Opinion

Bashkimi i Energjisë– Një mundësi për Ballkanin Perëndimor

Pse duhet t’iu interesojë kjo çështje vendeve jo anëtare në BE-së të Ballkanit Perëndimor? Së pari, vendndodhja e tyre gjeografike është e një rëndësie të veçantë dhe çdo përpjekje domethënëse për të krijuar një treg të vetëm të energjisë nuk mund të anashkalojë enklavën e vendeve të ish-Jugosllavisë dhe Shqipërisë. Së dyti, vendet e Ballkanit Perëndimor janë pjesë përbërëse e Komunitetit të Ener...

2015: Një dritare mundësie për BE-në

Me qytetarët në thelb të qëllimeve të EYD2015, përfshirja aktive e organizatave të shoqërisë civile është thelbësor për suksesin përfundimtar dhe ndikimin afatgjatë të EYD2015 për bashkëpunim në aspektin zhvillimor dhe përfshirjen e qytetarëve në BE. Lëvizja Europiane Ndërkombëtare dhe anëtarët e saj do të kontribuojnë gjatë punës së tyre në 2015 për arritjen e qëllimeve të EYD2015.  Së dyti...

Gjermania: Fushë-beteja e rradhës e çështjes së emigrimit?

Si po reflektohen ngjarjet e Parisit në lëvizjen Pegida? Në mjedisin gjerman po pasqyrohet frika e përhapjes së një lëvizjeje politike kundër islamizimit të quajtur Pegida (Patriotët Europianë kundër Islamizimit të Perëndimit), e cila duket se ka qenë organizatorja e marshimeve kundrejt emigracionit dhe shifrave tepër të larta që kanë shënuar një rritje rekord të azilkërkuesve. Si pasojë e këtyre...

Vendet e Partneritetit Lindor: demokraci në harresë

Sidoqoftë, duke parë tendencat e viteve të kaluara, duket se vendet e rajonit mund të ndahen në dy grupe. Shtetet e tilla si Moldavia, Gjeorgjia dhe Ukraina- të cilat verën që shkoi firmosën Marrëveshjen e Asocimit, shfaqin standarte demokratike më të larta krahasuar me tre shtetet e tjera: Armenia, Bjellorusia dhe Azerbaxhani. Moldavia Në vitet e fundit Moldavia ka kryesuar dukshëm, duke tregua...

Kina premton 10 miliardë dollarë për projekte infrastrukture dhe energjetike në Ballkan

Ky samit u zhvillua në një kohë kur Rusia, një shtet që ka pasur një ndikim mjaft të madh e të vazhdueshëm në Ballkan, po përballet me probleme të shumta ekonomike si pasojë e vendosjes së sanksioneve prej Bashkimit Europian për shkak të ngjarjeve të ndodhura në Ukrainë. Eventi shërbeu gjithashtu si për Europën dhe Kinën për të gjetur mundësinë e bashkëpunimit ndërmjet tyre lidhur me përfitimet e...

Parimi i vetëvendosjes në BE- Rasti i Katalonjas

Edhe pse duket një pyetje e lehtë, a rrjedh kjo e drejtë nga ajo çfarë një "popull" është? Cilët elemente janë përcaktuesit e një kombi? Shumë politikanë deklarojnë pa asnjë ndrojtje se cilët popuj konkretë janë me të vërtetë kombe, dhe cilët prej tyre nuk janë tillë. Në fakt, si një çështje sociologjike, nuk ekziston asnjë mënyrë objektive për të përcaktuar se çfarë është ose çfarë nuk është një...

Zgjohu Europë! - Analizë nga George Soros

Europa dhe Shtetet e Bashkuara -secila për arsyet e veta- janë të vendosura të shmangin çdo konfrontim ushtarak të drejtpërdrejtë me Rusinë. Rusia po përfiton nga ngurrimi i tyre. Duke shkelur detyrimet e saj të traktatit, Rusia ka aneksuar Krimea-n dhe ka themeluar enklavat separatiste në Ukrainën lindore.  Po aq shqetësuese ka qenë përcaktimi i udhëheqësve zyrtarë ndërkombëtarë për t’i dh...

Kush është Federica Mogherini?

Në konferencën e saj për shtyp në samitin e BE-së, Mogherini hodhi poshtë akuzat e të qenurit e njëanshme ndaj Rusisë dhe vuri në dukje se ajo së pari shkoi në Kiev dhe më pas në Moskë, si pjesë e "përpjekjeve të koordinuara" me Catherine Ashton dhe me ministra të tjerë të huaj për ndërmjetësimin e paqes. "Unë e di se sfidat janë të mëdha, sidomos në këto kohë krize," tha Mogherini. Ajo u zotua s...

Reflektime pas zgjedhjeve parlamentare në BE 22-25 maj 2014

-    Ky vit i zgjedhjeve nxori në dukje partitë kundërshtare të projektit Europian, veçanërisht në Francë dhe në Mbretërinë e Bashkuar. Problematika më e madhe e këtyre zgjedhjeve ishte fitorja e ekstremistëve të djathtë në Francë, me në krye Marine Le Pen dhe euroskeptikëve në Britaninë e Madhe. Kjo ishte hera e parë në më shumë se një shekull që në zgjedhjet kombëtare nuk kanë fi...

Ese Dita e Europës 2014- Rrugëtimi drejt BE-së, çfarë jep dhe merr Shqipëria?!

Procesi i integrimit europian është një sfidë që duhet të përfshijë të gjithë shoqërinë shqiptare, e cila duhet të europianizohet brenda saj dhe të mos ndalet me reformat e ndërmarra. Shqiptarët mbeten një komb entuziast sa i takon anëtarësimit të plotë të Shqipërisë në Bashkimin Europian, të cilën e perceptojnë si një akt të kryer. Sipas të gjitha sondazheve të kryera  në njëzet vitet e fun...

Page 4 of 5

1085Ndjekës
6323Ndjekës
1989Ndjekës
22Abonues

Youtube Videos

European Movement International
European Movement International
Ambassade_Niva2_Engelsk