Opinion

Dhjetë propozime për të kapërcyer krizat e shumta të BE-së

Sipas kësaj analize sfidat me të cilat përballet sot Europa janë të shumëllojshme dhe shumë dimensionale: duke filluar me krizën financiare si rënia e Prodhimit Kombëtar Bruto të BE-së, si dhe vështirësitë që po has bashkimi monetar, të cilit i mungon një mbështetje politike për të qeverisur ekonomitë e përfshira. Kriza e refugjatëve, është një tjetër sfidë për të cilën Europa akoma nuk ka ofruar...

Skenari i munguar i Juncker: Fuqizimi i vendeve anëtare

1) Vazhdojmë përpara. Sipas Aiginger ky opsion është një zgjerim linear i politikës së tanishme. Kjo lloj politike ka çuar në papunësi të lartë dhe shihet se qytetarët janë të zhgënjyer në lidhje me Projektin Europian.2) Asgjë, përveç Tregut të Vetëm. Ky është një kthim në konceptin e tregut të vetëm, një zmbrapsje e cila mund ti mbyllë gojën disa kundërshtarëve, por është menaxhuar keq, duke pas...

Praktikantët ngrihen kundër punës së papaguar në institucione të BE-së

Dy herë në vit, jo më pak se 25.000 të rinj aplikojnë për programin e praktikës të Komisionit “Blue Book”, ku vetëm 600 persona pranohen. Ky program ka filluar që në vitin 1960 dhe është programi më i madh i trajnimeve në të gjithë botën. Për ata që nuk janë zgjedhur, e që megjithatë duan të kenë një mundësi pranë institucioneve të BE-së, ka me qindra mundësi punësimi në trajnime të papaguara nga...

Një vështrim i shkurtër mbi situatën midis BE-së dhe Turqisë dhe marrëveshja e refugjatëve

17 vite kanë kaluar që nga marrja e statusit kandidat dhe Turqia ende nuk e ka përfunduar anëtarësimin e saj, madje nuk ka arritur ti siguroje shtetasve të saj lëvizje të lirë pa Viza brenda zonës Shengen. Rrjedhimisht, lind pyetja se cilët janë faktorët që janë duke vendosur pengesa në rrugëtimin e saj drejt BE-së? Mos është çështja e pazgjidhur me Qipron, tashmë anëtare e BE-së, e cila kërkon p...

Brexit do të trondiste nga themelet BE-në

Pikërisht, mbi principet e lirisë dhe prosperitetit është themeluar edhe BE-ja, në qendër të së cilës qëndron liria e lëvizjes së mallrave dhe njerëzve. Nga Bashkimi i Qymyrit dhe Çelikut tek Bashkimi Europian, bota u njoh me një model frymëzues, garantues i zhvillimit dhe mirqënies, shpirtit të lirë dhe rënis së barrierave. Nga 6 vende themeluese, sot BE-ja është zgjeruar në 28 anëtarë (pas 1990...

Si të zgjidhim krizën e migrimit në Europë?

Kriza, si mundësi rigjallërimi për BE-në/ Asnjë vend nuk mund të përballojë i vetëm krizën e refugjatëve Jens Spahn, anëtar i parlamentit gjerman shprehet mbi situatën e vështirë sociale dhe politike me të cilën po përballet Europa duke mbajtur qëndrim kritik ndaj Gjermanisë. Sipas tij, roli duhet të jetë më mbështetës për vendet e Europës jugore, me qëllim parandalimin e rritjes së numrit të të...

Perspektiva e paqartë e Partneritetit Lindor

Partneriteti Lindor është lancuar në 2009 me qëllim thellimin e marrëdhënieve mes BE-së dhe 6 vendeve ish- sovjetike. Megjithatë ky partneritet, që prej fillimeve është vlerësuar si një entitet i rastësishëm, “as mish as peshk”. Ideja është zgjerimi i influencës së sferës europiane, por pa derivuar në paqendrueshmëri politike. Përsa kohë BE nuk mund t’u sigurojë këtyre vendeve partneritet konkret...

Epoka e Luftës së Gazit dhe e ardhmja e Marrëdhënieve Ndërkombëtare

Situata u ashpërsua aq shumë me akuza të ndërsjellta mes të dyja palëve, si pasojë pas nënshkrimit të marrëveshjes midis Ukrainës dhe BE-së përsa i përket modernizimit të tubacione ukrainase të gazit. Rusia, duke e shfrytëzuar faktin se është eksportuesi më i madh i BE-së për naftën gazin natyror, vazhdimisht ka kërcënuar për mbylljen e rubinetave të saj të gazit. Por roli i Rusisë në konfliktin...

Bashkimi i Energjisë– Një mundësi për Ballkanin Perëndimor

Pse duhet t’iu interesojë kjo çështje vendeve jo anëtare në BE-së të Ballkanit Perëndimor? Së pari, vendndodhja e tyre gjeografike është e një rëndësie të veçantë dhe çdo përpjekje domethënëse për të krijuar një treg të vetëm të energjisë nuk mund të anashkalojë enklavën e vendeve të ish-Jugosllavisë dhe Shqipërisë. Së dyti, vendet e Ballkanit Perëndimor janë pjesë përbërëse e Komunitetit të Ener...

2015: Një dritare mundësie për BE-në

Me qytetarët në thelb të qëllimeve të EYD2015, përfshirja aktive e organizatave të shoqërisë civile është thelbësor për suksesin përfundimtar dhe ndikimin afatgjatë të EYD2015 për bashkëpunim në aspektin zhvillimor dhe përfshirjen e qytetarëve në BE. Lëvizja Europiane Ndërkombëtare dhe anëtarët e saj do të kontribuojnë gjatë punës së tyre në 2015 për arritjen e qëllimeve të EYD2015.  Së dyti...

Page 3 of 5

943Ndjekës
6223Ndjekës
1981Ndjekës
22Abonues

Youtube Videos

European Movement International
European Movement International
Ambassade_Niva2_Engelsk