E Martë, 23 Korrik 2019
Blue Red Green
 • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
 • ‘Strategjia e Zgjerimit për Ballkanin Perëndimor’ u prezantua më 6 shkurt të 2018 nga Federica Mogherini, Përfaqësuesja e Lartë e Bashkimit Europian dhe Johannes Hahn, Komisioneri për Politikat Europiane të Fqinjësisë dhe Negociatave, ku ndër të tjera deklaroi se “Vendet e Ballkanit Perëndimor tashmë kanë një dritare historike të mundësisë për ta lidhur në mënyrë të vendosur dhe të pakthyeshme të ardhmen e tyre me Bashkimin Europian.” Përfaqësuesve të politikës dhe shteteve për të gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor- Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Kosova, Maqedonia, Mali i Zi dhe Serbia – u bëhet e qartë se ata do të duhet…
  Lexo

 • Teknologjia dixhitale dhe efekti i dixhitalizimit është aq i përhapur sot sa nuk mund ta mendojmë më vetëm si një sektor të veçantë të TIK-ut, por si ndikues në të gjitha aspektet e jetës ekonomike dhe shoqërore. Si pasojë e këtij zhvillimi, që nga maji i vitit 2015, Bashkimi Europian ka dorëzuar një strategji ambicioze dhe gjithëpërfshirëse mbi Tregun e Vetëm Dixhital. Deri në shtator 2017, Komisioni Europian paraqiti 38 iniciativa politike, 23 prej të cilave janë propozime legjislative.
  Lexo

 • Mes gazit lotsjellës në Kosovë është miratuar marrëveshja e demarkacionit me Malin e Zi. Miratimi i kësaj marrëveshje shihet si çelësi për fitimin e të drejtës për të udhëtuar pa viza në Bashkimin Europian për Prishtinën zyrtare. Ratifikimi i marrëveshjes, e cila është negociuar me Malin e Zi në vitin 2015, është vonuar në mënyrë të përsëritur nga mosmarrëveshjet politike në Kosovë, por është vendimtare për shtetin e Ballkanit Perëndimor për udhëtimin pa viza në Bashkimin Europian dhe planet e tij për t'iu bashkuar BE-së.
  Lexo

 • Dorëheqja në të njëjtën kohë mes kryeministrave të dy shteteve Sllovaki dhe Slloveni, në javën e dytë të marsit ka krijuar konfuzion, i cili duket të ketë qenë prezent dhe më parë për të dalluar këto dy vende nga njëri-tjetri. Nga buron ngatërresa? Të dy vendet kanë emra, flamuj dhe histori të ngjashme. Flamujt janë gati identikë, të përbërë nga vija horizontale të kuqe, blu dhe të bardhë dhe dallojnë vetëm nga kreshti. Duket se ngatërresat mes dy shteteve evidentohen në shumë ngjarje, siç është eventi i vitit 2017 në Kampionatin Botëror të Hokej-it në Gjermani. Himnet e dy shteteve…
  Lexo

 • Është vetëm muaji i parë i vitit 2018 dhe duket që qytetarët europianë janë më të pakënaqur se kurrë me qeveritë e tyre kombëtare në lidhje me fusha dhe çështje të ndryshme. Shtete të Bashkimit Europian, po përballen gjatë ditëve të janarit me protesta dhe pakënaqësi të qytetarëve. Rrugët e Brukselit, Varshavës apo Bukureshtit janë mbushur me një numër të madh protestuesish, që duket se dhe i ftohti nuk i ndalon për të ngritur zërin e tyre dhe për të shprehur mendimin ndryshe ndaj politikave të qeverive. Po pse po protestojnë qytetarët europianë? Arsyet janë të shumëllojshme duke filluar që…
  Lexo

 • Uffe Ostergard, një përkrahës i fuqishëm i bashkëpunimit europian gjatë 50 viteve të fundit shprehet se është i trishtuar kur vëren se ëndrra për një Europë të bashkuar është shkatërruar nga krizat e shumta gjatë viteve të fundit. Analiza e shkruar nga ai së bashku me deputetin e Parlamentit Europian, Jens-Peter Bonde është përmbledhur në një libër të titulluar 'Çfarë tjetër, BE?' që përfundon me "10 Propozime" për të demokratizuar BE-në.
  Lexo

 • Grupi i Vishegradit (i përbërë nga Çekia, Hungaria, Polonia dhe Sllovakia), i njohur ndryshe dhe si V4, po lufton me imazhin e shkaktarit të problemeve të BE-së, të cilin e ka fituar sidomos gjatë krizës së refugjatëve që filloi në 2014. Gjatë vitit 2017, Sllovakia, dhe në një masë më të vogël edhe Çekia, ka nisur të dërgojë më shumë sinjale pozitive politike në BE, të ndryshme nga ato të Hungarisë dhe Polonisë, pasi Praga dhe Bratislava kërkojnë të shihen si anëtare konstruktive të Bashkimit Europian. Ndërkohë nga ana tjetër, Polonia dhe Hungaria kanë qenë gati të hyjnë në konflikte…
  Lexo

 • Në Bruksel më 15 nëntor 2017, u zhvillua takimi i Nëntë i Këshillit të Stabilizim Asocimit mes Shqipërisë dhe BE-së. Ky takim u kryesua nga Përfaqësuesja e Lartë e BE-së për Punët e Jashtme dhe Politikat e Sigurisë/Zv. Presidentja e Komisionit, Federica Mogherini, ndërsa delegacioni shqiptar u kryesua nga Ministri për Europën dhe Punët e Jashtme, Ditmir Bushati. Drejtori i Përgjithshëm për Fqinjësinë dhe Negociatat e Zgjerimit, Christian Danielsson, përfaqësoi Komisionin Europian.
  Lexo

 • Nisur nga buja që bëri në të gjithë median botërore, lajmi i zgjedhjes në krye të Austrisë të 31 vjeçarit, Sebastian Kurz, duke e konsideruar si udhëheqësin karizmatik më të ri në moshë në Europë, kemi kënaqësinë të sjellim më poshtë një artikull ku pasqyrohet jeta e tij, edukimi dhe karriera, rruga e ndjekur drejt suksesit si dhe disa pasione të Kurz.
  Lexo

 • Presidenti i Francës, Emmanuel Macron gjatë fushatës për zgjedhjet presidenciale në Francë premtoi për ndryshime të rëndësishme strukturore që do të ndërmerreshin gjatë udhëheqjes së tij, në mënyrë që vendit ti rikthehej lavdia e dikurshme. Duket se dhe pas zgjedhjeve premtimet e Macron po bëhen realitet, duke ndërmarrë reforma të ndryshme në të gjitha fushat që prekin qytetarët francezë dhe jo vetëm. 
  Lexo

 • Komisioni Europian në një njoftim për shtyp javën e kaluar dha një lajm të mirë për të gjithë qytetarët europianë duke deklaruar rimëkëmbjen e Bashkimit Europian nga kriza financiare. Pas 10 vjetësh që nga fillimi i krizës, duket se ekonomia ka pësuar rritje si rrjedhojë e masave të drejtpërdrejta të marra nga BE, por diskutimet pas dhënies së këtyre deklaratave kanë qenë të shumta duke vendosur në pikëpyetje nëse vërtet është ringjallur ekonomia e BE-së nga kriza financiare.
  Lexo

 • Kryeministrat e Ballkanit Perëndimor më 26 gusht u mblodhën në një takimin joformal të mbajtur në Durrës për të diskutuar për çështjet më me interes mbi thellimin e bashkëpunimit mes vendeve të Ballkanit Perëndimor, tregtinë, shërbimet dhe ekonominë dixhitale. Të pranishëm në takim ishin liderët rajonal, Komisioneri Europian Johannes Hahn dhe Cyril Muller, Zëvendës President i Bankës Botërore për Europën dhe Azinë Qendrore. Ky takim jo formal u mbajt pas Samitit të Tristes në korrik dhe atij të Podgoricës me qëllim që të vazhdohen objektivat e vëna për ndërtimin e një Zone Ekonomike Rajonale.
  Lexo

 • Të rinjtë europianë kanë nevojë për iniciativa dhe zgjidhje afatgjata për sa i përket të ardhmes së tyre. Sipas Anna Widegren, Sekretare e Përgjithshme e Forumit Europian, të rinjtë kanë potencialin për të qenë forca drejtuese e së ardhmes. Për këtë arsye ata duhet të përfshihen në vendimet që ndikojnë në të ardhmen e tyre.Ata kanë sugjeruar 10 zgjidhje për ta bërë Europën një vend më të mirë për të gjithë.
  Lexo

 • 1 korriku shënon fillimin e një Presidence të re në Këshillin e BE-së. Pas Maltës që mbajti Presidencën për 6 muaj, për periudhën korrik-dhjetor 2017 Estonia do të mbajë Presidencën e parë duke ia dorëzuar më pas Bullgarisë (për periudhën janar-qershor 2018). Kryeministri i Estonisë dha një fjalim në Strasburg duke paraqitur programin e Presidencës së Estonisë ku e vuri theksin në bashkëpunimin mes vendeve anëtare. Një ndër pikat kyçe ku do të fokusohet Estonia është lëvizja e lirë dhe e sigurt e të dhënave dixhitale. Kjo për shkak se vendi është lider në fushën e teknologjisë dhe sulmet kibernetike…
  Lexo

 • Mbajtja e një sistemi bashkëpunimi shumëpalësh ishte qëllimi i vendosur nga Merkel, e cila priti takimin dy-ditor të G20, në Hamburg. Kancelarja shprehu kënaqësinë e saj për përfshirjen në përfundimet e samitit të një reference për ruajtjen e tregjeve të hapura dhe luftën kundër proteksionizmit. Ajo gjithashtu theksoi se një sistem i bazuar në rregulla luan një rol vendimtar për të siguruar që përfitimet e globalizimit të arrijnë te të gjithë. "Ne do të mbajmë tregje të hapura duke vënë në dukje rëndësinë e kornizave reciproke dhe të dobishme të tregtisë dhe investimeve, parimin e mosdiskriminimit dhe të vazhdojmë të…
  Lexo

 • Route 28 është një nismë ku prej 2 vitesh qytetarët europian në Ditën e Europës mund ta përjetojnë Europën në qytetin e tyre. Ideja dhe iniciativa e Route 28 vjen nga Katharina Moser, themeluese e MOSAIC dhe Stefan Apfl. Ai nuk është një projekt i BE-së, por një nismë europiane që synon të përcjellë një frymë pozitive. E frymëzuar nga Route 66 që çdo vit organizohet në Amerikë, Route 28 kërkon tu japë mundësi qytetarëve europianë që të paktën në një ditë të vetme të "udhëtojnë" së bashku dhe të njihen me shtetet e tjera europiane. Një udhëtim ku nuk…
  Lexo

 • Një studim në Mbretërinë e Bashkuar ka sugjeruar se ekspozimi ndaj dioksidit të azotit (NO2), një gaz i prodhuar kryesisht nga nafta ndikon tek mirëqenia e një personi, dhe efekti i tij është i krahasueshëm me humbjen e një pune, përfundimin e një marrëdhënieje martesore apo vdekjen e partnerit. Studimi gjeti një "lidhje të rëndësishme dhe negative" midis kënaqësisë së jetës dhe niveleve të ndotësve, gjë që shkakton probleme të mushkërive. Këto efekte sipas studimit janë "thelbësore dhe madje të krahasueshme me atë të goditjes që njerëzit pësojnë nga ngjarje të mëdha në jetën e tyre”.
  Lexo

 • Kriza ekonomike e vitit 2008 që filloi në ShBA përfshiu shumë shpejt edhe Europën. Kjo sigurisht shpjegohet me ekzistencën e një ekonomie globale, në të cilën ekonomia e çdo shteti është e ndërvarur me ato të shteteve të tjera. Nga kriza u përfshinë të parat vendet me financa jo të qëndrueshme si Greqia, Italia, Spanja, Portugalia dhe u ndje më pak nga shtetet më të zhvilluara të Bashkimit Europian. Këto të fundit për shkak të stabilitetit ekonomik të Unionit, për arsye të një solidariteti ndër-europian si dhe për të shmangur efektin domino të krizës u detyruan të jepnin ndihma në…
  Lexo

 • Më 23 prill në Francë u mbajt raundi i parë i zgjedhjeve presidenciale të 2017-ës dhe rezultatet e këtij raundi ishin më surprizuese nga sa priteshin: Fransua Fillon që nuk ia doli të kalojë në raundin e dytë, Le Pen që renditet e dyta dhe i riu Macron që arrin të shpallet fitues në këtë raund. Mbase kalimi i raundit nga Macron dhe pritej duke patur parasysh rritjen e popullaritetit të tij, por humbja e Fillon dhe triumfi i Le Pen dhe pse të mundura, nuk ishin kaq të pritshme. Në pritje të roundit të dytë, që do të mbahet…
  Lexo

 • Më 1 mars 2017, Presidenti Jean-Claude Juncker prezantoi pesë skenarët për të ardhmen e Europës, në Parlamentin Europian. Këta pesë skenarë përfshinin si elemente pozitivë, ashtu edhe pesimiste apo më realiste. Disa parashikonin më shumë Europë dhe të tjera më shumë pragmatizëm dhe veprime bazuar në interesa. Karl Aiginger, profesor i ekonomisë në Universitetin e Ekonomisë dhe Biznesit në Vienë i ka vlerësuar këta skenarë dhe madje ai prezanton dhe një skenar të gjashtë, i cili sipas tij është më i mirë se ata që ndodhen në Fletët e Bardha nga Juncker:
  Lexo

 •   Konflikti është shtuar në Ballkanin Perëndimor, duke rrezikuar jo vetëm marrëdhëniet rajonale por edhe procesin e integrimit të shumë shteteve (potenciale) kandidate për BE. Zhvillimet e fundit kanë shfaqur dobësinë e sistemeve demokratike në rajon. Nën fokusin e ndikimit të palëve të treta në Ballkanin Perëndimor, nxitur dhe nga rënia e pranisë së BE-së dhe shtimit të tensioneve historike, ka një rrezik të lartë për paqen dhe stabilitetin.
  Lexo

 • Volkswagen, gjiganti i automobilizmit gjerman, është shpallur fajtor nga një gjykatë federale në Detroit më 10 mars, për mashtrim, shkelje të Aktit mbi Ndotjen e Ambjentit dhe thyerje të ligjeve mbi importin. Por Volkswagen akoma kundërshton vendimin për të kompensuar pronarët e automjeteve në Europë duke argumentuar se një “riparim teknik” mjafton për t’i bërë makinat në përputhje me standardet. Kjo çështje është sjellë në vëmendje dhe nga Komisioni Europian por asgjë nuk është bërë deri më tani.
  Lexo

 • Cili model ekonomik është i duhuri për të ruajtur parimet e tregtisë dhe konkurrencës së lirë, duke garantuar kështu mirëqenie për shoqërinë? Ekonomia mbetet padyshim një ndër fushat më të rëndësishme në spektrin politik. Gjatë periudhave të ndryshme të historisë, janë paraqitur modele ekonomike të cilat janë menduar se do t’i shërbenin sa më mirë nevojave dhe kërkesave të individit apo dhe shoqërisë si e tërë.
  Lexo

 • Kosova, shteti më i ri në Europë, ditën e nesërme feston nëntë vjetorin e pavarësisë, një ditë e gëzuar kjo për çdo qytetar kosovar dhe jo vetëm. Shqipëria dhe Bosnja nga ana tjetër marrin një sinjal pozitiv nga Bashkimi Europian, ku rezolutat e propozuara për secilën e kaluan me sukses votimin dhe shpresat për avancimin e bisedimeve me Unionin rriten akoma më shumë. Ndërkohë, ky muaj nuk sjell situatë të ngjashme në Malin e Zi ku trazirat e zgjedhjeve të vitit të kaluar vazhdojnë të jenë prezente.
  Lexo

 • Me fillimin e këtij viti Zyra e Statistikave e Bashkimit Europian (Eurostat) nxori statistikat mbi pagat minimale të çdo vendi anëtar të Bashkimit Europian. Sipas këtyre të dhënave, duke filluar nga 1 janari i këtij viti, 22 nga 28 vendet anëtare të Bashkimit Europian kanë konfirmuar pagat e tyre minimale; ndërsa pjesa tjetër, ku përfshihen Danimarka, Italia, Qipro, Austria, Finlanda dhe Suedia nuk kanë një shifër ekzakte mbi pagën minimale. 22 vendet të cilat tashmë e kanë deklaruar një shifër të tillë, Eurostat i ka ndarë në tre grupime kryesore mbi nivelin minimal të pagës.
  Lexo

 • Dorëheqja e Martin Schulz si President i Parlamentit Europian i hapi rrugën zgjedhjeve të reja për këtë post. Më 17 janar pas katër raundeve, ku garuan 6 kandidatë, Presidenti i ri i Parlamentit Europian u zgjodh kandidati i Partisë Popullore Europiane (EPP) Antonio Tajani. Sipas rezultateve të publikuara nga vetë faqja zyrtare e Parlamentit, vetëm 633 nga 713 vota ishin të vlefshme në raundin final, që do të thotë se 80 Eurodeputetë nuk kanë votuar për asnjë nga kandidatët në garë. Megjithatë, Tajani ia ka dalë të fitojë këto zgjedhje falë 351 votave, në ‘betejën’ me Gianni Pitellën, kandidat i…
  Lexo

 • Statistikat e fundit në Kroaci tregojnë një ulje të papunësisë në nivel shumë më të lartë se vendet e tjera të Unionit. Por, nga ana tjetër ajo që vihet re me shqetësim është edhe ulja e fuqisë punëtore. Në pamje të parë duket paradoksale, por nga studimet e fundit kanë arritur të nxirren dhe faktorët kryesorë që kanë ndikuar në krijimin e kësaj situate.
  Lexo

 • I ftohti i acartë që ka goditur pjesën më të madhe të Euopës po ndihet dhe nga refugjatët sirianë që ndodhen në kampet greke, sidomos ata që ndodhen në ishujt pranë Turqisë dhe në jug të Greqisë. Temperaturat në ishullin Lesbos kanë arritur pesë gradë nën zero ndërsa në Kretë nën katërmbëdhjetë. Por refugjatët e strehuar në këto ishuj po detyrohen t'i përballojnë këto temperatura ekstreme “në dëborë të hapur”.
  Lexo

 • Çdo ditë me qindra dhe mijëra mesazhe dërgohen nga secili prej nesh nëpërmjet rrjeteve të ndryshme sociale. Por a jemi të vetëdijshëm ne se duke vepruar në këtë mënyrë po japim të dhënat tona personale? Për të bërë një veprim të thjeshtë, si hapja e një adrese emaili apo e një faqeje personale në nje rrjet social, duhet të japim adresen tonë të emailit apo numrin tonë personal, pra me pak fjalë ne po heqim dorë nga një e drejtë pa u interesuar më përpara nëse ne jemi të mbrojtur dhe në rast se jo, a duhet të jemi.
  Lexo

 • Viti 2016 ka qenë një vit goxha tronditës për Bashkimin Europian. Më shumë se një herë të gjithë ne jemi zgjuar me zemrën e hidhëruar, duke mos ditur se çfarë duhet të mendojmë, të themi apo të bëjmë. Në këto kohë të vështira, kur fjalët duket se mungojnë, mbase të pasurit pak optimizëm se gjërat do të përmirësohen për BE-në dhe vendet anëtare, si dhe duke përfshirë edhe vendet kandidate të tilla si vendi ynë apo vendet e tjera të Ballkanit Perëndimor, është me patjetër e nevojshme. Të qëndruarit optimist këtë vit ka qenë sa e vështirë aq dhe e…
  Lexo

 • Ky vit që po lëmë pas është etiketuar si shumë gjëra, por një gjë është e sigurt: referendumet e mbajtura kanë qenë padyshim kryefjala në disa shtete Europiane. Madje duket sikur ato tashmë janë kthyer në një lloj tradite. Nga Brexit te përpjekjet e Italisë në reformimin e kushtetutës së tyre, referendumi në Hungari sa i takon kuotave të migrantëve, sulmet terroriste, fluksi i madh i refugjatëve Sirianë si dhe kriza ekonomike kanë bërë që shtete si Mbretëria e Bashkuar dhe Italia, të rishohin edhe një herë anëtarësimin e tyre në Europë në rastin e ‘Brexit’, apo edhe të jenë…
  Lexo

 • Bashkimi Europian vazhdon të përballet me sfida serioze në fronte të ndryshme. Krizat e shumta kanë një potencial destabilizues jo vetëm në Europë, por edhe më gjerë. Rënia ekonomike si dhe rritja e skepticizmit ka ndikuar sidomos në qëndrimin e BE-së në lidhje me projektin europian të zgjerimit. Në të njëjtën kohë, perspektiva e anëtarësimit në BE, siç dhe riafirmohet nga të gjithë shtetet anëtare, vazhdon të mbështesë transformimet sa i përket stabilitetit dhe sigurisë në vendet e Europës Juglindore. Për këtë arsye, një proces i besueshëm si ai i zgjerimit, në bazë përcaktimin e disa kushteve, mbetet një mjet…
  Lexo

 • Midis krizës së emigrantëve, rritjes së ngadaltë ekonomike dhe zhgënjimit në rritje nga Bashkimi Europian, partitë e krahut të djathtë kanë patur përfitime elektorale në shumë vende europiane. Partitë e djathta, në një spektër të gjerë politik, duke përfshirë partitë populiste dhe nacionaliste, deri tek partitë neo-fashiste të ekstremit të djathtë.
  Lexo

 • Takimi i këtij viti i Fondit Monetar Ndërkombëtar me Grupin e Bankës Botërore në Washington D.C., realizuar në tetor, rezultoi një luftë fjalësh financiare mes Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe Gjermanisë ku në mes të gjithçkaje qëndron e shumëpërfolura Deutsche Bank. Si fillim, pati një kundërvënie të Ministrit gjerman të Financave Wolfgang Schäuble dhe Christine Lagarde, Drejtoreshë e Menaxhimit pranë Fondit Monetar Ndërkombëtar, institucion financiar ku SH.B.A.-ja është aksionerja më e madhe (18%). 
  Lexo

 • Raporti i fundit i OECD-së (Organizatës për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik) rendit të rinjtë europianë si më të predispozuar për të jetuar me prindërit, një fenomen tashmë në rritje. Shkëputja nga jetesa me prindërit është një hap i rëndësishëm në rrugën e tyre drejt madhorisë, sikurse është bashkëjetesa, martesa ose patja e fëmijëve. Të dhënat e reja tregojnë se pothuajse gjysma e të rinjve europianë jetojnë me prindërit - një nivel rekord varësie që është shqetësues për implikimet sociale dhe demografike për kontinentin.
  Lexo

 • Raundi i 14-të i bisedimeve të tregtisë midis BE-së dhe SHBA-së është mbajtur në Bruksel nga e hëna deri të premten, 11 deri 15 korrik 2016. BE-ja është duke negociuar një marrëveshje ambicioze tregtie dhe investimi me SHBA-në. Partneritetit Transatlantik i Tregtisë dhe Investimeve ( TTIP ) do të krijojë mundësi të reja investimesh për kompani të mëdha dhe të vogla si dhe vende të reja pune. Për konsumatorët, ajo do të mundësojë uljen e çmimeve dhe larmishmëri zgjedhjesh, duke i mbajtur të larta standardet e BE-së për mbrojtjen e konsumatorit, të drejtat sociale dhe rregullat e mjedisit.
  Lexo

 • Tashmë duket se Brexit është një fakt i kryer dhe një vendim i pakthyeshëm, ndaj dhe Bashkimi Europian është angazhuar me këtë çështje me vëmendjen e duhur, duke zgjedhur tashmë dhe krye-negociatorët për institucionet e BE-së. Për Parlamentin Europian, i përzgjedhuri është Eurodeputeti belg, Guy Verhofstadt. Një figurë jo pak e njohur ajo e Verhofstadt sa i përket rolit të tij në BE, vjen këtë herë në rubrikën “Profil”, në sajë të përzgjedhjes që i është bërë për të qenë pjesë e bisedimeve me Britaninë e Madhe për daljen e saj përfundimtare nga Bashkimi Europian. Por kush është politikani belg…
  Lexo

 • Në nëntor pritet që Bashkimi Europian të ketë përfunduar Raportin e Shqipërisë për vitin 2016, dhe shumë optimistë presin se mbase ky vit mund të shërbejë si viti i hapjes së negociatave mes BE-së dhe Shqipërisë. Ndërkohë që 27 qershori i 2014 shënoi një moment të rëndësishëm drejt anëtarësimit europian të Shqipërisë pasi vendi mori statusin kandidat, ndryshime dhe arritje janë realizuar brenda këtyre dy viteve. Ndër të tjera janë zhvilluar dy takimet e përvitshme të Këshillit të Stabilizim Asociimit, takimi i shtatë i mbajtur më 18 maj 2015 dhe takimi i tetë i 8 shtatorit 2016.
  Lexo

 • Parlamenti Europian miratoi më 4 tetor 2016 Marrëveshjen e Parisit mbi Ndryshimet Klimaterike, duke iu përgjigjur thirrjes së disa ditëve më parë të Këshillit për të përshpejtuar procesin e ratifikimit të saj. BE-ja e ka konsideruar gjithmonë veten e saj si pioniere në aksionin ndaj klimës, ndaj dhe është angazhuar për objektiva të ndryshme të detyrueshme, të tilla si strategjia klimatike e BE-së për vitin 2020, duke përfshirë një rritje prej 20% në energji të prodhuar nga burimet e rinovueshme, 20% më pak të emisioneve të gazrave serrë, dhe një rritje me 20% në efikasitetin e energjisë deri në vitin…
  Lexo

 • Për Europën, kjo vjeshtë sjell çdo gjë në të…që nuk i nevojitej: një Spanjë e ngrirë, një Britani e nxehtë që thotë se do të qëndrojë në Politikën e Jashtme dhe të Sigurisë së Bashkimit Europian, një Irlandë egocentrike dhe një Francë revolucionare. Në zhvillimin më interesant, Sekretari i Jashtëm i Britanisë, famëkeq për gafat dhe gënjeshtrat e tij, Boris Johnson, tha se pavarësisht se Brexit është i pashmangshëm, vendi i tij do të vazhdojë të marrë pjesë në Strukturat e Përbashkëta të Politikës së Jashtme dhe të Sigurisë së Unionit. Përveç shërbimit të jashtëm në shkallë të plotë nëpër botë,…
  Lexo

 • Zhvillimi i një sektori dinamik dhe në lëvizje si ai i biznesit të vogël dhe të mesëm është i rëndësishëm për ekonomitë e shtatë shteteve që nuk janë pranuar ende në BE: Shqipëria, Bosnjë-Hercegovina, Kosova, Ish-Republika Jugosllave e Maqedonisë, Mali i Zi, Serbia dhe Turqia. Struktura prodhuese e rajonit është e përbërë kryesisht nga ndërmarrje të vogla dhe të mesme (SME), të cilat mesatarisht kontribuojnë në 75% të punësimit total dhe në mbi 60% të vlerës totale të shtuar të sektorit privat. Ka ende sfida të rëndësishme për transformimin e sektorit të SME-ve në një sektor të rritjes ekonomike dhe…
  Lexo

 • Interneti sot është shumë më tepër se një rrjet ose platformë, por është gjithashtu një kanavacë kolektive. Kjo kanavacë publik globale nxit risitë dhe kreativitetin, nëpërmjet ofrimit të mundësive, fuqizimit të edukatorëve dhe zhvillimit të ekonomisë. Në shekullin e 21, janë të nevojshme ligje që mishërojnë fuqinë e internetit. Por në BE, disa ligje nuk janë përshtatur ende me kohën.
  Lexo

 • Komisioni Europian ka përditësuar programin e punës të skemës së kërkimit dhe inovacionit të BE-së për vitin 2017, duke investuar 8.5 miliardë € në fushën e kërkimit dhe inovacionit vitin e ardhshëm. Për projektet e financuara në kuadër të programi Horizon2020, aksesi i lirë në internet mbi të dhënat shkencore do të bëhet i mundshëm për të gjithë, gjë që do të rrisë konkurrencën nëpërmjet shkencës së hapur duke përshpejtuar inovacionin dhe bashkëpunimin.
  Lexo

 • Më 1 korrik 2016 Sllovakia merr për herë të parë Presidencën e Këshillit të BE-së. Presidenca sllovake vjen në një moment sfidues për Bashkimin Europian, kur e gjithë bota i ka sytë te një moment kyç i historisë së unionit- Brexit. Për herë të parë paraqitet nevoja urgjente për tu përballur me detyrat dhe pasojat e largimit të një Shteti Anëtar.
  Lexo

 • Shumë është shkruar për mënyrën se si fushatat për daljen apo qëndrimin e Britanisë në BE kanë ndarë kombin britanik e megjithatë ekziston një panoramë e qartë në qendër të debatit. Brezat më të vjetër kanë votuar kundër interesave të të rinjve, ndërkohë që janë këta të fundit që do të duhet të jetojnë me këtë vendim. Sipas një studimi të YouGov, 75% e 18-24 vjeçarëve dhe 56% e 25-49 vjeçarëve votuan për të qëndruar në BE, dhe vetëm 39% e qytetarëve mbi moshën 65 vjeç votuan për qëndrimin e Mbretërisë së Bashkuar në BE. Duket që ka një lidhje…
  Lexo

 • Dita Botërore e Mbrojtjes së Natyrës festohet çdo vit më 28 korrik, pasi një mjedis i shëndetshëm është themeli për një shoqëri të qëndrueshme dhe produktive. Për të siguruar mirëqenien e brezave të sotëm dhe të ardhshëm, ne të gjithë duhet të marrin pjesë për të mbrojtur, ruajtur, dhe menaxhuar burimet tona natyrore në mënyrë të qëndrueshme.
  Lexo

 • Edhe pse është hera e parë që një shtet kaq i madh dhe fuqi ekonomike në BE kërkon “divorcin”, me shumë mundësi do jetë më domethënësja nga të gjitha. Disa prej shteteve kanë qenë shumë afër një kërkese të tillë, por ndoshta situatat nuk kanë qenë kaq tensionuese sa kjo aktuale. Duke bërë një panoramë të “humbjeve” dhe “fitoreve” të Bashkimit Europian me referendumet në shtetet anëtare shohim se rezultati qëndron në 18 fitore dhe 11 humbje.Hidhini një sy renditjes të shkurtër kronologjike të referendumeve në BE :
  Lexo

 • Pas 44 vitesh aderim, britanikët për pak orë do ti drejtohen për herë të parë kutive të votimit në një referendum të thirrur për të vendosur nëse do të qëndrojnë në BE apo do ta lënë bashkimin. Historia e marrëdhënieve mes ishullorëve dhe kontinentit është kalamendur mes refuzimit dhe pranimit, bashkëpunimit dhe ndasive, por gjithmonë është bashkuar në një pikë: në promovimin dhe prevalimin e vlerave universale europiane si liria dhe demokracia, mbi të cilat është mbështetur deri sot edhe BE-ja.
  Lexo

 • Marrëveshja mes Turqisë dhe Bashkimit Europian për refugjatët ka sjellë shumë dyshime dhe pikëpyetje mbi suksesin e zbatimit të saj dhe ndikimet logjistike, ekonomike dhe politike që ajo do të ketë si për Turqinë ashtu edhe për vendet e Bashkimit Europian. Sipas marrëveshjes, autoritetet greke po kthejnë mbrapsht në Turqi emigrantët që kërkojnë të shkojnë drejt Europës, ndërkohë që BE ka rënë dakord të marrë 72 mijë refugjatë sirianë të vendosur në Turqi, si dhe të përshpejtojë procesin e ndihmës financiare për 2.7 milion sirianë, për shtetin turk që të pranojë dhe mirëpresë refugjatët.
  Lexo

 • Gazeta Britanike The Guardian, raporton se deri më 21 dhjetor 2015 në Europë kanë hyrë mbi 1 milion refugjatë. Shumica prej tyre janë sirianë që largohen në dëshpërim nga vendi i tyre, i cili është shndërruar në një teatër të përgjakshëm lufte civile. Pjesa tjetër janë afganë, irakianë, pakistanezë dhe afrikano-veriorë. Për nga numri, llogaritet se vërshimet e refugjatëve janë më të mëdhatë pas Luftës së Dytë Botërore.
  Lexo

 • Dita Ndërkombëtare e Tokës kujtohet çdo vit më datë 22 prill që nga viti 1970. Ky është viti i 46-të i përpjekjeve për të rritur ndërgjegjësimin global të nevojës për mbrojtjen e mjedisit. Tematika e këtij viti është: “Pemë për Tokën”. Një moment i rëndësishëm për këtë vit është që në po të njëjtën datë u firmos edhe Marrëveshja e Samitit të Parisit nga 155 vende të botës. Kjo marrëveshje nënkupton angazhimet që kanë vendet për te reduktuar çlirimin e gazrave që shkaktojnë ngrohjen globale.
  Lexo

 • Polonia është gjendur në qendër të vëmendjes ditët e fundit por jo për një arsye të mirë. Shteti polak i anëtarësuar në BE në 2004, aktualisht ka një nga ligjet më te rrepta mbi abortin, duke e lejuar atë vetëm në tre rastet e mëposhtme kur: 1. shtatzania ka ardhur si pasojë e përdhunimit ose incestit,2. jeta e nënës shtatzane është në rrezik,3. kur fetusi është i dëmtuar,dhe tashmë po bëhet gati të miratojë një legjislacion të ri, të propozuar nga Peshkopët e Kishës Katolike dhe të hartuar nga organizata Ordo Iuris, i cili e kthen abortin në një akt…
  Lexo

 • Rivendosja e 10% të refugjatëve sirianë ka qenë tema kryesore e diskutuar gjatë Konferencës së Gjenevës, mbajtur më 30 mars 2016. Komisioneri i Lartë i Kombeve të Bashkuara për Refugjatët, Filippo Grandi organizoi një takim të niveleve të larta me qëllim që shtetet pjesëmarrëse të pranojnë përgjegjësitë globale për refugjatët sirianë. Oxfam u bëri thirrje shteteve pjesëmarrëse që tu ofrojnë refugjatëve një strehë të sigurt apo qoftë dhe forma të tjera humanitare për të paktën 10 % të refugjatëve që afërsisht deri në fund të vitit 2016 është 481 220 persona.
  Lexo

 •   Çfarë është Brexit? Për më pak se tre muaj britanikët votojnë në referendum qëndrimin ose jo të Mbretërisë së Bashkuar në BE. Referendumi, pyetja e të cilit do të jetë: “A duhet Mbretëria e Bashkuar të mbetet anëtare e Bashkimit Europian apo duhet ta lerë Bashkimin Europian?”, do të zhvillohet me datë 23 qershor të këtij viti, por shqetësimet dhe dilemat kanë kohë që i kanë prekur si institucionet e BE-së ashtu edhe ato britanike.
  Lexo

 • Gjatë muajit shkurt shtetet e Europës u përfshinë në nismën StartUp, e cila i shërben iniciativës sipërmarrëse me qëllim lehtësimin e mundësive për sipërmarrjen e lirë, si dhe forcimin e bashkëpunimit mes politikëbërësve dhe sipërmarrësve. Ndërkohë, më datë 11 shkurt të këtij viti u festua për herë të parë Dita Ndërkombëtare e Grave dhe Vajzave në Shkencë, si ndërgjegjësim për komunitetin dhe vetë femrat për mundësitë dhe aftësitë që ato kanë për t’u zhvilluar në fushat e Shkencës, Teknologjisë, Inxhinierisë dhe Matematikës (STEM). Ndër profilet e sipërmarrësve të rinj për këtë vit është shquar e reja e rekordeve botërore për…
  Lexo

 • Më 22 shkurt 2016, në Londër, u zhvillua Samiti për Investimet në Ballkanit Perëndimor, i cili u organizua nga Banka Europiane Për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH). Në këtë samit morën pjesë Kryeministrat e vendeve të Ballkanit Perëndimior, nga Shqipëria, Bosnjë-Hercegovina, Kroacia, Kosova, Maqedonia, Mali i Zi dhe Serbia si edhe Presidenti i BERZH-it Suma Chakrabanti, Sekretari i jashtëm britanik Philip Hammond, Kryetari i Bashkisë të Londrës Boris Johnson si edhe politikëbërësit, përfaqësuesit e BE-së, ekpertët dhe investitorët.
  Lexo

 • Më 15 shkurt 2016, me rastin e 25 vjetorit të themelimit të katër vendeve të Vishegradit (v4), në Pragë, u zhvillua takimi i Kryeministrave të këtyre vendeve. Me këtë rast në fund të takimit u miratua një deklaratë e përbashkët, si dhe një plan alternativ në bashkëpunim me Bullgarinë dhe të Maqedoninë, vende të cilat mund jenë vija e re mbrojtëse e kufijve të jashtëm të Shengenit, në rast se Greqia dhe Turqia dështojnë në mbrojtjen kufijve të saj nga vala migratore.
  Lexo

 • Kriza më serioze e refugjatëve në Europë që nga Lufta e Dytë Botërore po prek burimet ekonomike, po radikalizon dhe tensionon politikën e institucioneve të post-luftës, të krijuara me qëllim ruajtjen e paqes së kontinentit në tërësi. Mbi 1 milion emigrantë kanë ardhur në Europë vitin e shkuar dhe mijëra të tjerë janë duke ndjekur udhëtimin e tyre të rrezikshëm drejt kufijve të Europës. Ndërkohë që Brukseli nuk ka arritur të ndërmarrë një përgjigje të përbashkët për shtetet anëtare, kryeqytetet po marrin kontrollin në duart e tyre. Mbi zhvillimet që po ndjek Europa për rregullimin e gjendjes së krijuar brenda kufijve…
  Lexo

 • Ndërkohë që Angela Merkel fiton nga revista Times, Njeriu i Vitit për 2015, një konkurrent i fortë i saj ishte padyshim Viktor Orban, kryeministri ‘jo-liberal’ i Hungarisë. Si ana tjetër e medaljes së politikës europiane të shekullit të 21 e cila po përballet me krizat jo vetëm ekonomike dhe politike, por edhe morale dhe sociale, Viktor Orban përfaqëson një figurë të kundërt me Merkel përsa i përket ideve dhe qëndrimeve, por jo për sa i përket fuqisë, ndikimit në politikën europiane dhe popullaritetit që gëzon në vendin e tij, si dhe jashtë kufijve të Hungarisë.
  Lexo

 • Partia Ligj dhe Drejtësi e ekstremit të djathtë që udhëheq Poloninë që nga tetori i 2015, po sjell ndryshime në politikën e vendit anëtar të Bashkimit Europian me anë të miratimeve të disa projektligjeve që shkelin ligjin e BE-së dhe që cenojnë parimin e ndarjes e pavarësisë së pushteteve dhe lirisë së medias. Në ditët e fundit të 2015, Dhoma e Ulët e Parlamentit me 235 vota pro dhe 181 kundër, miratoi ndryshimet ligjore mbi Gjykatën Kushtetuese. Ky ligj që u nënshkrua menjëherë nga Presidenti i Polonisë është cilësuar nga ekspertët dhe kritikët si sulm ndaj pavarësisë së sistemit gjyqësor…
  Lexo

 • Angela Merkel, këtë vit u bë gruaja e parë që nga viti i largët 1986 që fiton çmimin si “Njeriu i Vitit” dhënë nga Revista “Time”, duke lënë pas konkurrentë të vështirë dhe deri diku të paprecedentë si Abu Bakr Al Baghdadi, Lideri i Shtetit Islamik që po terrorizon sot botën mbarë si edhe Donald Trump, që kandidon për President të Shteteve të Bashkuara të Amerikës i cili po i befason të gjithë me deklaratat dhe fjalimet e tij. Në fakt Angela mban mbi supe shumë çmime dhe rekorde, ku vetëm Forbes e ka shpallur 8 herë si gruan më…
  Lexo

 • Pavarësisht se nuk ishte një nga temat e parashikuara për t’u diskutuar gjatë Samitit dyditor të liderëve të BE-së, i cili u zhvillua më dt. 17-18 dhjetor 2015, projekti i ndërtimit të gazsjellësit “Nord Stream 2”, duket se ka shkaktuar një ndarje të thellë mes vendeve anëtare.
  Lexo

 • Në 2016 pritet të zbatohet për herë të parë projekti “Pastrimi i Oqeanit (Ocean Cleanup)” nismë e ndërmarrë nga një i ri holandez, Boyan Slat, i cili pesë vite më parë kur ishte vetëm 16 vjeç, mendoi një zgjidhje për një nga problemet më të mëdha që ka planeti sot: ndotja e oqeaneve nga 10 mijë tonë mbeturina plastike. Për këtë projekt mendohet të ndërtohet një platformë pluskuese dhe ishulli japonez Tsushima do të jetë vendi i parë që do ta implementojë atë, pasi vetëm ky plazh ka mbi 12 mijë metra kub mbeturina çdo vit. Për realizimin e projektit…
  Lexo

 • Projekti europian po përballet me sfida të pa-precedentë dhe katër skenarë të ndryshëm mund të jenë të mundshëm në Europën e së ardhmes. Terrori në Paris, Brukseli i bllokuar, Franca është “në luftë” sipas Presidenti Hollande, ndërsa rivali i tij i ekstremit të djathtë pohon se “francezët nuk janë më të sigurt”. Përgjatë rajonit, nacionalistët nuk po arrijnë të dallojnë refugjatët nga terroristët. Ndjesia anti-refugjate duket se po theksohet, ndërsa demonstrues vijojnë të mbushin rrugët e qyteteve europiane. Vetëm në një minutë, kontinenti përballet me krizën më të madhe të emigrantëve që prej përfundimit të Luftës së Dytë Botërore. Shumë…
  Lexo

 • Komisioni Europian, më 11 nëntor 2015 miratoi disa udhëzime ligjore interpretuese duke plotësuar kërkesën e bërë në 2012, nga shtetet anëtare për të qartësuar etiketimin e produkteve të prodhuara në territoret e pushtuara nga Izraeli. Ky udhëzim nuk përbën një ligj të ri, por thjesht interpreton ligjin ekzistues të BE-së, mbi përcaktimin e vendeve të origjinës për produktet që vijnë nga kolonitë e Izraelit të pushtuara në qershor të vitit 1967, të cilat duhet të etiketohen jo thjesht si “të prodhuara në Izrael”, por si “produkte nga Lartësirat e Golanit (koloni e Izraelit)” apo “produkte nga Bregu Perëndimor (koloni e…
  Lexo

 •   Në deklaratën e mbajtur pas takimit të G20 në Antalya të Turqisë më 16 nëntor mbi luftën kundër terrorizmit, u dënuan jo vetëm ngjarjet e fundit të ndodhura në kryeqytetin e Francës, por kudo në botë. Duke ritheksuar angazhimin ndaj luftës kundër terrorizmit në këtë deklaratë u renditën 9 pika kryesore ku shprehen zotimet e përfaqësuesve të G20 për:
  Lexo

 • Për pjesën më të madhe të europianëve, kërcënimi i ndryshimit të klimës duket të jetë i largët: në Azi ku niveli i deteve po pëson një rritje të pakontrolluar; në dështimet e të mbjellave dhe thatësira në Afrikë apo në stuhitë e fuqishme në tropik. Por Europa ka nevojë të zgjohet dhe të rrisë përpjekjet e saj për të luftuar ndryshimet e klimës. Ndërsa Presidenti i Francës Hollande po përgatitet për Samitin e Kombeve të Bashkuara për ndryshimet klimaterike, që do të mbahet në fund të nëntorit – rreziqet brenda vetë Europës janë të shumta, të ndryshme dhe po bëhen…
  Lexo

 • Më datë 29 tetor në mbledhjen e Këshillit Kombëtar të jashtëzakonshëm të Lëvizjes Europiane në Itali(CIME) me temë qendrore "të ndryshojmë kursin në Europë”, u zgjodh trupi drejtues i organizatës dhe u diskutua mbi sfidat e BE-së dhe sugjerimet për kontributin e organizatës në rrugëtimin europian. Lëvizja Europiane në Shqipëri(EMA) përgëzon partnerët në Itali për rizgjedhjen e Pier Virgilio Dastoli si President i Lëvizjes Europiane Itali, i cili shquhet për kontributin e tij për një Europë të Bashkuar me një aktivizim mbi dyzet vjeçar.
  Lexo

 • Dorëheqja e kryeministrit social-demokrat në Rumani, Viktor Ponta të mërkurën më datë 4 nëntor, erdhi vetëm pas tragjedisë së ndodhur disa ditë më parë në një lokal nate në Rumani, ku nga një zjarr humbën jetën 32 persona dhe më shumë se 100 mbetën të plagosur. Por zjarri në lokal ishte goditja e fundit për të ngritur valën e egër të zemërimit nga ana e qytetarëve ku më shumë se 20 mijë vetë dolën të martën, datë 3 nëntor në demonstrata ku kërkuan dorëheqjen e kryeministrit Viktor Ponta, kryebashkiakut të rajonit ku ndodhej lokali, Cristian Popescu Piedone dhe ministrit të…
  Lexo

 • Zgjedhjet parlamentare në Poloni që sollën fitoren e partisë së djathtë konservatore, Ligj dhe Drejtësi, si dhe fitorja e bllokut të partive radikale të majta në Portugali me më shumë se 50% të votave, tregojnë që rënia e besimit te Bashkimi Europian por edhe të qeveritë kombëtare po përhapet në të gjithë Europën, dhe lista e vendeve ku partitë radikale marrin pushtetin po rritet. Që nga kriza ekonomike e 2008, sipas Eurobarometrit besimi të qeveritë kombëtare nuk është më shumë se 30%, dhe për BE-në mbështetja e qytetarëve shkon deri në 40%.
  Lexo

 • Më 29 shtator 2015, ditën e martë, zv. Presidenti i Komisionit Europian, përgjegjës për Punësimin, Rritjen, Investimet dhe Konkurrencën, z. Jyrki Katainen, i shoqëruar nga Përfaqësues të tjerë të Komisionit, realizoi në Pekin një Takim të Nivelit të Lartë mbi Dialogun Ekonomik dhe Tregtinë, me Kryetarin e Këshillit të Shtetit Kinez, z. Li Keqiang dhe me zëvendësin e tij, Z. Ma Kai. Në fokus të takimit ishin diskutimet për mundësi të reja investimi në kuadër të Planit për Investim, i cili u shoqërua nga nënshkrimi i Memorandumit të Mirëkuptimit mbi “ Platformën e Ndërlidhjes BE- Kinë për forcimin e sinergjisë…
  Lexo

 • Marrëveshja për kufizimin e kapacitetit të armëve nukleare të Iranit mund të jetë një pikë kthese për Lindjen e Mesme. Vite negociatash u finalizuan me marrëveshjen në mes të korrikut ndërmjet 5 anëtarëve të përhershëm të Këshillit të Sigurimit të OKB-së bashkë me Gjermaninë dhe Bashkimin Europian, ku qartësisht duket që SHBA ka drejtuar rrugëtimin deri në nënshkrimin e saj. 
  Lexo

 • Gjatë muajit shtator u miratua Programi i I i Bashkëpunimit Transnacional i BE-së që përfshin gadishullin e Ballkanit dhe pjesës Lindore të Detit Mesdhe. Programi “Ballkan – Mesdhe” që sjell sëbashku tre vende europiane (Greqi, Bullgari dhe Qipro) dhe dy vende kandidate (Shqipëri dhe ish- Republika Jugosllave e Maqedonisë), do të ketë në fokus dy prioritete: nxitjen e konkurrencës së ekonomisë rajonale nëpërmjet sipërmarrjes dhe inovacionit si dhe mbrojtjen e mjedisit.
  Lexo

 • Lideri i SYRIZA-s Aleksis Cipras bëri betimin si kryeministër të hënën (21 shtator), ndërkohë që ceremonia e betimit të qeverisë së re u zhvillua dy ditë më vonë. Partia e Aleksis Tsipras fitoi zgjedhjet parlamentare të parakohshme në Greqi, duke u rimandatuar si kryeministër, pavarësisht marrëveshjes së nënshkruar me liderët europianë. Pas përfundimit të numërimit të votave, Syriza mori më shumë se 35% të votave duke siguruar 145 vende në parlament, kundrejt 28% të Demokracisë së Re.
  Lexo

 • Komisioni Europian, më 15 shtator 2015, prezantoi Raportin e BE-së mbi Rininë për vitin 2015, i cili paraqet një tablo mjaft të qartë të situatës së 90 milion të rinjve europian dhe të masave dhe politikave të ndërmarra nga BE dhe shtetet anëtare për zhvillimin, edukimin dhe punësimin e tyre. Raporti i ndarë në gjashtë kapituj të cilët përfshijnë karakteristikat demografike dhe edukimin, punësimin, përfshirjen sociale, shëndetin si dhe angazhimin politik apo aktivitetet vullnetare, analizon gjendjen për periudhën 2013-2015, vështirësitë, sfidat si dhe prioritetet për të ardhmen.
  Lexo

 • Në takimin e mbajtur në Vjenë më datë 11 shtator, midis Zv/Presidentit të Komisionit Europian për Bashkimin Energjetik, z. Maros Sefcovic, Ministrit rus të Energjisë, z. Aleksandër Novak dhe CEO-s së Gazprom, z.Aleksej Miller u arrit progres në lidhje me bisedimet trepalëshe BE-Ukrainë-Rusi mbi gazin dhe energjinë. Takimi i realizuar me nismën e Komisionit Europian, u cilësua si ‘konstruktiv’ dhe u fokusua mbi masat që duhen ndërmarrë për të siguruar një furnizim të qëndrueshëm me gaz të Ukrainës dhe Europës gjatë dimrit.Gjithashtu në deklaratën e tij, Komisioni e vlerësoi takimin si një mundësi mjaft të mirë për të shkëmbyer pikëpamjet…
  Lexo

 • Në takimin e jashtëzakonshëm mes ministrave europianë të punëve të brendshme, të mbledhur nga Këshilli i Bashkimit Europian, të hënën (14 shtator) nuk u arrit dot një marrëveshje mbi ndarjen e përgjegjësisë në mënyrë të drejtë në lidhje me pranimin e mijëra refugjatëve që kërkojnë azil në Europë. Diskutimi që zgjati më shumë se gjashtë orë, filloi me një shpjegim dhe analizim të situatës dhe masave të ndërmarra nga agjencitë europiane dhe ndërkombëtare duke vazhduar me prezantimin e propozimeve të Komisionit Europian dhe diskutimeve mes vendeve pjesëmarrëse. Por në përfundim nuk u arrit dot një marrëveshje mbi kuotat dhe rishpërndarjen,…
  Lexo

 • Çështjet që lidhen me refugjatët dhe azil-kërkuesit nga vendet përtej Europës po zënë gjithnjë e më shumë përditshmërinë në Bashkimin Europian. Ndërsa qytetarët argumentojnë mbi moralitetin, rregulloret relativisht ambicioze të shteteve anëtare të Unionit duket sikur po vihen në zbatim më tepër se asnjëherë më parë duke qenë se refugjatët në BE janë subjekt i një numri të madh ligjesh dhe rregulloresh. Përkrah të drejtave themelore të refugjatëve të mbrojtura nga Konventa e Gjenevës, BE-ja është e shqetësuar sidomos mbi ndarjen e përgjegjësive mes vendeve anëtare. Në këtë pikë përfshihet Rregullorja e Dublinit, e cila bën pikërisht këtë gjë, e…
  Lexo

 • Në kuadër të planit të ri që pritet të propozohet të mërkurën nga Komisioni Europian, për të pranuar mbi 120 mijë refugjatë për dy vitet e ardhshme në vendet e Bashkimit Europian, është menduar gjithashtu edhe një rishpërndarje e tyre duke kërkuar solidaritet dhe bashkëpunim nga vendet europiane. Ndërkohë që Gjermania pritet të pranojë edhe 31 mijë refugjatë më shumë duke u ndjekur nga Franca me 24 mijë ekstra, Britania e Madhe e cila nuk bën pjesë në sistemin e kuotave të detyruara do të mirëpresë 20 mijë refugjatë nga Siria për pesë vitet e ardhshme, por do të pranojë…
  Lexo

 • Edhe pse duket sikur askush në Europë nuk do t’i ndihmojë refugjatët, një numër i madh qytetarësh nga vende të ndryshme të BE-së po japin ndihmën e tyre në mënyra nga më të ndryshmet. Që nga grupet vullnetare në Hungari deri tek priftërinjtë spanjollë po vihen re gjithnjë e më shumë lëvizje humanitare në ndihmë të imigrantëve në mbarë Europën. 
  Lexo

 • Plani i Ri i Veprimit i Bashkimit Europian mbi të Drejtat e Njeriut dhe Demokracinë 2015-2019 u miratua më datë 20 Korrik 2015. I përgatitur nga Shërbimi i Jashtëm Europian i Veprimit në bashkëpunim me Komisionin Europian dhe shtetet anëtare të BE-së, mbështetet tek Plani i Veprimit mbi të Drejtat e Njeriut dhe Demokracinë 2012-2014- plani i parë i iniciuar nga BE dhe do të shërbejë si udhëzues për vazhdimësinë e aksioneve dhe politikave në këtë fushë. 
  Lexo

 • Një grup aktivistësh dhe përfaqësues të shoqërisë civile kanë vendosur në Beograd një memorial në kujtim të viktimave të genocidit të Srebenicës, duke e quajtur masakrën e korrikut të vitit 1995 ndaj boshnjakëve, si krimin më të tmerrshëm të ndodhur pas Holokaustit. Grupi i aktivistëve serb “Gratë me të Zeza” kanë vendosur në rrugën Srebrenicka në Beograd, një memorial prej guri me numrin 8 372 shënuar mbi të, për të përfaqësuar numrin e viktimave të identifikuara të masakrës së Srebenicës. Simboli u frymëzua nga gurë të ngjashëm të vendosur në Gjermani prej një artisti nga Berlini në kujtim të Holokaustit.
  Lexo

 •   Pas përfundimit të kryesimit letonez në gjysmën e parë të vitit 2015, Luksemburgu do të mbajë Presidencën e 12-të të Këshillit të Bashkimit Europian. Kryesimi i fundit i Luksemburgut në këtë Këshill ishte në vitin 2005. Prioritetet europiane të Luksemburgurt do të fokusohen në Axhendën mbi Zhvillimin dhe Punësimin, dimesionin social të politikave europiane, implementimin e Axhendës Europiane për Migracionin dhe Bashkimin Energjitik, reformën Ekonomike dhe Monetare të Unionit, negocimet e Marrëveshjes së TTIP dhe përgatitjen e konferencës në Paris në lidhje me ndryshimet klimaterike COP 21.
  Lexo

 • Më 22 qershor, Presidenti i Komisionit Europian, Jean-Claude Juncker, së bashku me Presidentin e Euro Samitit, Donald Tusk, Presidentin e Euro grupit, Jeroen Dijsselbloem, Presidentin e Bankës Qendrore Europiane, Mario Draghi, dhe Presidentin e Parlamentit Europian, Martin Schulz – diskutuan mbi planet ambicioze për të thelluar Bashkimin Ekonomik dhe Monetar (EMU), të cilat do të zbatohen duke filluar nga 1 korrik 2015 dhe pritet të përfundojnë me sukses deri në 2025.
  Lexo

 • Zgjedhjet parlamentare të 7 qershorit shënuan një moment të rëndësishëm për të ardhmen e Turqisë, së pari pasi bëhëj fjalë se kush do të siguronte shumicën në parlament dhe së dyti pasi Erdogan synonte krijimin e sistemit presidencial të qeverisjes. Gjithashtu edhe e ardhmja e paqes dhe stabilitetit të kurdëve në juglindje varej nga këto zgjedhje.
  Lexo

 • Rezultatet e zgjedhjeve të fundit rajonale dhe lokale në Spanjë treguan qartë se qytetarët vendosën t’i jepnin fund sistemit të dy partive kryesore PP dhe PSOE që kanë dominuar jetën politike që nga rënia e diktaturës 40 vite më parë.  Sipas analistëve, këto rezultate ku 51% kanë marrë PP dhe PSOE ( shumë më pak se 65% katër vjet më parë), shërbejnë si një barometër për matjen e trendit të votimit në zgjedhjet e ardhshme të përgjithshme parlamentare të parashikuara të zhvillohen në fund të vitit.
  Lexo

 • Samiti i Partneritetit Lindor në Riga, ku morën pjesë lider të Europës, Armenisë, Azerbajxhanit, Bjellorusisë, Gjeorgjisë, Moldavisë dhe Ukrainës nxori në pah edhe njëherë se sa i pavendosur është Bashkimi Europian në marrëdhëniet me fqinjët e saj të lindjes. Një deklaratë disi e paqartë afirmoi “rëndësinë e madhe” të partneritetit, por në realitet samiti në Riga, tregoi se sa të ndryshëm këto gjashtë vende janë. 
  Lexo

 • Këshilli i Stabilizim-Asocimit (Këshilli SA) ndërmjet Shqipërisë dhe Bashkimit Europian mbajti takimin e tij të shtatë më 18 maj 2015. Takimi u kryesua nga Z. Edgars Rinkēvičs, Ministër i Punëve të Jashtme të Republikës së Letonisë, në emër të Përfaqësueses të Lartë/ Zv Presidentes Federica Mogherini. Komisioni Europian u përfaqësua nga Komisioneri për Politikat e Fqinjësisë dhe Negociatat e Zgjerimit , Z. Johannes Hahn, ndërsa delegacioni shqiptar kryesohej nga Z. Ditmir Bushati, Ministër i Punëve të Jashtme.
  Lexo

 • Më 8 maj, Komisioni Europian nxori dy dokumente, të hartuara pas një marrëveshje mes lidervë në dhjetor 2013, duke hapur rrugë për bashkëpunimin në siguri dhe mbrojtje në kuadër të BE-së. Raportet do të prezantohen në një diskutim të ardhshëm mes 28 ministrave dhe krerëve të shteteve dhe qeverive në Këshillin Europian më 25 qershor.
  Lexo

 • Bashkimi Europian ka vendosur të mësuarit e gjuhës së huaj si një ndër prioritetet më me rëndësi, duke financuar një numër të konsiderueshëm programesh dhe projektesh në këtë fushë. Multilingualismi, nën pikëpamjet e BE-së, është një element i rëndësishëm në Europë. Ndaj, një ndër objektivat e politikave gjuhësore në BE është zotërimi i dy gjuhëve të tjera krahas gjuhës mëmë, nga çdo qytetar i Europës.
  Lexo

 • Më 30 prill Parlamenti Europian miratoi me 634 vota rezolutat për Shqipërinë dhe Bosnjë – Hercegovinën. Eurodeputetën u shprehën se polarizimi i situatës politike në të dyja vendet pengon progresin e reformave dhe se duhen forcuar proceset e tyre demokratike, lufta kundër korrupsionit dhe të ngritja e një administratë publike të depolitizuar.
  Lexo

 • Më 28 prill 2015, gjatë vizitës së tij zyrtare, ministri i jashtëm gjerman Frank-Walter Steinmeier e siguroi Serbinë se nuk do të ketë kushte të reja për përparimin e vendit kandidat drejt anëtarësimit në BE. Gjatë takimeve që zhvilloi me zyrtarët më të lartë serb, përsëriti edhe një herë tjetër mbështetjen e vendit të tij për hapjen e kapitujve të parë gjatë këtij viti. Pavarësisht se vendi ballkanik i filloi negociatat për anëtarësim më 1 janar 2014, ende nuk ka kapituj të hapur deri tani.
  Lexo

 • Një i majtë i moderuar, fushata e të cilit u fokosua në platformën e paqes ka fituar zgjedhjet presidenciale në Qipron Veriore, duke rritur shpresat për përparimin e negocimeve në ribashkimin e ishullit të ndarë etnikisht.Qipriotët turq votuan me shumicë dërrmuese në favor të Mustafa Akinci, ish-kryetarit të bashkisë 67-vjeçar, i cili ka premtuar se do t'i japë fund ndarjes prej katër dekadash të ishullit. Politikani veteran fitoi me 60,38% të votave në krahasim me 39,62% të konservatorit në ikje Dervish Eroglu.
  Lexo

 • Pas ngjarjeve që pasuan përfundimin e Luftës së Ftohtë, siç ishin rënia e Murit të Berlinit, simbolit të fundit të mbetur të Bashkimit Sovjetik, duket se bota po përballet me një tjetër luftë por këtë herë jo me përfshirjen e armatimeve ushtarake por me ato të gazit. Mjafton të sjellim në vëmendjen tonë krizën e gazit të vitit 2009 mes Ukrainës dhe Rusisë, e cila pati ndikimet e veta edhe në Bashkimin Europian ku vende të tilla si Austria, Polonia, Hungaria, Republika Çeke, Sllovakia, Kroacia dhe Sllovenia, vuajtën gjatë pasojat e kësaj krize gjatë dimirit të acartë dhe të ftohtë…
  Lexo

 • Më 21 prill 2015, Komisioneri Hahn dhe Komisionerja Bulc mbajtën në Bruksel takimin e 6 Kryeministrave të Ballkanit Perëndimor. Takimi në Bruksel konfirmoi dakortsinë për bazën e rrjetit të transportit nëpërmjet një përcaktimi të përbashkët dhe diskutoi mënyrat konkrete të cilat do të ndihmojnë në implementimin e rrjetit. Deklarata e Përbashkët që shoqëroi takimin si më poshtë:
  Lexo

 • Beteja ligjore kundër Facebook në Europë mund të arrijë një fazë tjetër, sot (9 prill), një gjykatë austriake u njoh me një padi civile të ngritur kundër firmës amerikane nga shtetasi austriak Max Schrems. Schrems, një aktivist 27-vjeçar i çështjes së privatësisë,po akuzon Facebook për përpilimin e të dhënave personale të përdoruesve të tij në kundërshtim me legjislacionin austriak dhe atë të BE-së.
  Lexo

 • Më shumë se njëzet milion gra, fëmijë dhe burra janë viktima të trafikut njerëzor në mbarë botën. Nënkomiteti i të Drejtave të Njeriut në Parlamentit Europian, ka diskutuar ditën e enjte më 16 Prill se çfarë mund të bëjë Bashkimi Europian në trajtimin e çështjes.
  Lexo

 • Federica Mogherini, Përfaqësuesja e Lartë e Bashkimit Europian për Politikën e Jashtme dhe Sigurinë, Vera Jourová, Komisionerja për Drejtësinë, Konsumatorët dhe Barazinë Gjinore dhe Neven Mimica, Komisionerja për Bashkëpunimin dhe Zhvillimin Ndërkombëtar dhanë deklaratën e mëposhtme:
  Lexo

 • Kriza e thellë politike e kohëve të fundit në Maqedoni, lidhur me çështjet e përgjimeve si edhe të akuzave për dhënie rryshfeti , e kanë vështirësuar edhe më shumë rrugëtimin e vendit ballkanik drejt anëtarësimit në familjen e madhe europiane.Situata më e fundit solli reagime nga 28 vendet anëtare të bllokut europian. Këtë e tregoi fare qartë edhe vizita e parë në Shkup e Komisionerit për Politikën e Fqinjësisë dhe të Zgjerimit, Johannes Hahn, më 17 shkurt 2015, i cili u bëri thirrje partive politike për kapërcimin e këtij ngërçi politik përmes angazhimit të tyre në një dialog konstruktiv si…
  Lexo

 • Rregulli - Dy njerëz në kabinë Pas rrëzimit të Germanwings më 24 mars 2015 , Komisioni Europian do të propozojë masa të reja të sigurisë ajrore. Hetimet paraprake të avionit të rrëzuar në Alpet Franceze, treguan se njëri nga pilotët, Andreas Lubitz e rrëzoi qëllimisht avionin, pasi mbylli derën e kabinës kur kapiteni ndodhej jashtë saj.  Ndër masa të tjera, Komisioni po kërkon një rregull që të sigurojë që dy njerëz të jenë të pranishëm në kabinë në çdo kohë gjatë gjithë kohëzgjatjes së fluturimit.
  Lexo

 • Më 30 mars 2015, negociatorët e BE-së dhe Malit të Zi ranë dakord për hapjen e dy kapitujve të tjerë në procesin e pranimin të Malit të Zi në Bashkimin Europian: kapitullin 16 mbi tatimet dhe kapitullin 30 mbi marrëdhëniet e jashtme.Si rezultat, nga 35 kapituj të paracaktuar, 18 janë hapur tashmë për negociata, nga të cilët dy janë mbyllur përkohësisht.Negociatorët ishin Ilze Juhansone, Përfaqësuesi i Përhershëm i Letonisë në BE(BE) dhe Andrija Pejovic, Sekretar i Shtetit për Integrimin Europian dhe Negociatori kryesor për anëtarësimin e Malit të Zi në BE(Mali i Zi).
  Lexo

 • Politikbërësit dhe ekspertët në Ballkanin Perëndimor duhet të kenë parasysh se energjia është përsëri në qendër të vëmendjes të Brukselit. Më 25 shkurt Komisioni Europian shpalosi propozimin e tij për një Bashkimin Energjie, një instrument që synon të thellojë integrimin dhe të forcojë fuqinë e bisedimeve brenda BE-së përkundrejt ofruesve të jashtëm si Gazprom-i i Rusisë. Propozimet ambicioze të pranverës së vitit 2014, synojnë të çojnë përpara rrjetin e ndërlidhjes së gazit dhe energjisë elektrike përtej kufijve kombëtar, lënien pas të interesave vetjake, uljen e çmimeve dhe përmirësimin e sigurisë në furnizim.
  Lexo

 • 1. Çfarë parashikojnë Traktatet e BE-së për barazinë gjinore? Traktati i Romës i vitit 1957 kishte përfshirë parimin e pagës së barabartë për punë të barabartë. (Neni 119 KEE, pastaj 141 KE, tani Neni 157 TFBE). Në 1976, Gjykata Europiane e Drejtësisë (GJED) vendosi në çështjen Defrenne se Neni 119 EEC kishte jo vetëm një qëllim ekonomik por edhe social. Ky vendim i hapi rrugën të drejtës moderne europiane për barazi gjinore. Me hyrjen në fuqi të Traktatit të Amsterdamit në vitin 1999, promovimi i barazisë midis burrave dhe grave u bë një nga detyrat thelbësore të Komunitetit Europian (Neni…
  Lexo

 • Vendet e Ballkanit Perëndimor të cilat synojnë të bëhen pjesë e Bashkimit Europian paraqesin ende një numër problemesh për tu zgjidhur, të tilla si :kriza ekonomike, korrupsioni dhe nevoja për të garantuar lirinë e medias. Më 10 mars, eurodeputetët diskutuan raportet vjetor duke theksuar progresin e Malit të Zi, ish-Republikës Jugosllave të Maqedonisë dhe Serbisë në drejtim të Bashkimit Europian.
  Lexo

 •   Më datë 1 mars, estonezët votuan në zgjedhjet parlamentare pro qeverisjes së partisë reformatore të qendrës së djathtë. Kryeministri më i ri europian, Taavi Roivas, 35 vjeç, i cili drejton partinë pro-Natos dhe e orientuar drejt perëndimit, duhet tani të formojë koalicionin parlamentar në shtetin e vogël baltik. Partia e Roiva mori 27.7 % të votave, duke mundur kundërshtatin e tij, partinë e qendrës pro-Ruse me 24.8 %.
  Lexo

 • Parlamenti Europian po punon për qëndrimin që do të mbajë këtë javë lidhur me marrëveshjen e tregtisë BE-SHBA të njohur si Partneriteti Transatlantik i Tregtisë dhe Investimeve (TTIP). Komiteti Ndërkombëtar i Tregtisë, i cili është përgjegjës për hartimin e qëndrimit të Parlamentit, do të diskutojë rekomandimet për herë të parë këtë të martë, ndërsa 10 nga 13 komisionet që do të kontribuojnë në raport gjithashtu do të diskutojnë ose votojnë këtë javë duke shprehur mendimin e tyre.
  Lexo

 • Migrimi nga Ballkani Perëndimor drejt BE-së nuk është diçka e re. Por eksodi nga Kosova në fillim të shkurtit befasoi shumë njerëz, kur mediat filluan të raportojnë se një numër i madh i shqiptarëve të Kosovës ishin duke u përpjekur për të hyrë në Hungari nëpërmjet Serbisë. Nuk ka asnjë informacion të saktë për numrin e shqiptarëve që janë larguar nga Kosova. Sipas vlerësimeve në fillim të shkurtit numërohen disa qindra të larguar çdo ditë . Sipas të dhënave të siguruara nga forcat e sigurisë, gjatë dy muajve të fundit, janë larguar më shumë se 50.000 njerëz, ndërsa mediat vlerësojnë…
  Lexo

 • Si ka ndryshuar ndikimi i Bashkimit Europian në skenën botërore nga fillimi i këtij shekulli? Douglas Webber paraqet përfundimet nga një studim mbi pushtetin e Europës në shtatë fushat kryesore të politikave. Ai konstaton se në çdo zonë me përjashtim të politikave rregullatore, pushteti i BE-së nga viti 2003 ka mbetur në të njëjtin nivel, ose ka rënë. Ndërsa një arsye e kësaj rënieje është e lidhur drejtpërdrejt me problemet ekonomike që lidhen me krizën e eurozonës, kjo është edhe një shenjë e vështirësisë që kanë hasur udhëheqësit e BE-së në negocimin e qëndrimeve të përbashkëta në nivel europian.
  Lexo

 • Komisioni Europian në dhjetor të vitit 2012 propozoi projektin Garancia e Rinisë, i miratuar si një Rekomandim nga Këshilli i Ministrave për vendet anëtare të BE-së në 22 prill 2013 dhe nënshkruar së fundmi, në qershor të vitit 2013 nga Këshilli Europian. Përshpejtimi i zbatimit të Garancisë së Rinisë është identifikuar si prioritet kyç i Udhëzimeve Politike të Presidentit Junker. Fondi Europian Social, me një buxhet të përgjithshëm rreth 86 miliard € për periudhën 2014-2020, është një burim kryesor i financimit të BE-së për implementimin e Garancisë së Rinisë.
  Lexo

 • Fituesi i zgjedhjeve të parakohshme parlamentare në Greqi, Aleksis Tsipras, kreu i partisë së majtë radikale SYRIZA, u betua për mandatin e ri qeveritar në ambjentet e pallatit presidencial, duke refuzuar për here të pare në historinë e kryeministrave greke, betimin fetar mbi Bibël e me bekimin e klerikëve. Presidenti në ikje Karolos Papulias zyrtarizoi qeverinë e formuar nga koalicioni mes SYRIZA-s dhe Grekëve të Pavarur të partisë së djathtë ANEL, duke arritur maxhorancën e nevojshme.
  Lexo

 • Si mund të mbijetojë në Europë një media e pavarur? EuroActiv ka publikuar së fundmi 6 rekomandime për një strategji europiane më efektive për median.
  Lexo

 • Parlamenti Europian ka mirëpritur vendimin e Komisionit Europian për publikimin e dokumentave të negociatave të Partneritetit të Investimit dhe Tregtisë Transatlantike(TTIP). Ky vendim ndjek kritikat e shumta drejtuar Komisionit lidhur me marrëveshjen tregtare, sidomos për sa i përket mungesës së transparencës së negociatave dhe impaktin potencial të tyre për Europën. Sidoqoftë, Parlamenti ka sqaruar se pavarësisht dokumentave të lëshuara nga Komisioni deri më tani, kjo nuk e tregon historinë e plotë dhe ka akoma shumë për tu bërë.
  Lexo

 • Bota jonë, dinjiteti ynë, e ardhmja jonë Sipas sondazhit më të fundit të Eurobarometer, shumica dërrmuese e qytetarëve të BE-së e konsiderojnë të rëndësishëm sigurimin e mbështetjes për njerëzit në vendet në zhvillim, dhe dy të tretat mendojnë se ky duhet të jetë një nga prioritetet kryesore të Bashkimit Europian. Prandaj Viti Europian i Zhvillimit (EYD) 2015 e ka mundësinë për ta vëne në përdorim këtë pikëpamje pozitive. Megjithatë, kjo pikëpamje mbi përfshirjen e BE-së në bashkëpunim zhvillimor bie në kontrast me ndjenjat e përgjithshme anti-europiane gjithnjë e më të përhapura në Europë sot.Në këtë drejtim, Viti Europian i Zhvillimit…
  Lexo

 • "Aktualisht, ka një përhapje të teknologjive të mbikqyrjes nëpër botë. Është e lehtë dhe e mundshme që këto teknologji, të cilat mund të jenë të dëmshme për të drejtat e njeriut dhe interesat tona personale, të bien në duar të gabuara ", thotë Marietje Schaake. Anëtarja hollandeze e ALDE po harton një raport mbi ndikimin e mbikqyrjes dixhitale tek të drejtat e njeriut në vendet e treta, një temë e diskutuar në datën 21 janar në një seancë të organizuar nga Komisioni për Tregtinë Ndërkombëtare dhe Nënkomisioni për të Drejtat e Njeriut.
  Lexo

 • Në takimin ministror ndërkombëtar të mbajtur më 11 janar në Paris, zyrtarët e lartë të mbledhur u zotuan se do të kenë një përgjigje të menjëhershme lidhur me sulmin e javës së kaluar ndaj gazetës satirike Charlie Hebdo. Mes tyre ishin ministrat nga Austria, Belgjika, Danimarka, Gjermania, Italia, Hollanda, Polonia, Spanja, Suedia, dhe Mbretëria e Bashkuar.Ndërkohë që më tepër se 1 milion njerëz po marshonin në Paris, ministrat e Bashkimit Europian së bashku me Prokurorin e Përgjithshëm amerikan Eric Holder deklaruan synimet e tyre për të shtuar masat ndaj terrorizmit. "Vetëm nëse ne punojmë së bashku, përmes shpërndarjes së informacionit,…
  Lexo

 • Një vështrim i shpejtë tregon se vendet e Partneriteti Lindor si: Gjeorgjia, Moldavia, Ukraina, Armenia, Azerbaxhani dhe Bjellorusia kanë nivele të ndryshme të zhvillimit të demokracisë. Ka dallime të mëdha mes këtyre 6 shteteve pavarësisht se drejtohen nga e njëjta politikë europiane, siç është Inciativa e Partneritetit Lindor.
  Lexo

 • Pas Italisë, Letonia mori presidencën e rradhës të Këshillit të Bashkimit Europian, duke e vënë shtetin e vogël Baltik në vijën e frontit të përpjekjeve të BE-së për të trajtuar çështjet që variojnë nga pasiguria politike greke te ndërhyrja e Rusisë në Ukrainë. Presidenca pritet ti kushtojë Letonisë 70 milion € dhe do të kulmojë me Samitin e Partneritetit Lindor në Rigë më 21-22 maj, i cili do të mund të ripërcaktojë marrëdhëniet e BE-së me ish-shtetet sovjetike Armeninë, Azerbajxhanin, Bjellorusinë, Gjeorgjinë, Moldavinë dhe Ukrainën.
  Lexo

 • Lituania ka festuar Vitin e Ri duke iu bashkuar eurozonës. Vendimi është parë si një mundësi e vendit për të rritur stabilitetin, pavarësisht nga frika e inflacionit dhe problemet e borxhit të zonës euro. Republika e parë sovjetike që deklaroi pavarësinë në vitin 1990, Lituania, është e fundit nga tre shtetet baltike që bëhet pjesë e bashkimit monetar. Letonia u bashkua me eurozonën më 1 janar 2014, pavarësisht se sondazhet treguan se shumica e popullsisë së vendit kundërshtuan këtë veprim dhe vetëm një e pesta u shpreh fuqishëm në favor të tij. Estonia u bashkua me bllokun e monedhës në…
  Lexo

 • Në datat 16 dhe 17 dhjetor në Beograd u mbajt Samiti i Tretë ndërmjet liderëve të Kinës dhe të 16 vendeve të Europës Qendrore dhe Lindore ku u diskutua lidhur me shumë projekte të përbashkëta në bujqësi, industri, turizëm, informatikë, transport, infrastrukturë, kërkim dhe zhvillim, shkencë dhe teknologji, mbrojta e mjedisit si dhe shkëmbimet e burimeve njerëzore. Krahas takimeve bilaterale me qëllim forcimin e mëtejshëm të marrëdhënieve midis vendeve pjesëmarrëse, sytë dhe vëmendja e të gjithë pjesëmarrësve në këtë samit ishin të drejtuara posaçërisht në kryeministrin e Republikës Popullore të Kinës Li Keqjiang, për të cilin ky samit do t’i thellojë…
  Lexo

 •   Përfaqësimi i anëtarëve të rinj në Komisionin Europian është rritur vitet e fundit. Tendenca më e papritur e kohëve të fundit ka qenë rritja e numrit të përfaqësuesve nga Polonia dhe Rumania, madje në 2011 Polonia kishte më shumë se sa Britania e Madhe, e cila momentalisht zë vetëm 4.5% të personelit të përgjithshëm të komisionit.
  Lexo

 • Energjia është bërë një pikë qendrore e politikave globale. Vendimi i Këshillit të Europës në Tetor dhe marrëveshja rreth ndryshimeve të mëdha klimaterike mes presidentit amerikan Barak Obama dhe presidentit kinez Xi Jinping, sinjalizojnë një përparim të vërtetë drejt një politike serioze të energjië së Bashkimit Europian.Për të arritur krijimin e një sistemi global të energjisë duhet siguruar një ekuilibër midis idealeve dhe realitetit, sektorit publik dhe privat si dhe mes kritereve afatshkurtra dhe afatgjata.
  Lexo

 • Transparency International, më 3 dhjetor ka publikuar indeksin vjetor të perceptimit të korrupsionit për vitin 2014. Rezultatet e indeksit janë bazuar në mënyrën se sa i korruptuar është sektori publik dhe si është perceptimi në lidhje me të. Në këtë renditje janë përfshirë 174 shtete.Sipas raportimit, vende të BE-së si Danimarka,Finlanda dhe Suedia janë më pak të pritura drejt ryshfet-marrjes ndërkohë që masat e ndërmarra në Mbretërinë e Bashkuar kundër korrupsionit kanë rezultuar të suksesshme duke e ngritur me dy pikë në renditje.
  Lexo

 • Kjo iniciativë vjen pas skandalit të rrjedhjes së taksave në Luksemburg që tronditi Komisionin Europian dhe me qëllimin e rritjes së efektivitetit të taksimit të këtyre subjekteve. Aktivistët mendojnë se do të jetë një mjet vital në luftën kundër shmangies së taksave nga bizneset shumëkombëshe. Në mënyrë që ky parashikim të bëhet ligj i BE-së, si Parlamenti dhe Këshilli duhet të bien dakord për një tekst identik.
  Lexo

 • Komisioni Europian, sipas draft programit të përgatitur për 2015, ka për qëllim të luftojë evazionin fiskal, të thellojë integrimin ekonomik dhe të rishikojë legjislacionin e saj mbi OMGJ-të etj. Lista e këtij viti, sipas Euobserver përmban 23 masa që përfshijnë ekonominë, migrimin, klimën, dhe industrinë. Në krye të saj janë propozimet për rritjen ekonomike të BE-së, pjesë e të cilit është plani i presidentit Juncker për 315 bilion€ investime gjatë viteve të ardhshme. Masa të tjera përqëndrohen për të ndihmuar punësimin e të rinjve ose shtimin e rregullave për mbrojtjen e të drejtave të autorit në tregun dixhital. Komisioni po…
  Lexo

 • Pavarësisht se ishin zgjedhjet kombëtare në Moldavi duket sikur qytetarët duhet të zgjidhnin mes “Europës ose Rusisë”. Me 95% të votave të numëruara nga zgjedhjet e 30 nëntorit pro-europianët kanë arritur të fitojnë rreth 55 vende në parlamentin 101-vendesh, kështu tre partitë që synojnë integrimin e Moldavisë në Bashkimin Europian duket se do të formojnë qeverinë e ardhshme të Moldavisë.
  Lexo

 • Vitin e kaluar Komisioni i BE-së diskutoi rreth masave për rritjen e pjesëmarrje së femrave në bordet e kompanive por nuk u arrit një qëndrim përfundimtar. Koalicioni qeverisës gjerman, këtë muaj miratoi ligjin i cili parashikonte se 30% e këshillit mbikqyrës dhe drejtues në kompani duhet të jenë femra, duke filluar nga viti 2016. Masa të ngjashme janë marrë dhe në vende të tjera europiane si në Norvegji, Itali dhe Holandë.
  Lexo

 • Një ndër parimet kryesore të politikës së jashtme të Gjermanisë është se mënyra më e mire për të zgjidhur problemet diplomatike janë bisedimet, por kohët e fundit sidomos pas situatës në Ukrainë, për shkak edhe të mungesës së dialogut dhe sjelljes agresive të Rusisë, Berlini gjithnjë e më shumë po fillon ta konsiderojë Moskën jo më si një partner të besueshëm por si një kundërshtar në arenën ndërkombëtare.
  Lexo

 • Samiti G20 miratoi Planin e Veprimit të Brisbanës, i cili përqëndrohej në rritjen e vendeve të punës dhe investimeve. Më datat 15-16 nëntor 2014, u mbajt takimi i G20, ku prioritet ishte ndihma për një ekonomi globale të qëndrueshme dhe në rritje, për të ofruar standarde më të mira jetese dhe punë cilësore për qytetarët. Për arritjen e këtij qëllimi iu referua dy pikave kyce : Të punuarit bashkarisht për rritjen ekonomike dhe krijimin e vendeve të punës dhe forcimi i institucioneve ekonomike botërore.
  Lexo

 • Më 16 nëntor, mijëra njerëz u mblodhën në sheshin e Universitetit të Bukureshtit duke valëvitur flamuj rumunë me një vrimë të rrumbullakët në mes, ashtu siç bënë në vitin 1989 kur prenë mëngët e palltove komuniste. Këtë herë ishte për të festuar fitoren e papritur të Klaus Iohannis, presidentit të parë rumun që vjen nga një pakicë etnike dhe për të kërkuar dorëheqjen e kryeministrit socialist Victor Ponta, i cili humbi pavarësisht një fushate agresive dhe raporteve për mashtrime zgjedhore.
  Lexo

 • Pavarësisht tensioneve të krijuara në takimin mes dy krerëve të qeverive, Rama dhe Vuçiç, nuk e larguan vëmendjen e marrëveshjeve të arritura mes dy shteteve, Serbisë dhe Shqipërisë. Të dyja qeveritë nënshkruan një marrëveshje për ndihmë të ndërsjelltë në parandalimin, hetimin dhe luftën kundër shkeljeve doganore; një marrëveshje tjetër që shqiptarët dhe serbët të udhëtojnë me karta identiteti në të dyja vendet përkatëse; si edhe një memorandum mirëkuptimi për bashkëpunimin rinor.
  Lexo

 • Jean-Paul Jacque, ekspertit francez në të Drejtën e Bashkimit Europian i është dhënë detyra të hetojë akuzat për korrupsion në misionin më të madh për sundimin e ligjit të BE-së në Kosovë, atë të EULEX. Më 4 nëntor Mogherini njoftoi se do të niste një hetim të jashtëm. Ajo nuk ka dhënë asnjë shpjegim se pse vendosi të mos të kontaktojë shërbimet e njësisë së brendshme të Komisionit Europian anti-mashtrim, OLAF.
  Lexo

 • Ashtu siç pritej të ndodhte, qeveria e Hungarisë e kryeministrit Victor Orban, e gjendur nën trysninë e protestave masive popullore në rrugët e Budapestit si edhe prej paralajmërimeve të ashpra të Bashkimit Europian, u detyrua të rishikonte vendimin e saj lidhur me taksimin e shërbimit të Internetit. Natyrisht që ky vendim u konsiderua prej atyre që e kundërshtonin këtë taksim aq absurd sa qesharak, i cili do t’i godiste keqasi konsumatorët duke favorizuar firmat e telekomunikacioneve dhe të internetit, të cilat do të detyroheshin të paguanin 150 forinta për çdo gigabyte, si një fitore e madhe e demokracisë.
  Lexo

 • Norvegjia është quajtur vendin më i begatë në botë për të gjashtin vit radhazi në renditjen për prosperitet global, i cili liston vendet nga mënyra se si ata operojnë në fusha të tilla si ekonomia, shëndetësia, arsimi dhe liria.  Shtetet europiane dominojnë 30 vendet e para në krye të Renditjes për Prosperitet, ndërsa Britania e Madhe ka kapërcyer tre vende në renditjen e vitit të kaluar dhe konsiderohet vendi më i begatë i të gjitha vendeve të mëdha të BE-së për vitin 2014. Është vendosur mbi Gjermaninë në vendin e 14- të dhe mbi Francën në vendin e 21- të.
  Lexo

 • Sipas të dhënave statistikore të Eurostat për ecurinë ekonomike gjatë tremujorit të tretë të vitit 2014, publikuar të premten (14 nëntor) evidentohet se ekonomia gjermane ka shënuar rritje, ndërkohë që Italia ka rënë zyrtarisht në recesion. Ne përgjithësi shtetet e eurozonës kishin pësuar rritje me 0.2% ose 0.3% krahasuar me tre muajt e mëparshëm.
  Lexo

 • Debati për vetëvendosjen është diskutuar fuqishëm vitet e fundit në të gjithë Europën dhe mbarë botën. Duke qenë se mpleks një tërësi emocionesh politike dhe interesash ekonomike është e vështirë për të gjetur informacion të qartë për atë që me të vërtetë është dhe atë që po ndodh në rajonet separatiste në Europë (në Skoci dhe në Katalonjë). Çfarë është vetëvendosja? Shkurtimisht, vetëvendosja është e drejta e popujve për të përcaktuar lirisht statusin e tyre politik dhe për të vazhduar lirisht zhvillimin e tyre ekonomik, shoqëror dhe kulturor.
  Lexo

 • Ministrat e jashtëm britanikë dhe gjermanë i kanë dërguar një "letër të hapur" popullit të Bosnjës, duke i ofruar mundësinë për të bërë një progres të madh drejt anëtarësimit në BE, në qoftë se politikanët e tyre nënshkruajnë reformat thelbësore."Ka vetëm një rrugë drejt Bashkimin Europian - përmes reformave që ndihmojnë Bosnjën dhe Hercegovinën të arrijnë standardin e qeverisjes dhe zhvillimin ekonomik të shteteve anëtare të BE-së," shkruhet në letrën e hapur të ministrit të jashtëm gjerman Frank-Ëalter Steinmeier dhe atij britanik Philip Hammond.
  Lexo

 • Europa po përballet me një sfidë nga Rusia, që cënon vetë ekzistencën e saj. As liderët europianë dhe as qytetarët e tyre nuk janë plotësisht të vetëdijshëm për këtë sfidë dhe nuk dinë mirë se si të përballen me të. Kjo kryesisht për faktin se Bashkimi Europian në përgjithësi dhe eurozona në veçanti e humbën rrugën e tyre pas krizës financiare të vitit 2008. Rregullat fiskale që mbizotërojnë aktualisht në Europë kanë ngjallur shumë pakënaqësi popullore. Tani Rusia po paraqet një alternativë që përbën një sfidë themelore për vlerat dhe parimet mbi të cilat Bashkimi Europian u themelua fillimisht. Ajo…
  Lexo

 • Më 22 tetor 2014 Parlamenti Europian votoi për të zgjeruar me 2 bilionë € buxhetin tepër ambicioz europian të vitit 2015. Ky vendim, i cili do të çojë drejt negociatave të vështira, u miratua me një shumicë dërrmuese prej 464 votash kundrejt 186 votave kundra. Jean Arthur, Presidenti i Komitetit të Buxhetit në Parlamentin Europian, tha se kjo pjesë e buxhetit do t’i përkushtohet tërësisht zhvillimeve, rritjes ekonomike,  krijimit të vendeve të punës dhe projekteve të solidaritetit. Eurodeputetët duan të investojnë një shumë shtesë prej 190.5 milionë € në sipërmarrjet e vogla dhe të mesme si edhe në  programet kërkimore…
  Lexo

 • Vendimi i Këshillit të Bashkimit Europian për t’i dhënë Shqipërisë statusin e vendit kandidat në qershor 2014 ishte një vlerësim për reformat e ndërmarra dhe inkurajim për të vazhduar më tej me implementimin e tyre. Në nëntor 2013, Komisioni  filloi një Dialog të Nivelit të Lartë me Shqipërinë për ta ndihmuar në ruajtjen e fokusit në procesin e integrimit në BE dhe për të monitoruar progresin e reformave kyçe që duhen ndërmarrë me qëllim hapjen e negociatave për anëtarësim. Në maj 2014 Shqipëria miratoi Udhërrëfyesin(Roadmap) ku parashtrohej struktura dhe reformat e parashikuara mbi kriteret kyçe.
  Lexo

 • Së fundmi, Romana Vlahutin u emërua si Ambasadore e BE-së në Shqipëri. Sot zyrtarizohet marrja e detyrës së saj, duke zëvendësuar kështu ish-përfaqësuesin Ettore Sequi. Po kush është znj. Vlahudin? Cilat janë eksperiencat e saj profesionale ndër vite? Romana Vlahudin ka një diplomë universitare në Fakultetin e Shkencave Humane dhe Sociale, në Universitetin e Zagrebit dhe një diplomë master në Shkollën e Qeverisjes “J.F.Kennedy”, në Universitetin e Harvardit me fokus në fusha të veçanta studimi si menaxhim konflikti dhe siguria ndërkombëtare. 
  Lexo

 • Dera e anëtarësimit mbetet e hapur, por rajoni duhet të bëjë më shumë për ta arritur atë. Për ata që e kundërshtojnë zgjerimin e mëtejshëm të Bashkimit Europian për Ballkanin Perëndimor, deklarata e muajit korrik nga Jean-Claude Juncker, presidenti i ri i Komisionit Europian, ishte inkurajuese. “Negociatat do të vazhdojnë, -tha ai, “por nuk do të ketë zgjerim të mëtejshëm gjatë pesë viteve të ardhshme." Mesazhi politik i referohej një procesi që do të ngadalësohej. “Deklarata ishte e diskutueshme dhe populistike,"- shprehet  Stefan Fule, Komisioneri i Zgjerimit në largim,- sepse asnjë vend i Ballkanit nuk do të ishte gati të…
  Lexo

 • Skocia do të mbetet pjesë e Mbretërisë së Bashkuar - së bashku me Anglinë, Uells-in dhe Irlandën e Veriut - pas një votimi historik me referendum. Një shumicë e votuesve hodhën poshtë mundësinë e Skocisë për t’u ndarë dhe për t’u bërë një komb i pavarur. Kryeministri britanik David Cameron përshëndeti vendimin e Skocisë në një deklaratë për shtyp duke thënë se ky ishte një rezultat i qartë. "Ashtu si miliona njerëz të tjerë, unë jam i kënaqur. Ne ju dëgjojmë," iu tha ai atyre që votuan pro pavarësisë, duke shtuar se kjo ishte një mundësi për të ndryshuar mënyrën…
  Lexo

 • 1) Kryeministri Edi Rama dhe Komisioneri Štefan Füle kryesuan takimin e katërt të Dialogut të Nivelit të Lartë mbi Prioritetet Kryesore midis Shqipërisë dhe Komisionit Europian më 29 shtator 2014. Seanca plenare përfshiu pjesëmarrjen e Ministrave të Qeverisë, si dhe të opozitës përmes Kryetarit të Komisionit Parlamentar për Integrimin Europian. 2) Takimi u zhvillua pas atij të Këshillit të BE-së në muajin qershor, i cili i dha Shqipërisë statusin e vendit kandidat për anëtarësim në BE. Të dyja palët e mirëpritën këtë vendim historik, duke vënë në dukje se kjo i çon marrëdhëniet midis Shqipërisë dhe BE-së në një nivel…
  Lexo

 • 1.    HyrjeShqipëria dhe shqiptarët janë pjesë e pandashme e  mozaikut të vendeve dhe popujve të kontinentit europian. Qenësia dhe përkatësia e gjithanshme e shqiptarëve dhe modeli i shkëlqyer i suksesit të demokracive të vendeve të Europës Perëndimore, kanë frymëzuar aspiratën mbarë popullore që Shqipëria të mos jetë thjeshtë një pjesë e natyrshme e kuadrit gjeografik, gjenetik, historik dhe tradicional  të kontinentit europian, por të bëhet hallkë integrale e bashkësisë aktuale dhe të identitetit të ri europian, të përthithë dhe të përçojë vlerat më të mira si dhe të kontribuojë për ruajtjen, respektimin e mëtejshëm të tyre. Që prej rënies së…
  Lexo

 • Perspektiva mbi Zgjedhjet e Parlamentit Europian sipas këndvështrimit të Finlandës Kur Finlanda u bashkua me BE-në në vitin 1995, pavarësisht pikëpamjeve të polarizuara kombëtare dhe të një referendumi disi të tendosur, vendimi i marrë u shoqërua me një ndjesi të përgjithshme entuziazmi për anëtarësimin e ri.  Ne donim të kishim një vend në të gjitha tavolinat europiane, të merrnim pjesë plotësisht dhe të jepnim kontributin tonë në projektin e përbashkët europian. Si rezultat, Finlanda u quajt "nxënësi i drejtë dhe i mirë" i klasës europiane.
  Lexo

 • Pse zgjedhjet ishin ndryshe këtë herë? -    Sipas Traktatit të Lisbonës numri i vendeve në Parlament është reduktuar në 751, the krerët e shteteve dhe qeverive duhet të merrnin parasysh rezultatin për zgjedhjen e Presidentit të ardhshëm të Komisionit të BE-së. -    Më një pjesëmarrje që u rrit vetëm pak (0.09%), Parlamenti Europian dështoi të gjeneronte interesin e votuesve. Për të injektuar një qëllim më të madh të votimit dhe për të rritur kështu përfshirjen e qytetarëve, partitë politike parashtruan kandidatët e tyre për rolin e presidentit të Komisionit.
  Lexo

 • Në vizitën e tij të parë në Beograd që pas krijimit të qeverisë së re të vendit,  Komisioneri për Zgjerimin e BE-së Stefan Fule u shpreh se Serbia ka bërë progres të rëndësishëm dhe se anëtarësimi në BE është tashmë një “siguri e dukshme”. Pas takimit me Presidentin e Serbisë Tomislav Nikolic, Fule tha,-“Disa ditë më parë ne festuam 10 vjetorin e zgjerimit më të madh të BE-së. Në 2014, integrimi europian i Serbisë dukej si një e ardhme e largët. Unë jam i bindur se Serbia ka aftësinë për të kthyer  mundësinë e integrimit të vendit në realitet”.
  Lexo

 • Tani është pothuajse e sigurtë se Presidenti i sapozgjedhur i Komisionit Europian, Jean-Claude Juncker do të marrë mbështetje nga Parlamenti Europian sepse ai ka siguruar pjesëmarrjen e nëntë femrave në ekipin e tij - i njëjti numër si ai i Komisionit aktual të Barroso-s. Tre prej tyre do të jenë zëvendëset e tij. Sipas një organograme të zbuluar siguruar nga EurActiv ,ekipi i Juncker duhet të plotësojë kërkesat e ekuilibrave gjinorë që vijnë nga Parlamenti Europian.Dokumenti është qartazi një version jo përfundimtar dhe subjekt për t’u ndryshuar. Juncker aktualisht është duke përfunduar një seri intervistash ballë-për ballë me 27 komisionerët…
  Lexo

 • Më 18 qershor 2014, Lëvizja Europiane në Shqipëri (EMA) në bashkëpunim me Ambasadën e Greqisë në Shqipëri organizuan Konferencën Ndërkombëtare: “Presidenca Greke dhe Zgjerimi në Ballkanin Perëndimor: Situata aktuale”.
  Lexo

 • Pak ditë na ndajnë deri në mbajtjen e referendumit të Skocisë për pavarësi nga Mbretëria e Bashkuar më 18 shtator dhe sondazhet tregojnë se përgjigja Po, po fiton terren. Sipas sondazhit të publikuar së fundmi nga ICM rezulton se 64% e skocezëve presin një Skoci të pavarur që do të ri-pranohet në BE, ndërsa vetëm 15% mendojnë se do të përjashtohet. Në të njëjtën kohë, përqindja e skocezëve të cilët mendojnë se vendi i tyre duhet të jetë pjesë e BE-së po bëhet më e vogël: 50% thanë se Skocia duhet të qëndrojë në union, ndërkohë që 31% u shprehën …
  Lexo

 • Një zgjedhje e vështirë e më pak se dy muajve më parë, solli emërimin e ministres së jashtme italiane Federica Mogherini si bëhet shefe të Politikës së Jashtme të BE-së. Mogherini, 41 vjeçe dhe ministre e jashtme që nga muaji shkurt, zgjedhja e së cilës u bllokua fillimisht nga shtetet anëtare lindore të cilët druheshin nga miqësia e saj me Rusinë dhe eksperienca jo e mjaftueshme për pozicionin e punës.  Presidenti lituanez Dalia Grybauskaite, një kritik i hapur i Mogherini-it, ishte udhëheqësi i vetëm i cili abstenoi kur u ra dakord për emërimin e saj.
  Lexo

 • Në Europë, stina e verës pothuajse po mbaron, dhe së bashku me motin e ftohtë po kthehen edhe problemet politike dhe ekonomike të kontinentit. Të dhënat e publikuara gjatë ditëve të fundit tregojnë se, pavarësisht nga shprehjet e fundit optimiste, ekonomia e brishtë po shkakton ende pasoja politike në Europë. Gjermania, Franca, Italia dhe Spanja - katër ekonomitë më të mëdha në eurozonë - po ndjejnë ndikimin e krizës, megjithëse në mënyra të ndryshme.
  Lexo

 • Për pjesën më të madhe të shekullit të kaluar, qytetet kanë marrë formë nga planifikuesit urban robër të mjeteve motorike. Zonat urbane nëpër Europë u rindërtuan për të lehtësuar lëvizshmërinë e makinave, shpesh në kurriz të formave të tjera të transportit. Dominimi i automjeteve private ka rezultuar të bëhet gjithnjë e më shumë i dendur, i ndotur dhe i zhurmshëm në qytetet tona, si dhe më pak i këndshëm e i shëndetshëm . Java Europiane e Lëvizjes 2014 ka për qëllim të rivlerësojë mënyrën se si ne e shohim hapësirën urbane. Zyrtarisht fillon sot, me afro 2000 qytete të Europës…
  Lexo

 • Ndjesitë pro-europiane janë në rritje në shtatë vende kryesore europiane, por frustrimet me Brukselin mbeten intensive në prag të zgjedhjeve europiane. Qendra Kërkimore Amerikane Pew ka publikuar një studim mbi qëndrimet e europianëve ndaj BE-së. Ndoshta pjesa më surprizuese e studimit është rritja e dukshme e ndjesive pro-europiane ndërmjet viteve 2013 dhe 2014. Studimi fokusohet në shtatë shtetet anëtare të BE-së ( Itali, Greqi, Gjermani, Francë, Britani e Madhe , Spanjë dhe Poloni ). Vihet re një lidhje e fortë mes qytetarëve europianë dhe ideologjisë së projektit europian. Mesatarisht, më shumë se gjysma (52%) e qytetarëve europianë nga shtatë vendet…
  Lexo

 • Para se të themi që BE-ja ka arritur një sukses të vërtetë me nënshkrimin e marrëveshjes me Turqinë mbi problematikën e krizës së refugjatëve duhet të analizojmë mirë karakterin politik të viteve të fundit të shtetit me të cilin është nënshkruar marrëveshja (Turqia) dhe faktorët që e bëjnë këtë marrëveshje pre të kritikave negative.Turqia nuk është e panjohur në arenën politike të Europës,dhe kjo jo për shkak të ngjarjeve të fundit me krizën e refugjatëve. Marrëdhëniet e saj politike me Bashkimin Europian shkojnë/datojnë vite pas, por le të marrim si kufij kohor për lehtësi të kësaj analize vitin 1999, kur…
  Lexo

 • Ashtu siç pritej nga e gjithë bota, në zgjedhjet e djeshme presidenciale që u zhvilluan në Rusi nuk pati asnjë surprizë. Nga votat e numëruara, Vladimir Putin ka siguruar një fitore absolute, madje edhe më të madhe se ajo, me 64% të votave që mori në vitin 2012. Sipas mediave vendase, Putin ka siguruar mbi 76% të votave, i pasuar nga milioneri komunist Pavel Grudinin. Në garë ishin edhe gazetarja Ksenia Sobchak dhe nacionalisti i njohur, Vladimir Zhirinovsky, ndërkohë që rivali i vetëm serioz opozitar, Aleksei Navalny, u përjashtua nga gara.
  Lexo

 • Eurovision- Fuqi e butë e Europës

  Eurovision- Fuqi e butë e Europës

  Në ditët e sotme jetojmë në kohën e fuqisë së butë, ku mbjellja e pemëve, masiviteti i përhapjes së sporteve, apo ngjarje të tjera nuk janë pa kuptim, por kanë…

 • Mesazhet nga Forumi Ekonomik në Davos

  Mesazhet nga Forumi Ekonomik në Davos

  Këtë vit Forumi Ekonomik Botëror u mbajt nga 22-25 janar në Davos-Klosters të Zvicrës. Ky takim vjetor mbetet mbledhja më e madhe e udhëheqësve të lartë të politikës, biznesit, shoqërisë civile…  Kërko

  NE FOKUS

Dita Botërore e Lirisë së Shtypit - 3 maj

***********************************

6 mësimet që dolën nga rezultati i votimeve në Ukrainë-25 prill

***********************************
Situata parazgjedhore në Spanjë- 23 prill

  Axhenda

22 korrik – Komiteti për Çështjet Ekonomike dhe Monetare mban dëgjesë publike mbi draft mendimin për buxhetin e përgjithshëm të BE për vitin 2020
-Komiteti për Kulturën dhe Edukimin voton mbi programin Creative Europe (2021-2027) 
23 korrik - Komisioni për Bujqësi dhe Zhvilim Rural (AGRI) zhvillon takimin me Komisionerin Phil Hogan mbi zhvillimin rural pas rekomandimeve të miratuara nga Kordinatorët e AGRI
24 korrik - Komisioni Europian mban takimin mes Kolegjit të Komisionerëve
25 korrik - Këshilli Drejtues i Bankës Qëndrore Europiane zhvillon takimin mbi politikat monetare në Frankfurt
25-26 korrik - Grupi i Punës për Bashkimin Doganor zhvillon diskutimin mbi propozimet legjislative për ligjin doganor dhe paraqitjen e saj tek vendet joanëtare të BE 
                    -Komisioneri Hahn zhvillon vizita zyrtare në Maqedoninë e Veriut dhe në Serbi

  FJALOR

Komiteti Europian i Sindikatave për Arsimin (ETUCE)

ETUCE përfaqëson 132 Sindikata në 51 vende/shtete europiane, përfshirë këtu dhe Shqipërinë, dhe ka në total 11 milion persona - staf arsimor në të gjithë Europën. ETUCE është partneri social i mësuesve në nivel Europian dhe mbrojtës i interesave të tyre në Komisionin Europian. E themeluar më 1977, ETUCE është e përbërë nga sindikata kombëtare të mësuesve dhe personel të të gjitha fushave dhe niveleve të arsimit duke filluar nga edukimi i përgjithshëm, arsimi profesional dhe trajnimi, si dhe arsimi i lartë apo kërkimi shkencor.

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1