E Diel, 12 Korrik 2020
Blue Red Green
  • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00

Të jesh i papunë në kohëra pandemie

Papunesia ne kohera CovidiQë prej deklarimit të pandemisë globale dhe me adoptimin e masave shtrënguese, shumë sektorë të punësimit filluan të mbyllen vrullshëm për të parandaluar rrezikun e mëtejshëm, por duke lënë miliona qytetarë europianë, në gjendje të pashpresë. Europa tashmë është duke u përballuar njëkohësisht me dy sfida të vështira: përballimin e një krize në sistemin shëndetësor dhe përballimin e një ekonomie që mund të shkojë drejt rrënimit. Rrjedhimisht pyetjet që lindin janë: Çdo të thotë të jesh i papunë në kohë pandemie? Si është e shpërndarë papunësia në Europë? Dhe pyetja më e rëndësishme: Çfarë duhet bërë?

Vazhdo leximin...

Protestuesit kundër racizmit – ‘Mjekët’ që synojnë të shërojnë plagën e vjetër sociale

racism1Europa dhe bota është përfshirë nga një valë e madhe protestash pas vdekjes së George Floyd në ShBA. Siç bëhet e ditur nga media të ndryshme botërore, qytetarë nga vende si Gjermania, Franca, Irlanda, Italia, Australia, Zelanda e Re dhe Mbretëria e Bashkuar kanë dalë për të protestuar në rrugët dhe sheshet e qyteteve në shenjë solidariteti.

Vazhdo leximin...

Barazia Gjinore: Progresi i Shqipërisë në kuadër të procesit të integrimit në BE

gender5Barazia gjinore është vlerë dhe e drejtë themelore në Bashkimin Europian. Synimi për përparimin e barazisë gjinore frymon në politikat dhe proceset e zgjerimit të Bashkimit Europian. Në optikën e një perspektive gjinore, në artikull do të përshkruhet dhe analizohet progresi dhe rekomandimet e prezantuara nga Komisioni Europian gjatë dy viteve të fundit, në kuadër të procesit të hapjes së negociatave me Shqipërinë. Më në detaje do të diskutohen çështje si integrimi i perspektivës gjinore dhe përmirësimi i kuadrit ligjor në kuadër të Acquis Communautaire, dhuna me bazë gjinore dhe trafikimi i qenieve njerëzore, integrimi i grave dhe vajzave në tregun e punës, hendeku gjinor në paga, etj.

Vazhdo leximin...

Kriza botërore e shëndetit publik dhe momenti i së vërtetës për BE


alba cela fotoPublicisti dhe ekperti Ivan Krastev (ECFR, 2020) thotë se tashmë, edhe pse brenda një kohe shumë të shkurtër, kriza e Covid-19 ka dëshmuar se vëmendja po rikthehet në konceptin dhe rëndësinë primare të “shtetit komb” përderisa vendet anëtare po mbyllin kufijtë dhe po përqendrohen vetëm te qytetarët e tyre. Teksa midis të tjerash edhe regjimi Shengen ja lë vendin kufizimeve pothuajse absolute të lëvizjes së lirë është e lehtë të mendosh këtë. Megjithatë një sërë vendimesh dhe deklaratash publike të Komisionit Europian por dhe të liderëve të ndryshëm brenda vendeve anëtare tregojnë se ka përpjekje për të dëshmuar jo vetëm soldiaritet por dhe vizion si dhe zhdërvjelltësi për të gjetur mënyra kolektive menaxhimi. Cila qasje do të mbizotërojë?

Vazhdo leximin...

Pagat Minimale dhe ndikimi i tyre në mirëqenie

foto minimum wageNjë nga sfidat më të mëdha globale është rritja ekonomike dhe rritja e mirëqenies. Bashkimi Europian ka nisur disa iniciativa të reja për rritjen e mirëqenies në BE dhe arritjen e një standardi në mjediset e punës. Qëndrueshmëria, produktiviteti, drejtësia dhe stabiliteti makro-ekonomik do të jenë katër dimensionet e politikave ekonomike në vitet në vazhdim. Kushtet e punës janë në qendër të ekonomisë së një tregu social i cili është në shërbim të njerëzve. Ekonomia Europiane është dixhitalizuar dhe është drejtuar kah metodave të gjelbërta. Për këtë arsye qytetarët e vendeve anëtare të BE synojnë që BE t'u mundësojë nivele të larta të mirëqenies. Presidentja e Komisionit Europian, von der Leyen është shprehur se "duhet të përpiqemi më shumë kur flasim për drejtësi sociale dhe prosperitet", arritja e këtyre pritshmërive kërkon një angazhim politik.

Vazhdo leximin...

  Kërko

  Axhenda

11 korrik – Dita Ndërkombëtare e Popullsisë

8 - 10 korrik - Sesioni Plenar i Parlamentit Europian: Parlamenti Europian do të diskutojë dhe votojë mbi disa çështje me rëndësi. Fokus do të jetë prezantimi i Programit të Punës së Presidencës Gjermane të Këshillit, me pjesëmarrëse kancelaren gjermane Merkel dhe presidenten e Komisionit, von der Leyen.

9 korrik – Mblidhen ministrat europianë të financave për të zgjedhur Presidentin e Eurogrupit.

8 korrik - Takimi i Kolegjit të Komisionit: Komisioneri Timmermans prezanton Strategjinë e Hidrogjenit.

7 korrik - Këshilli i Drejtësisë dhe Çështjeve të Brendshme do të diskutojë mbi temat e "Partneritetit Policor (euPP)" dhe "Kërkimin dhe shpëtimin në det".

- Takimi i radhës i EMI në serinë e "Talking Europe" do të ketë të Dubravka Šuica, Komisionere për Demokracinë dhe Demografinë për të diskutuar mbi Konferencën për të Ardhmen e Europës.

- Komiteti Parlamentar i Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural (AGRI) voton Planin e Investimeve për një Europë të Qëndrueshme – Si të financohet Marrëveshja e Gjelbër?

6 korrik - Komiteti Parlamentar për Lirinë, Drejtësinë dhe Punët e Brendshme (LIBE) debaton mbi kontrollin kufitar brenda zonës Shengen; veprimtaritë e Agjencisë Europiane të Kufirit dhe Bregdetit; situatën në kufirin mes Greqisë dhe Turqisë dhe respektimin e të drejtave themelore.

  FJALOR

Seksion dedikuar shpjegimit të termave të BE-së. 

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1