E Shtunë, 07 Dhjetor 2019
Blue Red Green
  • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00

Nuk do të ketë kushte të reja për anëtarësimin e Serbisë në BE

ministri gjerman n serbi

Më 28 prill 2015, gjatë vizitës së tij zyrtare, ministri i jashtëm gjerman Frank-Walter Steinmeier e siguroi Serbinë se nuk do të ketë kushte të reja për përparimin e vendit kandidat drejt anëtarësimit në BE.

Gjatë takimeve që zhvilloi me zyrtarët më të lartë serb, përsëriti edhe një herë tjetër mbështetjen e vendit të tij për hapjen e kapitujve të parë gjatë këtij viti. Pavarësisht se vendi ballkanik i filloi negociatat për anëtarësim më 1 janar 2014, ende nuk ka kapituj të hapur deri tani.


Edhe pse pritej, këto mesazhe janë mjaft të rëndësishme për Serbinë pasi Ministri i Jashtëm Ivica Daçiç pati deklaruar se kushtet e reja të vendosura nga Berlini janë të papranueshme. Por këto pretendime u hodhën poshtë si të pavërteta nga Steinmeier , i cili ndër të tjera shtoi se Gjermania, si shtetet e tjera të BE-së, është e interesuar për hapjen e kapitujtve të parë në këtë vit, në negociatat e anëtarësimit me BE-në. Pas takimeve të realizuara me zyrtarin e lartë gjerman, si Daçiç ashtu edhe kryeministri Aleksandar Vuçiç konfirmuan tone pozitive të bisedimeve.

Sipas raporteve nga mediat e Beogradit, presidenti serb Tomislav Nikoliç nuk ishte optimist në lidhje me mesazhet e Steinmeier, duke pasur parasysh faktin se "ai nuk tha në mënyrë të qartë sa kapituj negociues do të jenë hapur deri në fund të vitit". Megjithatë, ai shtoi se Steinmeier i tha atij se ai besonte se do të krijohen kushte për këtë.

Negociatat e anëtarësimit të Serbisë janë të ndryshme në krahasim me vendet e tjera. Kapitulli 35 për Çështje të tjera, do të jetë veçanërisht i rëndësishëm në negociata, si kapitujt 23 dhe 24, në lidhje me gjyqësorin dhe të drejtat themelore, e cila do të duhet të hapet në fillim të negociatave, dhe të mbetet e hapur deri në fund. Kryeministri Vuçiç u shpreh se Serbia është përgatitur për hapjen e kapitujve të parë në qershor por shtoi se kjo gjë do të varet nga Gjermania dhe vendet e tjera.
Një ndër temat kryesore të bisedimeve ishin edhe marrëdhëniet problematike me Kosovën, lidhur me zbatimin e marrëveshjes së Brukselit ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, si dhe vendosjen e marrëdhënieve të rregullta me Kosovën.

Ministri gjerman e përgëzoi Serbinë për kontributin e saj në përpjekjet drejt normalizimit të marrëdhënieve duke shprehur shpresën se Komisioni Europian do të kontribuojë në normalizimin e marrëdhënieve mes Beogradit dhe Prishtinës. Ndërsa Kryeministri Vuçiç tha se çështja e hapjes së negociatave të anëtarësimit nuk lidhet me reformat e vendit të tij, por me normalizimin e marrëdhënieve me Prishtinën. Pavarësisht zotimit për mosnjohjen e pavarësisë së Kosovës, garantoi angazhimin e Serbisë për vendosjen e marrëdhënieve racionale dhe të arsyeshme me ata që mendojnë ndryshe, përmes dialogut.

Edhe pse marrëdhëniet ndërmjet Gjermanisë dhe Serbisë u cilësuan si më të mira se asnjëherë më parë, qëndrimet e kundërta lidhur me situatën në Ukrainë si edhe me sanksionet ndaj Rusisë paraqesin një problematikë në marrëdhëniet bilaterale.
                                                                                                                                   EurActiv, prill 2015

  Kërko

  Axhenda

Nëntor 2019

4 nëntor - Juncker takohet me Visentini, Sekretarin e Përgjithshëm të Konfederatës së Bashkimit Tregtar Europian (ETUC).
4-7 nëntor -
Konferenca ndërkombëtare e sistemit rregullator të rrezatimit dhe energjisë nukleare ku marrin pjesë dhe përfaqesuesit e lartë të Komisionit Europian.
5 nëntor -
European Movement International dhe Raiffeisen Bank International do të mbajnë një panel të përbashkët diskutimi të titulluar "Suksesi i Europës: Pritshmëritë dhe mundësitë për Europën Qendrore dhe Ballkanin".
- Juncker do të mbajë një darkë pune me drejtorët e përgjithshëm të Komisionit Europian.
6 nëntor -
Takim kolegjial mes Timmermans dhe Tony Blair në Bruksel dhe Vestager me delegacionin amerikan të Kongresit
6-8 nëntor -
Forumi Global i Demokracisë, do të jetë këtë vit një platformë diskutimi për politik-bërësit, specifikisht në fushën e informimit dhe demokracisë.
7-8 nëntor -
EuroPCom 2019- Konferenca e Komunikimit Publik Europian- do të mbledhë së bashku ekspertë të fushës së komunikimit, por dhe çdo strukturë organizative lokale ose ndërkombëtare që promovon vlerat e BE.
10 nëntor -
Zgjedhjet e përgjithshme në Spanjë, ku qytetarët spanjollë do të zgjedhin Parlamentin e 14t ë të Mbretërisë.
-
Zgjedhjet në Rumani do të përcaktojnë Presidentin e ri për 5 vitet e ardhshme.

  FJALOR

Rrjeti i Studentëve Erasmus (ESN)

ESN është një organizatë ndërkombëtare jo-fitimprurëse për studentët. Misioni i saj është të përfaqësojë studentët ndërkombëtarë, duke u siguruar këtyre të fundit mundësi për të zhvilluar veten e tyre profesionalisht dhe për të patur një botëkuptim sa më të gjerë kulturor, nën parimin “Studentët ndihmojnë Studentët”. Momentalisht ekzistojnë 530 shoqata lokale që mbështesin studentët ndërkombëtarë në shkëmbimin mes 41 vendeve në Europë së bashku me Shqipërinë. ESN mbulon mbi 1 000 Institucione të Arsimit të Lartë, shumica e të cilave janë të lidhura ngushtësisht me Zyrat e Marrëdhënieve Ndërkombëtare. Në total, pothuajse 15 000 vullnetarë ofrojnë shërbime për rreth 350 000 studentë ndërkombëtarë, duke organizuar një sërë aktivitetesh për integrimin e atyre të rinjve në vendet e tyre pritëse dhe përmirësimin e cilësisë së lëvizshmërisë së studentëve.

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1