Dritare Për Të Rinjtë

A do e kenë kthyer populistët dhe ekstremistët BE-në habitatin e tyre?

Në këtë kohë filloi dhe një rritje e pakënaqësisë nga ana e njerëzve si në vendet e përfshirë nga kriza, ashtu dhe në ato më pak të prekura. Shënjestra e këtij reagimi, pothuajse gjithnjë ishte Bashkimi Europian. Njëra palë e gjente fajtor për krizën ekonomike, ndërsa pala tjetër konsideronte se po sakrifikonte, po humbiste të ardhurat duke u përpjekur të përballonte një krizë që nuk ishte e veta...

Një BE pa Mbretërinë e Bashkuar...

Sipas opinionit tim, Bashkimi Europian është duke funksionuar më së miri tani. E vetmja e humbur në këtë mes është Anglia e cila do e kuptoj më vonë dëmin që i ka shkaktuar vetvetes nga ky autogol i saj. Kur Europa është e bashkuar, pra të gjitha shtetet janë në unitet, ajo është më e fuqishme, qoftë si ekonomi ashtu dhe përsa i përket sigurisë në këto periudha të vështira. Disa ekspertë kanë par...

MEUS 2017, përtej një simulimi

Interesi im në politikat Europiane, përveçse i nxitur nga studimet e mia universitare në Shkenca Politike&Marrëdhënie Ndërkombëtare, u përforcua gjatë Praktikës sime pranë European Movement in Albania. EMA ishte hapi i rradhës i cili më çoi më pranë Europës dhe institucioneve të saj. Përgjatë MEUS2017 unë performova rolin e Ministrit të Kroacisë në Këshillin e Ministrave. Ishte një rol sfidue...

A po jetojmë në muzgun e Perandorisë ku dielli nuk perëndon?

E njëjta fitore triumfon në ndarjen e Mbretërisë së Bashkuar prej Bashkimit Europian. E njëjta fitore noton mbi ishullin e paragjykimit që ne e kemi rrethuar me tela me gjëmba, duke futur në të ata që na duken të ndryshëm dhe të huaj, arabin, myslimanin, aziatikun, afrikanin, sirianin, duke krijuar kështu një rrethim të kështjellës së virtytit që jemi munduar me dije dhe gjak ta ngrehojmë gjatë s...

Një debat konstruktiv i të rinjve europian, në zemër të Europës: Populizmi, ekstremizmi dhe ksenofobia. Çfarë po ndodh në Europë?

Konferenca u zhvillua në sajë të 4 paneleve të ndryshme të cilat hodhën dritë mbi një ndër krizat më të mëdha me të cilat Bashkimi Europian po përballet: atë të fluksit të madh të refugjatëve. Diskutimet variuan duke filluar që nga shkaqet kryesore të kësaj krize humanitare dhe arsyet që çuan në rritje dhe mobilizim të ekstremizmit dhe populizmit në BE, cilat janë vështirësitë e një migranti në E...

Prioritetet e rinisë drejt aderimit në Bashkimin Europian

Sipas “Pew Research Center”, që ka përpunuar të dhënat e Eurostat për emigracionin në vendet e BE në vitin 2015, shihet një tendencë e lartë e të rinjve për të emigruar. Qendra kërkimore tregon se 80% e azilkërkuesve shqiptarë në vitin 2015 ishin femra të moshës 20-34 vjeç, ndërsa 49% ishin meshkuj të kësaj grupmoshe. Përveç kësaj, po shndërrohemi në një shoqëri gjithnjë e më të globalizuar. Glo...

Koha për diplomacinë “troç”, sepse s’ka kohë për t’u humbur

Tendencat diplomatike ballkanike shpesh tentojnë “për t’u vënë kapak” çështjeve të hapura midis vendeve të rajonit, ndërkohë që krahas nxitimit dhe orvatjeve për t’i mbyllur kur këto çështje hapen apo shtrohen për tu zgjidhur, befas kalohet në skajin tjetër dhe derdhin retorikë nacionaliste pa produkt e progres. Këto situata herë “as mish, as peshk” e herë “kush je ti, e kush jam unë”, gjithmonë...

Përfshirja e të rinjve në procesin e Integrimit Europian

Historia e Shqipërisë është rrotulluar nga lindja në perëndim dhe e anasjella pa gjetur një pikë prehjeje. Si një pjesë gjeografike natyrale e "kontinentit të vjetër", Shqipëria ka qenë pak e ndikuar praktikisht nga fryma europianiste, por më tepër nga orientalizmi lindor duke qenë e detyruar nga kushtet historike e shumë faktorë të tjerë. Në shekullin e kaluar,ky kalim nga secila pjesë e botës u...

Një vështrim i shkurtër mbi situatën midis BE-së dhe Turqisë dhe marrëveshja e refugjatëve

17 vite kanë kaluar që nga marrja e statusit kandidat dhe Turqia ende nuk e ka përfunduar anëtarësimin e saj, madje nuk ka arritur ti siguroje shtetasve të saj lëvizje të lirë pa Viza brenda zonës Shengen. Rrjedhimisht, lind pyetja se cilët janë faktorët që janë duke vendosur pengesa në rrugëtimin e saj drejt BE-së? Mos është çështja e pazgjidhur me Qipron, tashmë anëtare e BE-së, e cila kërkon p...

Artikull Dita e Europës 2016: Europa pa Ballkanin nuk është bashkim

Slogani me të cilin studentët protestues rrëzuan regjimin komunist në Shqipëri më 1991 ishte: “E duam Shqipërinë si e gjithë Europa”. Dy dekada pas rënies së regjimit, mbi 80 % e shqiptarëve ende e kërkojnë këtë. Në daljet publike të udhëheqësve të vendit dëgjojmë vazhdimisht se “prioriteti kryesor për vendin është integrimi në Bashkimin Europian”. Bashkimi Europian është një organizëm i ndërtuar...

Page 4 of 5

371Ndjekës
5616Ndjekës
1926Ndjekës
21Abonues
Ambassade_Niva2_Engelsk
PA_logo