E Shtunë, 07 Dhjetor 2019
Blue Red Green
  • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00

Skandali i Volkswagen: A po i mbron BE qytetarët e saj nga dëmi i shkaktuar?

VolswagenVolkswagen, gjiganti i automobilizmit gjerman, është shpallur fajtor nga një gjykatë federale në Detroit më 10 mars, për mashtrim, shkelje të Aktit mbi Ndotjen e Ambjentit dhe thyerje të ligjeve mbi importin. Por Volkswagen akoma kundërshton vendimin për të kompensuar pronarët e automjeteve në Europë duke argumentuar se një “riparim teknik” mjafton për t’i bërë makinat në përputhje me standardet. Kjo çështje është sjellë në vëmendje dhe nga Komisioni Europian por asgjë nuk është bërë deri më tani.

Në marrëveshjen e bërë me SHBA-në, kompania ka rënë dakort që të paguajë një shumë prej 2.8 bilion $si gjobë penale dhe 1.5 bilion $ për atë civile. Por Volkswagen nuk do mund të mjaftohet me kaq duke qenë se do duhet të paguajë konsumatorët, rregullatorët, ndërmjetësit si dhe prokurorët për një shumë ekstra rreth 20$ bilion $-një dëm serioz për kompaninë, por jo fatal.

Komisioni Europian pas këtyre ngjarjeve ka treguar iniciativë përsa i përket përmirësimit të ligjit të BE-së në lidhje me skandalin e Volkswagen, por akoma nuk është arritur diçka konkrete. Komisionerja e Industrisë, Elizabieta Bienkowska në janarin e vitit të kaluar propozoi një reformë në lidhje me mënyrën sesi automjetet aprovohen për përdorim në Union. Por ajo nuk e lidhi me Volkswagen propozimin e kësaj reforme duke deklaruar që : “ Më lini të jem e qartë. Kjo nuk është vetëm për Volkswagen. Ka një dështim sistematik në sistemin e aprovimit të llojit në Europë”.

Gjithsesi, Këshilli nuk ka arritur akoma asnjë konkluzion final për këtë çështjë. Një nga mosmarrëveshjet mes vendeve anëtare ka qenë në lidhje me pranimin apo jo të propozimit të Këshillit, në lidhje me forcimin e kontrollit të vendeve anëtare. Sistemi Europian nuk ka qenë në gjendje të mbrojë konsumatorëte tij, ndryshe nga Shtetet e Bashkuara ku Volkswagen është detyruar të paguajë 25 bilion $.

Duhet theksuar që modifikimi që duhet t’i bëhet ligjit të BE-së nuk është jetik vetëm për qytetarët e BE-së që përdorin makina, por dhe për të tjerët pasi pritet që të reduktojë ndotjen e ajrit.

27 vendet anëtare po planifikojnë që të ndërmarrin veprime të përbashkëta kundër Volkswagen me argumentimin qëpajisjet e përdorura nga kompania gjermane janë në kundërshtim me ligjin e Unionit. Vera Jorova, Komisionere e Drejtësisë ka inkurajuar autoritetet që të mbrojnë konsumatorët europianë me çdo kusht dhe ti mbështetin ata deri në zgjidhjen e situatës. Pavarësisht nga kjo nismë e komisioneres, duhet kujtuar që Komisioni si institucion nuk mund të ngrejë padi kundër Volkswagen.

Mundësitë që pronarët e makinave në BE të kompensohen financiarisht janë relativisht të pakta, duke marrë në konsideratë dhe mangësitë që ka ligji i BE-së. Megjithatë, kjo situatë nuk do të kalojë pa u ndërmarrë asnjë veprim dhe është e qartë që Volkswagen do të përballet me procese gjyqësore të gjata dhe të vështira

                                                                                                                       European Sting, mars 2017

 

  Kërko

  Axhenda

Nëntor 2019

4 nëntor - Juncker takohet me Visentini, Sekretarin e Përgjithshëm të Konfederatës së Bashkimit Tregtar Europian (ETUC).
4-7 nëntor -
Konferenca ndërkombëtare e sistemit rregullator të rrezatimit dhe energjisë nukleare ku marrin pjesë dhe përfaqesuesit e lartë të Komisionit Europian.
5 nëntor -
European Movement International dhe Raiffeisen Bank International do të mbajnë një panel të përbashkët diskutimi të titulluar "Suksesi i Europës: Pritshmëritë dhe mundësitë për Europën Qendrore dhe Ballkanin".
- Juncker do të mbajë një darkë pune me drejtorët e përgjithshëm të Komisionit Europian.
6 nëntor -
Takim kolegjial mes Timmermans dhe Tony Blair në Bruksel dhe Vestager me delegacionin amerikan të Kongresit
6-8 nëntor -
Forumi Global i Demokracisë, do të jetë këtë vit një platformë diskutimi për politik-bërësit, specifikisht në fushën e informimit dhe demokracisë.
7-8 nëntor -
EuroPCom 2019- Konferenca e Komunikimit Publik Europian- do të mbledhë së bashku ekspertë të fushës së komunikimit, por dhe çdo strukturë organizative lokale ose ndërkombëtare që promovon vlerat e BE.
10 nëntor -
Zgjedhjet e përgjithshme në Spanjë, ku qytetarët spanjollë do të zgjedhin Parlamentin e 14t ë të Mbretërisë.
-
Zgjedhjet në Rumani do të përcaktojnë Presidentin e ri për 5 vitet e ardhshme.

  FJALOR

Rrjeti i Studentëve Erasmus (ESN)

ESN është një organizatë ndërkombëtare jo-fitimprurëse për studentët. Misioni i saj është të përfaqësojë studentët ndërkombëtarë, duke u siguruar këtyre të fundit mundësi për të zhvilluar veten e tyre profesionalisht dhe për të patur një botëkuptim sa më të gjerë kulturor, nën parimin “Studentët ndihmojnë Studentët”. Momentalisht ekzistojnë 530 shoqata lokale që mbështesin studentët ndërkombëtarë në shkëmbimin mes 41 vendeve në Europë së bashku me Shqipërinë. ESN mbulon mbi 1 000 Institucione të Arsimit të Lartë, shumica e të cilave janë të lidhura ngushtësisht me Zyrat e Marrëdhënieve Ndërkombëtare. Në total, pothuajse 15 000 vullnetarë ofrojnë shërbime për rreth 350 000 studentë ndërkombëtarë, duke organizuar një sërë aktivitetesh për integrimin e atyre të rinjve në vendet e tyre pritëse dhe përmirësimin e cilësisë së lëvizshmërisë së studentëve.

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1