E Shtunë, 07 Dhjetor 2019
Blue Red Green
  • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00

Zgjedhjet në Qipron Veriore risjellin shpresa për një marrëveshje paqeje

210182 newsdetailNjë i majtë i moderuar, fushata e të cilit u fokosua në platformën e paqes ka fituar zgjedhjet presidenciale në Qipron Veriore, duke rritur shpresat për përparimin e negocimeve në ribashkimin e ishullit të ndarë etnikisht.
Qipriotët turq votuan me shumicë dërrmuese në favor të Mustafa Akinci, ish-kryetarit të bashkisë 67-vjeçar, i cili ka premtuar se do t'i japë fund ndarjes prej katër dekadash të ishullit. Politikani veteran fitoi me 60,38% të votave në krahasim me 39,62% të konservatorit në ikje Dervish Eroglu.


"Këto janë qartësisht zgjedhje për një zgjidhje," tha Dr. James Ker-Lindsay, një ekspert i London School of Economics për çeshtjet e Qipro. "Akinci, më shumë se çdo kandidat tjetër, mund të arrijë kompromiset e nevojshme me Qipriotët grek dhe të avancojë negociatat."

Negociatat e ndërmjetësuara nga OKB-ja, u ndërprenë tetorin e kaluar dhe pritet të rifillojnë muajin e ardhshëm. Kreu i ri ka sinjalizuar se është i hapur për të marrë masat e nevojshme për krijimin e besimit te populli dhe arritjen e paqes nëpërmjet bisedimeve. "Ka një mundësi për të gjitha palët për të përfituar," tha ai në prag të votimeve të së dielës.

Lideri Qipriot grek Nikos Anastasiades, i cili kryeson Republikën e Qipros të njohur ndërkombëtarisht, ka ushtuar gjatë presion për Varoshan, një qytet turistik në veri. Qyteti ka qenë nën kontrollin e ushtrisë turke që prej 1974, kur një përpjekje nga qipriotët grekë për t’u bashkuar me Greqinë bëri që Ankaraja ta pushtonte të gjithë zonën.

Në këmbim të Varoshan-it, jugu i drejtuar nga grekët u shpreh se do të lejojë fluturimet direkte në veri dhe do të hapë portin e Famagustës për transportin ndërkombëtar. Të dyja këto do të ndihmojnë në zbutjen e izolimit global të qipriotëve turq që kanë vuajtur që prej shpalljes së pavarsisë në 1991.

Anastasiades përgëzoi Akincin duke e telefonuar atë personalisht të dielën. "Republika e Qipros mirëpret zgjedhjen e Mustafa Akinci, si kreun e komunitetit turk qipriot, një njeri i cili përmes diskursit të tij publik dhe deklaratave, ka përmendur nevojën për ribashkimin e vendit," tha zëdhënësi i qeverisë Nikos Christodoulides.
Akinci do të ketë një punë të vështirë për të bërë. Qiproja Veriore ka qënë gjithnjë e më shumë në varfëri, e goditur nga sanksionet ndërkombëtare dhe e njohur vetëm nga Turqia.

Në kontrast të theksuar me jugun e pasur, veriu është një hap prapa në kohë." Qipriotët turq e kuptojnë se ata po përballen me dy mundësi," tha Dr Ker-Lindsay. "Ose të zhyten në një Turqi nën drejtimin e Presidentit Rexhep Tajip Erdogan që është gjithnjë duke kthyer shpinën larg nga Europa, të drejtat e njeriut dhe standardet demokratike, ose të bëjnë një marrëveshje me qipriotët grek dhe të kenë rolin e tyre në një shtet që është pjesë e BE-së. Populli tani do të jetë në dorë të Akincit dhe zotimit të tij ndërkohë që të dy komunitetet duhet të shërojnë plagët së bashku.
                                                                                                                           The Guardian, prill 2015                 

  Kërko

  Axhenda

Nëntor 2019

4 nëntor - Juncker takohet me Visentini, Sekretarin e Përgjithshëm të Konfederatës së Bashkimit Tregtar Europian (ETUC).
4-7 nëntor -
Konferenca ndërkombëtare e sistemit rregullator të rrezatimit dhe energjisë nukleare ku marrin pjesë dhe përfaqesuesit e lartë të Komisionit Europian.
5 nëntor -
European Movement International dhe Raiffeisen Bank International do të mbajnë një panel të përbashkët diskutimi të titulluar "Suksesi i Europës: Pritshmëritë dhe mundësitë për Europën Qendrore dhe Ballkanin".
- Juncker do të mbajë një darkë pune me drejtorët e përgjithshëm të Komisionit Europian.
6 nëntor -
Takim kolegjial mes Timmermans dhe Tony Blair në Bruksel dhe Vestager me delegacionin amerikan të Kongresit
6-8 nëntor -
Forumi Global i Demokracisë, do të jetë këtë vit një platformë diskutimi për politik-bërësit, specifikisht në fushën e informimit dhe demokracisë.
7-8 nëntor -
EuroPCom 2019- Konferenca e Komunikimit Publik Europian- do të mbledhë së bashku ekspertë të fushës së komunikimit, por dhe çdo strukturë organizative lokale ose ndërkombëtare që promovon vlerat e BE.
10 nëntor -
Zgjedhjet e përgjithshme në Spanjë, ku qytetarët spanjollë do të zgjedhin Parlamentin e 14t ë të Mbretërisë.
-
Zgjedhjet në Rumani do të përcaktojnë Presidentin e ri për 5 vitet e ardhshme.

  FJALOR

Rrjeti i Studentëve Erasmus (ESN)

ESN është një organizatë ndërkombëtare jo-fitimprurëse për studentët. Misioni i saj është të përfaqësojë studentët ndërkombëtarë, duke u siguruar këtyre të fundit mundësi për të zhvilluar veten e tyre profesionalisht dhe për të patur një botëkuptim sa më të gjerë kulturor, nën parimin “Studentët ndihmojnë Studentët”. Momentalisht ekzistojnë 530 shoqata lokale që mbështesin studentët ndërkombëtarë në shkëmbimin mes 41 vendeve në Europë së bashku me Shqipërinë. ESN mbulon mbi 1 000 Institucione të Arsimit të Lartë, shumica e të cilave janë të lidhura ngushtësisht me Zyrat e Marrëdhënieve Ndërkombëtare. Në total, pothuajse 15 000 vullnetarë ofrojnë shërbime për rreth 350 000 studentë ndërkombëtarë, duke organizuar një sërë aktivitetesh për integrimin e atyre të rinjve në vendet e tyre pritëse dhe përmirësimin e cilësisë së lëvizshmërisë së studentëve.

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1