Dritare Për Të Rinjtë

Emigrantët dhe azilkërkuesit shqiptarë

Lind pyetja, pse këta grup njerëzish po largohen nga vendi ynë dhe jo ata në nevojë? Përgjigja është shumë e thjeshtë: jeta në Shqipëri është bërë shumë e vështirë, kështu që edhe një njeri me ekonomi të mirë nuk e përballon dot. Të imagjinojmë se çfarë heqin ata njerëz të papunë, të varfër. Kjo do të thotë se ata duan të ikin nga Shqipëria, por nuk kanë mundësi financiare të ikin. Prandaj shumic...

E ardhmja e Ballkanit në Europë

Ishte pikërisht viti që lamë pas që më dha mundësinë të përjetoja një eksperiencë të veçantë ballkanike përmes pjesëmarrjes në një shkollë verore me të rinjtë e vendeve të rajonit. Në këtë mozaik ballkanik paragjykimet e brumosura prej shekujsh u shfaqën që në momentet e para. Krejt natyrshëm shqiptarët e tre shteteve filluan të qëndronin bashkë, serbët e Serbisë, Malit të Zi dhe Bosnja-Hercegovi...

Roli i studentëve në integrimin europian

Çdo hap i yni sado i madh apo i vogël qoftë nuk kalon pa lënë gjurmë në të ardhmen tonë. Ç’të mbjellësh, do korrësh! Gjatë gjithë kësaj kohe çfarë i është dhënë atdheut tonë? Asgjë! Vetëm zyrtarë përtacë, politikanë gjakpirës dhe qytetarë të vuajtur dhe të zhytyr në varfëri. Duket sikur vetëm në përralla ka funde të lumtura dhe objekte magjike për të bërë të pamundurën të mundur.  Nëse vetëm...

Protestat në Francë kundër ndryshimeve klimaterike

Grenoble ka filluar një nismë të re mjedisore që shumë e shohin si frymëzuese, por ende duket se është një rrugë e mbushur me rreziqe dhe pengesa. Por duke qenë të ndërgjegjshëm për rrugën jo të lehtë të këtij ndryshimi në Grenoble, 1500 njerëz marshuan në rrugë për mbrojtjen e mjedisit dhe ndryshimeve klimaterike të shtunën e 13 tetorit. Në protestë përkrah qytetarëve të thjeshtë, vullnetarëve d...

Një rajon i mirë fillon nga… një angazhim i mirë

Ndaj dhe diskutimet kryesore të këtij forumi u fokusuan tek tematikat e dialogu midis të rinjve, nën sloganin “Një rajon më i mirë fillon me një rini të mirë", "Krijimi i vizioneve: potencialet dhe vizionet e të rinjve në 6 vendet e Ballkanit Perëndimor", "Perspektivat e ardhshme mbi: demokratizimin, kushtet e jetesës dhe pajtimin" etj. Si rrjedhojë, përfundimet dhe konkluzionet e nxjerra nga gru...

Përshtypjet e të rinjve nga Shqipëria, pjesëmarrës në Youth Committee for the Future, Napoli, mars 2018

Hapi i fundit ishte simulimi i seancës plenare në të cilën u vumë në pozicionin e anëtarëve të parlamentit dhe votuam e negociuam mbi amendimet dhe kalimet e rezolutave në veçanti e në tërësi. Veprimtaria praktike është thjesht një nga aspektet e aktivitetit. Të ndarit hapësirën e të punuarit dhe të jetuarit me të rinj nga vende të ndryshme të Europës është një ndër aspektet më të veçanta, pasi t...

“Forca ëndrrës europiane”

Europa ka nevojë për pesimist të shkolluar, të përgatitur, inxhinierë, juristë, arkitektë të zotë, mjekë të specializuar, mendimtarë të shkencave humane, po në këto troje, po në këtë tokë të tharë nga pushteti homogjen, nga morali çudibërës, gjithkush, përpiqet për tu arratisur. Janë këto pesimistë, ku ngrohtësinë e jetës e gjejnë në Europë, duke bërë çfarëdolloj pune, e qëllimi mbetet të jesh l...

Sot e nesër, dua te jem Evropë

Sot, me besë po përpiqem të kuptoj Evropën. Kam objektivat e mia në leter dhe buxhetin e limituar. Por, do tja dal mbanë. Une gjithmone ia dal. Duhet të mbaroj kursin e gjuhës gjermane, dhe spanjolle. Do të punoj fort, edhe në dy pune, po qe nevoja. Sot, me besë po përpiqem të mbaroj shkollën e lartë. Kam nota të mira, pasiguri në vetvete dhe ëndrra të shumta. Mamaja ime është shumë krenare për m...

All in Europe

Të gjitha këto shfaqeshin në pajisje hi-tech ku secili mund të kontrollonte GDP-n e vendit, popullsinë, të dhëna të tjera socio-ekonomike apo thjesht të ulej në poltronat e imituara të Parlamentit Evropian. Më besoni. Hollet e këtyre prezantimeve gëlonin po njësoj si korridoret e hostelit ku qëndroja. Me të njëjtën larmishmëri njerëzish. Provova të kërkoja për Shqipërinë dhe pas të dhënave zyrtar...

Mesazh për Europën nga jetimët e saj!

Ajo që duhet theksuar përpara Europës, është roli i Shqipërisë dhe shqiptarëve në Ballkanin Perëndimor. Sa na ngroh zemrat ky nocion -Ballkani Perendimor- është bashkohor, i pranueshëm, i pëlqyeshëm, sinonim i afrimit me zhvillimin, emancipimin, ndryshimet afatëgjata e progresiste. Pasi termi ekzistues-Ballkani- që ne njohim, ngjan me një nocion shumë të largët sikur nuk flitet për ne, na ku...

Page 3 of 5

943Ndjekës
6223Ndjekës
1981Ndjekës
22Abonues

Youtube Videos

European Movement International
European Movement International
Ambassade_Niva2_Engelsk