në shoqëri dhe në socializim. Sociologët e sportit hulumtojnë mbi efektin socializues të sportit, lidhjen ndërmjet identitetit kombëtar dhe sportit, globalizimin e sportit, migrimin për arsye sportive etj. Pjesëmarrja në veprimtari sportive sjell përfitime t...

Zhvillimet e legjislacionit europian në fushën e Prokurimit të Gjelbër

Me Prokurim të gjelbër, kuptohet realizimi i procedurave prokuruese të cilat duhet të zhvillohen në respekt të kritereve mjedisore. Pra duhen pasur parasysh mallra, shërbime apo punë si kompjutera apo ndërtime energjitikisht efektive, pajisje zyrash të përbëra nga lëndë druri e qëndrueshme nga pikëpamja mjedisore, letër e riciklueshme, automjete elektrike, transport publik i padëmshëm për mj...

Prioritetet e Presidencës Spanjolle të Këshillit të BE

Këshilli i Bashkimit Europian mbetet simbol i ndërqeveritarizmit, në të zhvillohen mbledhje në nivel ministrash në varësi të çështjes që diskutohet. Presidenca e Këshillit të Bashkimit Europian është përgjegjësi e të gjithë shteteve anëtare. Veprimtaria e shtetit që mban presidencën e Këshillit udhëhiqet nga parimet e përgjithshme të së drejtës administrative europiane ku shumë prej tyre...

Një kërcënim i nënvlerësuar- Krimi Kibernetik dhe efektet e tij në shoqëri

Një botë pa internet vështirë se mund të imagjinohet më. Interneti përdoret për argëtim dhe punë, për të komunikuar, për të blerë dhe shitur mallra si dhe për të marrë dhe shkëmbyer informacion. Funksionimi i shoqërisë po varet gjithnjë e më shumë nga teknologjia dixhitale, po kështu varet edhe infrastruktura kritike, ekonomia, shëndetësia dhe sistemi i transportit. Pritet që deri në vitin 2024 t...

Konflikti i vazhdueshëm BE- Poloni/Hungari për respektimin e parimeve të shtetit të së drejtës

Projekti i Bashkimit Europian, edhe pse në fillesat e tij një projekt me karakter ekonomik, ka arritur ta kthejë kontinentin e vjetër nga një kontinent lufte në një kontinent paqeje duke luajtur një rol stabilizues midis vendeve anëtare dhe duke shtyrë përpara kauzat e paqes, pajtimit dhe demokracisë. Garantimi i demokracisë liberale qëndron në thelb të axhendës së integrimit. Kjo është e rregull...

Çfarë mësojmë nga reagimi i Bashkimit Europian gjatë procesit të Brexit?

Në vitet e fundit, Bashkimi Europian është përballur me shumë kriza dhe sfida që kanë vënë në pikëpyetje funksionalitetin, por edhe ekzistencën e tij. Nga kriza financiare tek kriza e migracionit, një nga sfidat kryesore mbetet padyshim Brexit. Si një rast i paprecedent, Brexit i referohet një fenomeni që nuk është parashikuar në traktatet e BE-së deri më 1 dhjetor 2009, shumë vite pas themelimit...

Qasja e qeverisë së re të Kosovës ndaj dialogut me Serbinë

Dialogu  Kosovë-Serbi i ndërmjetësuar nga Bashkimi Europian dhe i vëzhguar nga  ndërkombëtarët vazhdon të hasë pengesa në zbatimin e marrëveshjeve të arritura  deri tani dhe po ashtu në marrjen e nismave për progres të mëtejshëm. Ardhja në  fuqi e Lëvizjes Vetëvendosje dhe e Albin Kurtit si kryeministër u desh të  afirmohej me zgjedhje të reja, të mbajtura më 14 shkurt 202...

Kushtetutshmëria e ligjit Polak për abortin – perspektiva Europiane dhe ndërkombëtare

*** Polonia renditet tashmë si shteti me rregullimin më kufizues të abortit në Europë, pas Andorrës, Maltës dhe San Marinos, ku aborti është absolutisht i ndaluar (Krajewska, 2020). Për pasojë, kryerja e abortit ne Poloni justifikohet vetëm në rastet kur shtatzania: rrezikon jetën apo shëndetin e gruas; ka ardhur si rezultat i një akti të paligjshëm (Ligji Polak për Planifikimin Familjar, Mbrojtj...

Page 1 of 7

1085Ndjekës
6323Ndjekës
1989Ndjekës
22Abonues

Youtube Videos

European Movement International
European Movement International
Ambassade_Niva2_Engelsk