E Shtunë, 07 Dhjetor 2019
Blue Red Green
  • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00

Çfarë po sjell shkurti për Ballkanin?

wb fokusKosova, shteti më i ri në Europë, ditën e nesërme feston nëntë vjetorin e pavarësisë, një ditë e gëzuar kjo për çdo qytetar kosovar dhe jo vetëm. Shqipëria dhe Bosnja nga ana tjetër marrin një sinjal pozitiv nga Bashkimi Europian, ku rezolutat e propozuara për secilën e kaluan me sukses votimin dhe shpresat për avancimin e bisedimeve me Unionin rriten akoma më shumë. Ndërkohë, ky muaj nuk sjell situatë të ngjashme në Malin e Zi ku trazirat e zgjedhjeve të vitit të kaluar vazhdojnë të jenë prezente.


No walls

Nesër, më 17 shkurt, Kosova shteti më i ri në kontinentin Europian, feston 9 vjetorin e pavarësisë. Teksa përgatitjet për festat që priten të zhvillohen janë në përfundim e sipër, një lajm që po tërheq vëmendjen është dhe ndryshimi që pritet ti bëhet monumentit “NEWBORN” në Prishtinë. Ky monument tashmë i shndërruar në një pikë turistike, që nga viti 2013 ka pësuar mjaft ndryshime, ku për pesë vite ishte i lyer me ngjyrë të verdhë, më pas ai u pikturua me flamujtë e të gjitha vendeve që kishin njohur Kosovën apo më pas më ngjyrat e NATO-s dhe uniformat e UÇK-së. Këtë radhë është propozuar një ide akoma më interesante, duke iu përshtatur dhe sfidave e ndryshimeve në Ballkan, Europë e më tej. Monumenti po ridizenjohet për të përçuar një mesazh mjaft domethënës, “No Walls”, mesazh ky që i drejtohet presidentit Trump dhe Serbëve në veri të Kosovës. Teksa propozimi është pranuar nga nga Instituti i Mbrojtjes së Trashëgimisë Kulturore, tani pritet dhe aprovimi i Ministrisë së Kulturës së Kosovës.

546 Pro

Më 14 shkurt, Parlamenti Europian në një prej sesioneve plenare diskutoi rreth rezolutës së propozuar nga europarlamentari Knut Fleckenstein mbi progresin e Shqipërisë drejt anëtarësimit në Bashkimin Europian. Në fjalën e tij hapëse ai ndër të tjera theksoi që :

Që nga vera e vitit 2014 Shqipëri është zyrtarisht një vend kandidat për aderimnë BE dhe që atëherë ka bërë progres konstant. Miratimi i reformës në drejtësi është një pikë e fortë e Shqipërisë drejt aderimit në BE dhe transformimin e saj në një vend modern. Më pak korrupsion dhe më pak krim i organizuar është tepër i nevojshëm për jetën e përditshme në Shqipëri”. Po ashtu dhe europarlamentari tjetër, italiani Gianni Pitella, në një intervistë për Radio Televizionin Shqiptar, theksoi që “… Shqipëria e meriton vëmendjen e Bashkimit Europian”.
Gjatë diskutimeve, europarlamentarët e mirëpritën progresin e Shqipërisë në reformat e lidhura me aderimin në Union dhe theksuan që reforma në drejtësi duhet të vashdojë më tej. Heqja e personave me të shkuar kriminale nga postet publike, rivlerësimi i gjyqtarëve dhe prokurorëve apo mbrojtja e bashkëpunëtorëve të drejtësisë u cilësuan si hapa mjaft të rëndësishëm, ndërkohë që korrupsioni, drejtësia selektive apo ndërhyrja e politikës në çështje gjyqësore vazhdojnë të mbeten problematika të mëdha. Votimi i rezoltës së paraqitur nga Fleckenstein me 546 vota pro, 85 kundër dhe 46 abstenim, tregon që Shqipëria është në rrugën e duhur drejt integrimin në Bashkimin Europian.

Drejt shpalljes vend kanditat?

Po ashtu si dhe Shqipëria, Bosnja dhe Herzegovina ishte në qendër të vëmendjes në sesionin e Parlamentit Europian të datës 14 shkurt. Europarlamentari Cristian Dan Preda, që propozoi dhe rezolutën mbi Bosnjën gjatë sesionit deklaroi:

Viti 2016 ishte në veçanti një vit mjaft i mirë për Bosnjën duke qenë se ata dërguan një aplikim zyrtar për aderim në Bashkimin Europian dhe Komisioni u përgjigj duke dërguar pyetësorin në dhjetorin e vitit të kaluar. Është bërë progres mjaft i mirë dhe shpresojmë që Komisioni së shpejti do të shpallë Bosnjën si vend kandidat. Ne duhet të inkurajojmë autoritet boshnjake që të vazhdojnë më reformat e nisura në vitin 2015, në mënyrë që vendi i tyre të shndërrohet në një vend demokratik ku ligji zbatohet plotësisht”.

Europarlamentarët gjatë diskutimeve i bënë thirrje autoriteteve Boshnjake që ta përdorin aplikimin për aderim në BE si një mjet për të provuar që ato jane nje vend qe po funksionon siç duhet, si dhe u theksua që përpjekjet e qeverisë së “Republika Srpska” për të vendosur lidhje paralele me Komisionin, ishin të papranueshme. Një vërejtje e tyre ishte dhe mos implementimi i premtimeve të bëra në lidhje me korrupsionin. Ato kërkuan transparencë mbi financimin e fushatave elektorale, mbi punësimin në sektorin publik si dhe dhënies fund të korrupsionit në prokurimet publike. Në fund të ditës rezoluta u miratua me 498 vota pro, 136 kundër dhe 67 abstenime.

Vazhdojnë protestat

Trazirat e zgjedhjeve të vitit të kaluar në Mal të Zi vazhdhdojnë të jenë prezente dhe sot. Pas të ashtu quajturit grusht shteti të pretenduar nga qeveria aktuale, opozita vazhdon protestat e saj duke kërkuar zgjedhje të tjera dhe dorëheqjen e qeverisë aktuale. Këto protesta janë shtuar dhe më shumë pas lajmit se dy prej deputetëve të opozitës u është hequr imuniteti ndaj ndjekjes penale, vetëm me votat e mazhorancës, me pretekstin se kanë qenë të përfshirë në grushtin e shtetit të vitit të kaluar. Tanimë të dy parlamentarët mund të ndiqen penalisht nga autoritet përkatëse malazeze. Por, Krye-prokurorja e Malit të Zi, Ivica Stankoviç urdhëroi Zyrën Shtetërore të Prokurorit që të mos kërkonte arrestimin e dy deputetëve, duke u mbështetur tek prezumimi i pafajsisë dhe i lirisë. Ndërkohë, protestat vashdojnë dhe thirrjet nga liderët e partive opozitare, për tu bashkuar protestës vazhdojnë të jenë akoma e më të forta.

                                                                                                                        BalkanInsight, shkurt 2017

  Kërko

  Axhenda

Nëntor 2019

4 nëntor - Juncker takohet me Visentini, Sekretarin e Përgjithshëm të Konfederatës së Bashkimit Tregtar Europian (ETUC).
4-7 nëntor -
Konferenca ndërkombëtare e sistemit rregullator të rrezatimit dhe energjisë nukleare ku marrin pjesë dhe përfaqesuesit e lartë të Komisionit Europian.
5 nëntor -
European Movement International dhe Raiffeisen Bank International do të mbajnë një panel të përbashkët diskutimi të titulluar "Suksesi i Europës: Pritshmëritë dhe mundësitë për Europën Qendrore dhe Ballkanin".
- Juncker do të mbajë një darkë pune me drejtorët e përgjithshëm të Komisionit Europian.
6 nëntor -
Takim kolegjial mes Timmermans dhe Tony Blair në Bruksel dhe Vestager me delegacionin amerikan të Kongresit
6-8 nëntor -
Forumi Global i Demokracisë, do të jetë këtë vit një platformë diskutimi për politik-bërësit, specifikisht në fushën e informimit dhe demokracisë.
7-8 nëntor -
EuroPCom 2019- Konferenca e Komunikimit Publik Europian- do të mbledhë së bashku ekspertë të fushës së komunikimit, por dhe çdo strukturë organizative lokale ose ndërkombëtare që promovon vlerat e BE.
10 nëntor -
Zgjedhjet e përgjithshme në Spanjë, ku qytetarët spanjollë do të zgjedhin Parlamentin e 14t ë të Mbretërisë.
-
Zgjedhjet në Rumani do të përcaktojnë Presidentin e ri për 5 vitet e ardhshme.

  FJALOR

Rrjeti i Studentëve Erasmus (ESN)

ESN është një organizatë ndërkombëtare jo-fitimprurëse për studentët. Misioni i saj është të përfaqësojë studentët ndërkombëtarë, duke u siguruar këtyre të fundit mundësi për të zhvilluar veten e tyre profesionalisht dhe për të patur një botëkuptim sa më të gjerë kulturor, nën parimin “Studentët ndihmojnë Studentët”. Momentalisht ekzistojnë 530 shoqata lokale që mbështesin studentët ndërkombëtarë në shkëmbimin mes 41 vendeve në Europë së bashku me Shqipërinë. ESN mbulon mbi 1 000 Institucione të Arsimit të Lartë, shumica e të cilave janë të lidhura ngushtësisht me Zyrat e Marrëdhënieve Ndërkombëtare. Në total, pothuajse 15 000 vullnetarë ofrojnë shërbime për rreth 350 000 studentë ndërkombëtarë, duke organizuar një sërë aktivitetesh për integrimin e atyre të rinjve në vendet e tyre pritëse dhe përmirësimin e cilësisë së lëvizshmërisë së studentëve.

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1