Kartolina

Dy referendumet e 2016-ës që tronditën Europën

Sidoqoftë , referendumet e mbajtura në këto dy shtete, bashkë me ngjashmëritë apo dhe ndyshimet karakterizuese, kanë sjellë një sërë pasojash brenda dhe jashtë vendit të tyre. Por a janë këto referendume një fitore në vetvete? Propozimet e qeverisë, të shkruara nga Ministrja për Reformat Kushtetuese, Maria Elena Boschi, bën thirrje për një ndryshim të plotë dhe kompleks të Kushtetutës Italiane e...

Europa po shkon drejt ekstremit të djathtë

Austria Norbert Hofer i Partisë nacionale dhe anti-emigrim Liria, doli si garues kryesor në raundin e parë të zgjedhjeve presidenciale në Austri, në fund të muajit prill 2016, duke fituar 35,1% të votave. Në raundin e dytë të majit, ai mori 49,7% të votave, duke humbur kështu me një rezultat shumë të afërt me profesorin 72 vjeçar të ekonomisë dhe ish-lider të Partisë së Gjelbër, Alexander Van der...

Njëmbëdhjetë fakte të Marrëveshjes Turqi-BE

Pavarësisht suksesit të arritur në brigjet e Mesdheut Lindor, një situatë tjetër paraqitet në Mesdheun Qendror, ku numri i kalimeve dhe vdekjeve është pothuajse i njëjtë me atë të një viti më parë. Shkak për këtë kontrast të thellë në këtë zonë, mendohet të jetë fakti se BE ka një plan të mirëmenduar sa i përket krizës në Egje, por jo një program të njëjtë për Mesdheun Qendror. Megjithatë, disa ç...

Prioritetet e Presidencës Sllovake të Këshillit të BE-së

Programi i Presidencës Sllovake të Këshillit të Bashkimit Europian është i bazuar në katër prioritete: një Europë e fortë ekonomikisht, një treg i përbashkët modern, politika të qëndrueshme të migrimit dhe azilit dhe një Europë e angazhuar globalisht. Katër prioritete : • Europë e fortë ekonomikisht- Sllovakia ka prioritet të fokusohet në iniciativa që ndihmojnë në krijimin e një mjedisi të përsh...

Kriza e emigrantëve shkakton krizë të brendshme politike në Austri

Ndërkohë që austriakët vendosën për presidentin më datë 22 maj 2016, qeveria nuk vonoi që pak ditë pas raundit të parë të bënte disa lëvizje sa të papritura aq edhe të kritikuara nga vendet e BE-së, por edhe organizata jo qeveritare ndërkombëtare dhe përfaqësues të lartë të BE-së. Ligji për azilin, që pa frikë u konsiderua si një nga ligjet më të egër në Europë i aprovuar më 27 prill nga ligjbërë...

Projektligj konservator i Polonisë për abortin

Dhe tashmë po bëhet gati të miratojë një legjislacion të ri, të propozuar nga Peshkopët e Kishës Katolike dhe të hartuar nga organizata Ordo Iuris, i cili e kthen abortin në një akt komplet të paligjshëm. Kushdo që ndihmon në përfundimin e shtatzanisë do të konsiderohet si bashkëpunues dhe dënimi më i ulët do të jetë 3 vjet burgim për të dyja palët. Në bazë të rasteve specifike ky dënim mund...

Vendet e Vishegradit paralajmërojnë një plan alternativ për trajtimin e krizës së refugjatëve

Në deklaratën e tyre të përbashkët vendet e V4 u shprehën se do të propozojnë masa alternative për rrugën migratore të Ballkanit Perëndimor nëse dështojnë masat aktuale të propozuara nga Komisioni Europian për frenimin e valës migratore në kufijtë ndërmjet Greqisë, Bullgarisë dhe Maqedonisë, duke i lënë si afat kohor samitin e 17 marsit. Gjithashtu, këto vende deklaruan se do t’i ofronin mbështet...

Rrezikohet demokracia në Poloni

Ky ligj që u nënshkrua menjëherë nga Presidenti i Polonisë është cilësuar nga ekspertët dhe kritikët si sulm ndaj pavarësisë së sistemit gjyqësor pasi rrezikon të paralizojë funksionimin normal të Gjykatës Kushtetuese. Sipas rregullimeve të miratuara ndryshon mënyra e votimit duke kaluar nga votim i thjeshtë në votim me 2/3 për 15 anëtarët e Gjykatës dhe për më tepër rrit dhe numrin e detyru...

Referendumi i Danezëve dhe reagimi i Lëvizjes Europiane në Danimarkë dhe Gjermani

Kjo e vështirëson situatën pasi pritej që pas sulmeve të Parisit, qytetarët danezë ta ndjenin më shumë rrezikun nga terrorizmi dhe rëndësinë që ka bashkëpunimi ndërkufitar me vendet e tjera të Bashkimit Europian dhe do të kërkonin më shumë pjesëmarrje të Danimarkës në çështjet e brendshme dhe të sigurisë së BE-së. Klauzola e Mospjesëmarrjes (opting-out), i është ofruar Danimarkës në Marrëveshjen...

Dorëheqja e shumëkërkuar e kryeministrit rumun Ponta dhe perspektivat e së ardhmes për shoqërinë rumune

Protestuesit mbanin në duar pankarta me shprehjet “Korrupsioni vret”, si dhe flamuj kombëtarë të dëmtuar dhe me vrima, simbol ky që nga “Revolucioni i Kadifenjtë” kundër Ceaușescus. Akti i dorëheqjes u cilësua nga vetë kryeministri si një detyrim nga ana e tij për të pasur parasysh pakënaqësinë brenda shoqërisë dhe nevojën e tyre për më shumë. Por reagimi i Presidentit rumun, Klaus Iohannis, i ci...

Page 3 of 7

371Ndjekës
5616Ndjekës
1937Ndjekës
21Abonues
Ambassade_Niva2_Engelsk
PA_logo