Franca paraqet projekt-ligjin e ri të imigracionit

Franca paraqet projekt-ligjin e ri të imigracionit

Legjislacioni i ri përfshin plane për:
• Futjen e gjobave prej 3,750 € (4,620 $) ose burgim 1-vjeçar për personat që kalojnë në mënyrë të paligjshme kufijtë brënda BE-së.
• Dyfishim i kohës që azil-kërkuesit mund të mbahen në paraburgim, deri në 90 ditë. Reduktimi i sasisë së kohës që azilkërkuesit duhet të apelojnë nëse refuzohet statusi i refugjatëve.
• Dëbimi i atyre azilkërkuesve që konsiderohen si migrues ekonomik
• Koha mesatare e pritjes për aplikimet për azil nga 11 muaj në 6 muaj.

Masat kryesore që janë ndërmarrë janë si më poshtë:

Së pari, qeveria po propozon përshpejtimin e procedurave të azilit. Tërësia e kohës që njerëzit duhet të aplikojnë për azil do të zvogëlohet nga 120 ditë në 90 ditë. Ata, rastet e të cilëve refuzohen, do të shohin kohën që duhet të ankohen kundër vendimit të prerë në gjysmë. Kjo ka për qëllim të tregojë se qeveria po përshpejton procesin për "meritën". Në të vërtetë, ky ndryshim ndoshta do t'i bëjë gjërat më të vështira për azil-kërkuesit duke zvogëluar sasinë e kohës që duhet të tërheqin së bashku në mënyrë koherente.

Së dyti, kohëzgjatja maksimale e kohës së kaluar në një qendër ndalimi do të dyfishohet, nga 45 ditë në 90 ditë. Kjo masë është mizore dhe nuk provohet të ketë ndikim në qëllimin e deklaruar të qeverisë për deportimin e më shumë njerëzve (ajo do t'i japë autoriteteve më shumë kohë për të arritur një marrëveshje me vendin e të paraburgosurit ). Ligji i ri përfshin një sërë masash për t'i penguar migrantët që të hyjnë në Francë dhe për ta lehtësuar dëbimin e tyre kur e bëjnë këtë. Patrullave kufitare do t'u jepen kompetenca të reja për të kryer kontrolle në strehat e migrantëve. Policisë do t'i jepet më shumë kohë për të dëbuar njerëzit para se të detyrohen t'i sjellin ata para një gjyqtari. Dyshohet se emigrantët e paligjshëm mund të mbahen në stacionet e policisë nga 16 orë në 24 orë, dhe dënimet me burg do të futen për raste të caktuara. Një vit për të hyrë në vend pa përdorur një vendkalim kufitar të njohur dhe pesë vjet për përdorimin e letrave të identifikuara të rreme.

Grupet e të drejtave të emigrantëve kanë kërkuar që projektligji të tërhiqet, duke e etiketuar atë "shumë represiv". Stafi në gjykatën e azilit ka ngritur shqetësimet se kthimi i rasteve do ta bëjë më të vështirë për aplikantët që të apelojnë. Projektligji ka shkaktuar disa ndarje në qeverinë e koalicionit të majtë e të djathtë të Francës. Jean-Michel Clement, ligjvënës i cili u bashkua me Partinë Republikane në Republikën Qendrore të Macronit (LREM) pas kalimit nga socialistët, tha se legjislacioni i ri do të dëmtonte ata që tashmë janë të prekshëm. "Më të rrezikuarit do të dënohen," tha Clement. Njerëzit që punojnë me organizata që ndihmojnë refugjatët gjithashtu kritikuan projekt-ligjin, ku disa punonjës në zyrën e mbrojtjes së refugjatëve të Francës OFPRA zhvilluan grevë për të protestuar kundër ligjit, duke e quajtur atë "një largim të qartë nga tradita e azilit të Francës”. Nje kontribut të rëndësishëm ka dhënë dhe “Plateforme Citoyenne”, e cila është një organizatë jofitimprurëse që mbron një të ardhme të pastër dhe të qëndrueshme, fokusi kryesor i tij është orientuar drejt ruajtjes së ekosistemit mauritian. OJQ-ja strehon disa mijëra anëtarë dhe është e lidhur me organizata të shumta lokale. Ata gjithashtu kanë mbështetje nga shumë personalitete frymëzuese dhe OJQ. Grupi gjithashtu kanalizon energjinë e tij drejt aktivizmit shoqëror, të gjitha me qëllim promovimin dhe prodhimin e komuniteteve të qëndrueshme. Shumë njerëz iu bashkuan Citoyenne Plateforme pothuajse pa dashje, nëpërmjet miqve ose pasi u pyetën për të ndihmuar dhe pastaj gjetën se nuk mund të qëndrojnë prapa dhe të mos marrin pjesë.

                                                                                                                                Café Babel, maj 2018

371Ndjekës
5616Ndjekës
1937Ndjekës
21Abonues
Ambassade_Niva2_Engelsk
PA_logo