E Shtunë, 16 Janar 2021
Blue Red Green
  • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri (ISSN 2708 - 1656)
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00

Covid-19, pandemia që shkundi “mirëqenien ekzistuese” dhe riktheu vëmendjen tek shëndeti mendor

covidmentalhealth2Çfarë do të thotë të jesh i/e shëndetshëm/me?! Shëndeti i plotë ngërthen shtatë dimensione, atë fizik, mendor, mjedisor, okupacional, social, emocional dhe shpirtëror. Balanca mes tyre tregon për një njeri të shëndetshëm dhe anasjelltas. Kurdoherë që kujdesemi vetëm për njërin dimension, cënojmë të tjerët duke rrezikuar kështu shëndetin në plotësinë e tij. Covid-19 është pandemia që tregon se ç’ndodh kur investojmë vetëm në një dimension shëndetësor. Në nivel global, masat dhe vëmendja gjatë pandemisë u përqëndruan kryesisht në shëndetin fizik, të cilat ishin përpjekje për të garantuar jetën; por nga ana tjetër dobësuan dimensionet e tjera, duke krijuar kështu një disbalancë që rrjedhimisht çon drejt problemeve shëndetësore, kryesisht lidhur me shëndetin mendor.

Vazhdo leximin...

Ndryshimet ligjore mbi abortin në Poloni, zhvillimet globale të lidhura me të dhe regresi i të drejtave të grave

abortion2Demokracia dhe shteti i së drejtës në Poloni kanë pësuar regres të jashtëzakonshëm (Freedom House, 2020) përgjatë viteve të fundit. Me ardhjen në pushtet të konservatorëve të djathtë, përkatësisht partisë populiste Ligj dhe Drejtësi (PiS) në 2015, situata e të drejtave të njeriut, në veçanti të grave dhe personave LGBTI+ është përkeqësuar ndjeshëm. Në shtetin me shumicë katolike, debati mbi të drejtën e gruas për të abortuar ka mbizotëruar prej vitesh duke pasqyruar polarizimin e një shoqërie midis vlerave fetare tradicionale dhe atyre më liberale.

Vazhdo leximin...

BE-ja në udhëkryq: Mes përballjes me kërcënimin e radikalizmit dhe rrugës drejt islamofobisë

islamofobia lubjana1Terrorizmi dhe ekstremizmi i dhunshëm, janë fenomene komplekse që kanë ndikuar në jetesen e shumë njerëzve dhe kanë qënë kryefjala e politikës, medias, opinionit publik dhe aktorëve të tjerë për më shumë se një dekadë. Sulmet e ndodhura në disa shtete të Europës dhe botës kanë qënë tronditëse për popullsinë dhe kanë ndikuar në politikën dhe jetën sociale të shoqërive europiane.

Vazhdo leximin...

Vorbulla e Ekstremizmit të Dhunshëm në Bashkimin Europian

islamofobia romario

 

Ngjarjet e ekstremizmit të dhunshëm krijojnë një cikël vicioz ku intoleranca dhe/ose ekstremizmi i njërit krah, ushqen intolerancen dhe ekstremizmin e krahut tjetër. Shfaqja e dhunës nga secila palë i shërben këtij cikli vicioz nga i cili përfitojnë vetëm grupet fundamentaliste të secilës palë.Myslimanët po vendosen në Europë dhe numri i tyre po rritet nga viti në vit, por po ashtu po rritet edhe numri i mbështetësve dhe retorikës të së djathtës ekstreme. 

 

Vazhdo leximin...

Zgjedhja e presidentit Joe Biden në SHBA dhe “entuziazmi” i liderëve në Europë!

elda foto USFitorja e kandidatit Biden u pa si një rifillim pas "epokës" së presidentit Trump. Kjo ngjarje solli jo pak shpresë në arenën ndërkombëtare. Më 20 janar 2021, Joe Biden do të jetë presidenti i 46-të i Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Tashmë, me fitoren e kandidatit Biden, si president priten zhvillime si në rrafshin kombëtar dhe atë ndërkombëtar. Motoja por dhe sfida e presidentit të ri në planin kombëtar është realizimi i programit: "Ndërtimi i një vendi pas një krize të madhe".

Vazhdo leximin...

  Kërko

  Axhenda

AXHENDA

Janar 2021

15 janar - Komisioni do të vizitojë Presidencën Portugeze

- Komiteti Ekonomik dhe Social Europian (EESC) organizon një dëgjesë publike virtuale me temën e punësimit nga shtëpia dhe barazisë gjinore.

********************

14 janar - Takimi i kolegjit - Komisioni pritet të paraqesë një Komunikim mbi Mbrojtjen e Pakicave në përgjigje të një iniciative të qytetarëve Europianë

********************

 

13 janar - Prezantimi i përparësive të Presidencës Portugeze

********************

 

12 janar - Takim i Komitetit për Mjedisin, Shëndetin Publik dhe Sigurinë Ushqimore (ENVI). Shkëmbim mendimesh me Komisionin për çështjen e vaksinave në BE dhe krijimin e një programi për mjedisin
- Komisionerja Elisa Ferreira për Kohezionin dhe Reformat do të paraqesë Programin e Punës së Komisionit për 2021 në Parlamentin Portugez, event i zhvilluar nën ombrellën e Presidencës Portugeze të Këshillit të BE.

*******************

 

  FJALOR

wordoftheday

Seksion dedikuar shpjegimit të termave të BE-së.

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1