Fuqia e butë

Avantazhet dhe disavantazhet e inteligjencës artificiale në Shqipëri dhe masat e ndërmarra nga institucione përkatëse dhe Bashkimi Europian

“Më shkruaj fjalinë e parë për një artikull lidhur me inteligjencën artificiale”, i kërkova Chat GPT-së të më ndihmonte, teksa mendoja se si mund ta nisja këtë artikull, dhe përgjigja ishte: “Inteligjenca Artificiale”: Revolucioni Teknologjik që Po Transformon Botëkuptimin Tonë” (ChatGPT, 2023). Nuk është hera e parë që bëj teste të kësaj natyre, dhe shumica prej tyre më kanë bërë të mos...

Shumëgjuhësia në Parlamentin Europian - shembull i diversitetit kulturor të Bashkimit Europian

Shumëgjuhësia është reflektim i diversitetit kulturor dhe gjuhësor të Bashkimit Europian. BE  e ka parë gjithmonë diversitetin e tij të madh kulturor dhe gjuhësor si një pasuri. Shumëgjuhësia është e rrënjosur fort në traktatet europiane dhe vjen si pasqyrim i këtij diversiteti. Në nenin e tretë të Traktatit të Bashkimit Europian është parashikuar “Bashkimi Europian do të respektojë div...

Zgjedhjet në Gjermani - 16 vjet Merkel. Sfidat dhe një vështrim nga e ardhmja

Të dielën e 26 shtatorit priten të mbahen zgjedhjet e përgjithshme për Bundestagun gjerman, të cilat do të shënojnë edhe një kapitull të ri për Republikën Federale Gjermane pas qëndrimit në pushtet për 16 vjet të kancelares Angela Merkel. Ndryshe nga zgjedhjet paraardhëse ku fituesi i zgjedhjeve ishte dukshëm favorit disa muaj para, dhe ku paqartësia e vetme ishte se si do të përbëhej koalicioni...

Sfidat e zhvillimit dhe zbatimit të Politikës Rajonale në Shqipëri një hap i rëndësishëm drejt integrimit në Bashkimit Europian

Shqipëria është në një fazë shumë delikate në raportet me Bashkimin Europian. Përgjegjësitë dhe serioziteti që pritet të marri procesi i integrimit me hapjen e negociatave është shumë i madh. Në këtë kontekst institucionet shqiptare në të gjitha nivelet duhet të jenë gati për një sërë detyrash që lidhen me kapituj të ndryshëm të Acquis-it. Një nga politikat që lidhet drejtpërdrejt me zhvillimin e...

e-voting: Dixhitalizimi i proceseve elektorale si garanci për sigurimin e demokracisë në kohë pandemie

Demokracia është një nga vlerat themelore të Bashkimit Europian (neni 2 i kreut II të Traktatit të Bashkimit Europian TFEU) dhe demokracia nuk mund të mendohet pa një proces elektoral të besueshëm. Neni 21(3) i Deklaratës Universale për të Drejtat e Njeriut dhe neni 25 i Konventës Ndërkombëtare për të Drejtat...

Inteligjenca artificiale dhe të Drejtat e Njeriut

*** Çfarë është inteligjenca artificiale? Komiteti i Parlamentit Europian për Çështjet Ligjore e përcakton Inteligjencën artificiale si një robot të zgjuar që fiton autonomi përmes sensorëve ose duke shkëmbyer të dhëna me mjedisin e tij. Ai shkëmben dhe analizon të dhëna, ka një mbështetje fizike dhe përshtat sjelljet dhe veprimet e tij me mjedisin. (Parlamenti Europian, 2020) Sipas përkufizimit...

Problemi i “pasaportave të arta” europiane

Koncepti i shtetësisë europiane Sipas parimit të lëvizjes së lirë të personave, Bashkimi Europian u ka dhënë qytetarëve të shteteve anëtare disa të drejta, në mënyrë që ta vendosi qytetarin i cili vendoset në një shtet tjetër anëtar, në të njëjtën situatë juridike të qytetarit të atij shteti pa u ndjerë i diskriminuar. Pra ky “qytetar komunitar” ndihet i barabartë me shtetasin e vendit ku ai qënd...

Pakti Europian i propozuar për Azilin dhe Migracionin: a do të ofrojë zgjidhje për sfidat aktuale apo do të nxjerrë në pah problematika të reja?

*** Për Von der Leyen pakti i propozuar “është një zgjidhje europiane dhe një përpjekje për të menaxhuar migracionin së bashku, duke ekuilibruar solidaritetin dhe përgjegjësinë”, ndërkohë sipas Komisionerit që promovon mënyrën europiane të të jetuarit, Margaritis Schinas ky pakt erdhi pasi: “Moria tregoi... që ka ardhur koha për një politikë të përbashkët të migrimit”. Për komisioneren e çështjev...

Realiteti i lajmeve të rreme

*** Kur dëgjojmë termin “fake news”(lajm i rremë), menjëherë mendojmë për postimet në rrjete sociale që përmbajnë histori aspak bindëse e të sajuara, shpesh të shoqëruara nga tituj bombastikë e me foto ilustruese jo të përshtatshme. Këto lloj lajmesh janë aspekti më i dukshëm i fenomenit të lajmeve të rreme, por në fakt termi përmban shumë më shumë se kaq (Trend Micro, 2017) Fjalori i Cambridge e...

Marrëveshja e Gjelbër - një betejë e fituar ndaj një lufte aktuale?

*** “Një Bashkim Europian që përpiqet për më shumë”- ishte një nga frazat më goditëse të fjalimit hapës të Presidentes aktuale të Komisionit Europian, Von der Leyen. Fill pas tij Von der Leyen mori vëmendje me programin e saj drejt një Europe të shëndetshme. Ishte pikërisht ky moment i cili passolli më vonë finalizimin e projektit më të rëndësishëm, atë të Green Deal – Marrëveshjes së Gjelbër. A...

Page 1 of 3

943Ndjekës
6223Ndjekës
1981Ndjekës
22Abonues

Youtube Videos

European Movement International
European Movement International
Ambassade_Niva2_Engelsk