E Hënë, 19 Gusht 2019
Blue Red Green
  • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00

Perspektiva e paqartë e Partneritetit Lindor

Eastern Partnership 150313Samiti i Partneritetit Lindor në Riga, ku morën pjesë lider të Europës, Armenisë, Azerbajxhanit, Bjellorusisë, Gjeorgjisë, Moldavisë dhe Ukrainës nxori në pah edhe njëherë se sa i pavendosur është Bashkimi Europian në marrëdhëniet me fqinjët e saj të lindjes. Një deklaratë disi e paqartë afirmoi “rëndësinë e madhe” të partneritetit, por në realitet samiti në Riga, tregoi se sa të ndryshëm këto gjashtë vende janë. 


Partneriteti Lindor është lancuar në 2009 me qëllim thellimin e marrëdhënieve mes BE-së dhe 6 vendeve ish- sovjetike. Megjithatë ky partneritet, që prej fillimeve është vlerësuar si një entitet i rastësishëm, “as mish as peshk”. Ideja është zgjerimi i influencës së sferës europiane, por pa derivuar në paqendrueshmëri politike. Përsa kohë BE nuk mund t’u sigurojë këtyre vendeve partneritet konkret ekonomik për të përmbushur anëtarësimin, mundësitë e saj për manovra do të jenë të pakta.

Anëtarësimi përfundimtar nuk ka qenë asnjëherë një çështje e hapur e partneritetit, madje në vitet pasuese të shpalljes së këtij partneriteti , marrëdhënia e Azerbajxhanit me projektin e integrimit në BE nisi të ftohej, ndërkohë që Bjellorusia dhe Armenia kanë hequr dorë nga projekti i bashkimit euroaziatik, si një projekt rival kundrejt Vladimir Putin. Nga ana tjetër, pati “një grindje” rreth tekstit final të deklaratës së samitit, ku Bjellorusia dhe Armenia nuk u gjendën të gatshme për të nënshkruar deklaratën që dënon “aneksimin” e Krimesë nga Rusia. Gjithashtu disa shtete europiane mbeten të shqetësuara në lidhje me projektin e regjimit të lirë të vizave për Gjeorgjinë dhe Ukrainën. U bë thjesht një premtim i kujdesshëm dhe nuk pati asnjë përmendje për perspektivat e ardhshme të anëtarësimit, pavarësisht se këto momente janë pika kyçe për të dy vendet .

Zyrtarë të BE-së dhe Ukrainës nënshkruan marrëveshjen e huas prej 1,8 mld € për të ndihmuar rimëkëmbjen e ekonomisë ukrainase, e cila kërkon që Ukraina të realizojë një sërë reformash anti-korrupsioni dhe të tjera reforma strukturore. I dukshëm është administrimi pro – perëndimor i presidentit Petro Poroshenko, i cili erdhi në pushtet pasi paraardhësi i tij Viktor Yanukovych u rrëzua nga protestat e nxitura prej refuzimit të tij për të nënshkruar marrëveshjen e tregtisë së lirë me BE. “Përgjatë këtyre 18 muajve, njerëzit në Ukrainë kanë bërë një revolucion dinjitoz, dhe kanë paguar një çmim shumë të lartë për zgjedhjen e tyre pro Europës” deklaroi Poroshenko. E megjithatë ka një mungesë presioni ndaj qeverisë ukrainase për të realizuar këto reforma dhe për të trajtuar ngjarjet e fundit në një mënyrë të besueshme. Ndërkohë shumë palë, veçanërisht Rusia, akuzojnë BE-në për ndërhyrjet e shpeshta.

Një nga temat më të diskutuara e më me peshë gjatë samitit në Riga ishin fuqizimi i sigurisë energjetike, qëndrueshmëria dhe konkurrenca, ashtu si edhe zgjerimi i mëtejshëm i furnizimit me energji. Sipas deklaratës u përsëritën qëllimet e përbashkëta për të thelluar bashkëpunimet bilaterale dhe multilaterale në energji dhe të kontributit që rendimenti i energjisë mund të sjellë në rritjen e sigurimit të furnizimit. U vlerësua progresi i bërë në projektet infrastrukturore të energjisë të cilat përfshijnë hapjen e kapaciteteve të rrjedhjes së kundërt gazit natyror nga Ukraina në Hungari, Poloni dhe Sllovaki; si dhe rolin e Azejrbaxhanit, Gjeorgjisë dhe vendeve të tjera në Korridorin e Gazit Jugor, i cili do të shpërndajë gaz direkt nga deti Kaspik në Europë.

Një zyrtar i BE u shpreh se problemi qëndron që aleanca kërkon “reforma serioze”, por nga ana tjetër ka “pak konkretizim në përgjigjet e BE-së.” Ndërkohë, një zyrtare nga Lëvizja e Bashkuar Kombëtare, opozita gjeorgjiane, deklaroi se vendimi për të mos lejuar rrugëtimin e Ukrainës, Gjeorgjisë dhe Moldavisë për t’u bërë anëtare të BE-së në një moment të caktuar, është një gabim i rëndë gjeopolitik. Kjo do të nxisë reforma të brendshme dhe të lehtësojë mundësitë e Rusisë për të paraqitur oferta të tjera në vendet ish-sovjetike.

                                                                                                                           The Guardian, maj 2015

  Kërko

  Axhenda

22 korrik – Komiteti për Çështjet Ekonomike dhe Monetare mban dëgjesë publike mbi draft mendimin për buxhetin e përgjithshëm të BE për vitin 2020
-Komiteti për Kulturën dhe Edukimin voton mbi programin Creative Europe (2021-2027) 
23 korrik - Komisioni për Bujqësi dhe Zhvilim Rural (AGRI) zhvillon takimin me Komisionerin Phil Hogan mbi zhvillimin rural pas rekomandimeve të miratuara nga Kordinatorët e AGRI
24 korrik - Komisioni Europian mban takimin mes Kolegjit të Komisionerëve
25 korrik - Këshilli Drejtues i Bankës Qëndrore Europiane zhvillon takimin mbi politikat monetare në Frankfurt
25-26 korrik - Grupi i Punës për Bashkimin Doganor zhvillon diskutimin mbi propozimet legjislative për ligjin doganor dhe paraqitjen e saj tek vendet joanëtare të BE 
                    -Komisioneri Hahn zhvillon vizita zyrtare në Maqedoninë e Veriut dhe në Serbi

  FJALOR

Komiteti Europian i Sindikatave për Arsimin (ETUCE)

ETUCE përfaqëson 132 Sindikata në 51 vende/shtete europiane, përfshirë këtu dhe Shqipërinë, dhe ka në total 11 milion persona - staf arsimor në të gjithë Europën. ETUCE është partneri social i mësuesve në nivel Europian dhe mbrojtës i interesave të tyre në Komisionin Europian. E themeluar më 1977, ETUCE është e përbërë nga sindikata kombëtare të mësuesve dhe personel të të gjitha fushave dhe niveleve të arsimit duke filluar nga edukimi i përgjithshëm, arsimi profesional dhe trajnimi, si dhe arsimi i lartë apo kërkimi shkencor.

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1