Dritare Për Të Rinjtë

Democracy Alive

Demokracia është : a) shtysë e përligjur drejt vetvetes , që të dënon pa mbërritur kurrë në kufinjtë e saj; b) topfjala në listën e shpeshtësisë së leksikut , hasur në ekstreme të thella subjektive dhe objektive; Në emër të saj hartohet botëqeverisja e sërish në po të njëjtin emër nëna thuajse shekullore përpiqet t’i legjitimoje brumosjes së saj fanatike “ minifundin e kohëve të sotme “ . c) virt...

Demokracia, përballë ambjentit shqiptar

Në rrethanat politike të strukturuara nga një pluralitet i identiteteve, llojeve kulturore dhe të interesave, secila mbase duke artikuluar regjime të ndryshme normative, demokracia ofron një bazë për tolerimin, elaborimin dhe negociimin e dallimit. Demokracia nuk pajton vlerat, por më tepër sugjeron një mënyre të ndërlidhjes së vlerave me njëra-tjetrën dhe të lënies së zgjidhjes së konflikteve të...

Një luftë për demokraci

Në fakt pas rënies së regjimit komunist shqiptarët menduan se Shqipëria do ndryshonte si me magji. Ajo me të cilën shqiptarë u përballën ishte pikërisht një neo-komunizëm i cili vazhdon të jetë edhe sot. Kjo pasi duket qartë që në skenën politike kemi të njëjtat figura politike të cilat kanë bërë veç rotacion me njëra-tjetrën. Një sistem i cili po i varfëron shqiptarët ngjashëm me sistemin komuni...

A është Europianizimi i një vendi i njëvleftshëm me Demokratizimin e tij?

Por, gjithçka ndryshoi me rënien e komunizmit. Shqipëria u bashkua me vendet e tjera, demokratikisht të reja, në garën për përfshirje në botën perëndimore. Megjithatë, shumë shpejt politikanët shqiptarë dhe vetë qytetarët e kuptuan se kjo nuk do të ishte një garë në distancë të shkurtër, por një maratonë e gjatë. Një maratonë që deri më sot Shqipëria nuk ka përfunduar. Arsyeja kryesore është se S...

Rregullorja që pas 20 vjetësh sfidon epokën “big-data”

Shpesh ndeshemi me krime kibernetike e me thyerje të privatësisë, qoftë edhe me thashethemet mbi statusin e individëve të caktuar, të cilat nuk do të ekzistonin nëse një rrjedhje privatësie derivuar nga keqpërdorimi i të dhënave personale nuk do të kishte ndodhur. Përditë dorëzojmë me apo pa pëlqimin tonë të shprehur, sasi të paimagjinueshme të dhënash që na identifikojnë në një epokë të “big-dat...

Emigrantët dhe azilkërkuesit shqiptarë

Lind pyetja, pse këta grup njerëzish po largohen nga vendi ynë dhe jo ata në nevojë? Përgjigja është shumë e thjeshtë: jeta në Shqipëri është bërë shumë e vështirë, kështu që edhe një njeri me ekonomi të mirë nuk e përballon dot. Të imagjinojmë se çfarë heqin ata njerëz të papunë, të varfër. Kjo do të thotë se ata duan të ikin nga Shqipëria, por nuk kanë mundësi financiare të ikin. Prandaj shumic...

E ardhmja e Ballkanit në Europë

Ishte pikërisht viti që lamë pas që më dha mundësinë të përjetoja një eksperiencë të veçantë ballkanike përmes pjesëmarrjes në një shkollë verore me të rinjtë e vendeve të rajonit. Në këtë mozaik ballkanik paragjykimet e brumosura prej shekujsh u shfaqën që në momentet e para. Krejt natyrshëm shqiptarët e tre shteteve filluan të qëndronin bashkë, serbët e Serbisë, Malit të Zi dhe Bosnja-Hercegovi...

Roli i studentëve në integrimin europian

Çdo hap i yni sado i madh apo i vogël qoftë nuk kalon pa lënë gjurmë në të ardhmen tonë. Ç’të mbjellësh, do korrësh! Gjatë gjithë kësaj kohe çfarë i është dhënë atdheut tonë? Asgjë! Vetëm zyrtarë përtacë, politikanë gjakpirës dhe qytetarë të vuajtur dhe të zhytyr në varfëri. Duket sikur vetëm në përralla ka funde të lumtura dhe objekte magjike për të bërë të pamundurën të mundur.  Nëse vetëm...

Protestat në Francë kundër ndryshimeve klimaterike

Grenoble ka filluar një nismë të re mjedisore që shumë e shohin si frymëzuese, por ende duket se është një rrugë e mbushur me rreziqe dhe pengesa. Por duke qenë të ndërgjegjshëm për rrugën jo të lehtë të këtij ndryshimi në Grenoble, 1500 njerëz marshuan në rrugë për mbrojtjen e mjedisit dhe ndryshimeve klimaterike të shtunën e 13 tetorit. Në protestë përkrah qytetarëve të thjeshtë, vullnetarëve d...

Një rajon i mirë fillon nga… një angazhim i mirë

Ndaj dhe diskutimet kryesore të këtij forumi u fokusuan tek tematikat e dialogu midis të rinjve, nën sloganin “Një rajon më i mirë fillon me një rini të mirë", "Krijimi i vizioneve: potencialet dhe vizionet e të rinjve në 6 vendet e Ballkanit Perëndimor", "Perspektivat e ardhshme mbi: demokratizimin, kushtet e jetesës dhe pajtimin" etj. Si rrjedhojë, përfundimet dhe konkluzionet e nxjerra nga gru...

Page 2 of 5

371Ndjekës
5616Ndjekës
1926Ndjekës
21Abonues
Ambassade_Niva2_Engelsk
PA_logo