Dritare Për Të Rinjtë

Zgjedhjet parlamentare të BE-së dhe ndikimi në rritjen e populizmit

Zgjedhjet parlamentare të Bashkimit Europian kanë luajtur gjithmonë një rol vendimtar në formësimin e peisazhit politik, duke reflektuar preferencat e shteteve të ndryshme anëtare të tij. Rritja e populizmit vitet e fundit, ka qenë një ndodhi e dukshme, duke sfiduar rendin e vendosur politik. Teksa i afrohemi zgjedhjeve të ardhshme parlamentare të BE-së, të cilat do të zhvillohen më 6-9 Qershor 2...

Rritja e radikalizmit të djathtë – ndikimi në zgjedhjet parlamentare në BE dhe stabilitetin politik të unionit

Kryesimi në sondazheNë sondazhet e këtij viti (2024), radikalizmi i djathtë ka fituar  një mbështetje të madhe në mesin e qytetarëve europianë, mbështetje e cila pritet të sigurojë sukses të konsiderueshëm në zgjedhjet e ardhshme europiane (VOA, 2024; Telegrafi, 2024), që zhvillohen mes datave 6 dhe 9 qershor. Parashikohet se e radikalizmi i djathtë mund të marrë gati një të katërtën e vende...

Dekada e fundit në Bashkimin Europian dhe ndikimi i saj në stanjacionin e Procesit Të Zgjerimit të Ballkanit Perëndimor

Gjatë Samitit të Selanikut BE-Ballkan Perëndimor në vitin 2003 mesazhi ishte i qartë “E ardhmja e Ballkanit është brenda Bashkimit Europian”, nga ku dhe u afirmua për herë të parë perspektiva e anëtarësimit të Ballkanit në BE. Kanë kaluar 20 vjet dhe kjo deklaratë e cila ende mbart rëndësi për rajonin është kthyer në një refren të tëhuajtur. Në këtë dekadë që po lëmë pas, procesi i zgjerimit...

Fenomeni i migrimit të të rinjve nën dinamikat e kontekstit socio-ekonomik

Karakteristika të përgjithshme të migracionit në ShqipëriMigracioni ka qenë dhe vazhdon të jetë një prej tipareve më dinamike të tranzicionit të vendit dhe një prej dukurive më të rëndësishme shoqërore dhe ekonomike që ka shënjuar shoqërinë shqiptare. Dukuria e emigrimit në Shqipëri e krijoi formën e vet të plotë në fillim vitet ’90, me rënien e regjimit socialist totalitar dhe instalimin e siste...

Dritëhijet e përdorimit të Inteligjencës Artificiale- çfarë synon Akti Europian i IA?

Ndërsa teknologjia dixhitale bëhet një pjesë gjithnjë e më qendrore e çdo aspekti të jetës njerëzore, njerëzve u duhet gjithnjë e më shumë të jenë të kujdesshëm në lidhje me besueshmërinë e teknologjisë që prezantohet. Besueshmëria është gjithashtu një parakusht për përvetësimin në mënyrë sa me etike të saj në aspekte të ndryshme të jetës. Bashkimi Europian (BE) ka një ambicie për t'u bërë "...

Ukraina- Ballkani Perëndimor: Në garë drejt BE-së

Më 26 maj 1999 marrëdhënia mes Bashkimit Europian (BE) dhe shteteve të Ballkanit Perëndimor pësoi një kthesë historike. Ndodhur në kontekstin e luftës në Kosovë dhe marrëdhënieve të agravuara në rajon mes shteteve, Komisioni Europian deklaroi në një komunikatë për shtyp mundësinë për të filluar një proces stabilizimi dhe asociimi me vendet e rajonit.23 vite më vonë Ballkani Perëndimor gjendet sëri...

Hija e Pandemisë - Dhuna në familje gjatë Covid-19

Në botë  jetojnë rreth 7.89 miliard njerëz, ku afërisht gjysma janë gra (Statista 2021). Deri tani mund të themi që barazia midis dy gjinive nuk ekziston. “Gjinia” përshkruan rolet e ndërtuara shoqërore të cilat mund të ndryshojnë nga seksi biologjik i një personi, të cilat vijnë së bashku me disa pritshmëri ndaj sjelljeve të tyre dhe atribute të tjera. Pabarazia gjinore është ende një temë...

Analizë e mediave në fushatë dhe zgjedhjet elektorale

Mediat luajnë rol kryesor në zgjedhjet dhe fushatën elektorale. Ato janë një nga urat lidhëse mes partive politike dhe elektoratit. Kjo vijë komunikimi bëhet intensive në muajin e fushatës elektorale. Media duhet të ruajë integritetin, pastërtinë dhe paanshmërinë e informacionit, por shpeshherë vëmë re se diçka e tillë nuk ndodh. Trasformimi i tyre në mjete propagandistike bart me vete të gjitha...

Shqipëria dhe nevoja për europianizim të vërtetë

Europianizimi dhe demokratizimi shpesh herë janë konsideruar si procese identike dhe si mënyra e vetme për të hedhur pas të kaluarën diktatoriale. Për dekada me radhë dhe ende sot perspektiva e integrimit në BE vazhdon të jetë shtytësi kryesor i ndërmarrjes së reformave sa i takon institucioneve të brendshme dhe sistemit të drejtësisë. Duke qenë se Bashkimi Europian, ndër të tjera, është një “klu...

Pesë çështje prioritare që duhen adresuar pas 25 prillit

Shqipëria si një vend me territor dhe popullsi relativisht të vogël ka shumë më tepër probleme seç duhet të kishte, dhe më tepër sesa mund të përballojë. Në mënyrë që të bëjmë një kqyrje sa më të mirë të situatës do të duhet dhe do të mundohemi që në analizë të shqyrtojmë sa më shumë aspekte dhe zëra të ndryshëm. Shtyllat për të mbajtur një shtet funksional në këmbë janë të paktën pesë, të cilat...

Page 1 of 6

1085Ndjekës
6323Ndjekës
1989Ndjekës
22Abonues

Youtube Videos

European Movement International
European Movement International
Ambassade_Niva2_Engelsk