E Shtunë, 07 Dhjetor 2019
Blue Red Green
  • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00

Partia pro-perëndimore mban pushtetin në Estoni

estonia

 

Më datë 1 mars, estonezët votuan në zgjedhjet parlamentare pro qeverisjes së partisë reformatore të qendrës së djathtë. Kryeministri më i ri europian, Taavi Roivas, 35 vjeç, i cili drejton partinë pro-Natos dhe e orientuar drejt perëndimit, duhet tani të formojë koalicionin parlamentar në shtetin e vogël baltik. Partia e Roiva mori 27.7 % të votave, duke mundur kundërshtatin e tij, partinë e qendrës pro-Ruse me 24.8 %.

Nga 101 vende në parlament, reformatorët tani kanë 30 vende, qendra ka 27 vende, ndërkohë pjesa e mbetur ndahet mes 4 partive të tjera. Partia fituese duhet të bashkëpunojë me partinë e vogël partnere Social-Demokrate, për të siguruar shumicën parlamentare. Ndërkohë, Roivas ka përjashtuar mundësinë për të kërkuar vende shtesë nga Qendra, e cila mbështetet nga minoriteti rus në Estoni.

Por sipas Shërbimeve të Lajmeve Baltike, udhëheqësi i qendrës Edgar Savisaar ka deklaruar se një parti e cila përfaqëson një numër kaq të madh të njerëzve në Estoni, nuk mund të shmanget ose te detyrohet të heshtë. Ai vitin e shkuar, ngjalli polemika për mbështetjen e aneksimin rus të Krimesë nga Ukraina. Partia e tij, gjithashtu ka firmosur një marrëveshje bashkëpunimi me Partinë e Putinit.

Sondazhet parazgjedhore i kishin dhënë qendrës një fitore të ngushtë.  Fitorja e zgjedhjeve të së dielës, lidhet pjesërisht me dhunimin në vitin e kaluar të hapësirës ajrore estoneze nga Rusia, mes frikës për shkallëzimin e dhunës në Ukrainë dhe efekteve të përhapjes së mundshme.

Misionet e policisë ajrore të Nato-s kanë regjistruar disa aksidente, të cilat përfshijnë avionët rus rreth shtetit baltik. Ushtria estoneze gjithashtu ka deklaruar se në vitin 2014 avionët rus kanë hyrë 7 herë në hapësirën ajrore estoneze. Kjo gjë ka ngjallur pasigurinë, shoqëruar me disa sugjerime se Rusia qëllimisht po kërkon destabilizimin e rajonit. Zëvendës Komandanti Suprem i Aleancës në Europë, gjenerali Adrian Bradshaw, së fundi ka deklaruar se ekziston rreziku se Rusia mund të tentojë të zërë territoret e ish-vendeve sovjetike.
“Duhet të bëjmë diçka për t’ju kundërpërgjigjur veprimeve agresive, të kryera nga Rusia duke dhunuar të drejtën ndërkombëtare dhe aneksur Krimenë,” tha sekretari i përgjithshëm i Nato-s Jens Stoltenberg.

                                                                                                                            EUObserver, mars 2015

  Kërko

  Axhenda

Nëntor 2019

4 nëntor - Juncker takohet me Visentini, Sekretarin e Përgjithshëm të Konfederatës së Bashkimit Tregtar Europian (ETUC).
4-7 nëntor -
Konferenca ndërkombëtare e sistemit rregullator të rrezatimit dhe energjisë nukleare ku marrin pjesë dhe përfaqesuesit e lartë të Komisionit Europian.
5 nëntor -
European Movement International dhe Raiffeisen Bank International do të mbajnë një panel të përbashkët diskutimi të titulluar "Suksesi i Europës: Pritshmëritë dhe mundësitë për Europën Qendrore dhe Ballkanin".
- Juncker do të mbajë një darkë pune me drejtorët e përgjithshëm të Komisionit Europian.
6 nëntor -
Takim kolegjial mes Timmermans dhe Tony Blair në Bruksel dhe Vestager me delegacionin amerikan të Kongresit
6-8 nëntor -
Forumi Global i Demokracisë, do të jetë këtë vit një platformë diskutimi për politik-bërësit, specifikisht në fushën e informimit dhe demokracisë.
7-8 nëntor -
EuroPCom 2019- Konferenca e Komunikimit Publik Europian- do të mbledhë së bashku ekspertë të fushës së komunikimit, por dhe çdo strukturë organizative lokale ose ndërkombëtare që promovon vlerat e BE.
10 nëntor -
Zgjedhjet e përgjithshme në Spanjë, ku qytetarët spanjollë do të zgjedhin Parlamentin e 14t ë të Mbretërisë.
-
Zgjedhjet në Rumani do të përcaktojnë Presidentin e ri për 5 vitet e ardhshme.

  FJALOR

Rrjeti i Studentëve Erasmus (ESN)

ESN është një organizatë ndërkombëtare jo-fitimprurëse për studentët. Misioni i saj është të përfaqësojë studentët ndërkombëtarë, duke u siguruar këtyre të fundit mundësi për të zhvilluar veten e tyre profesionalisht dhe për të patur një botëkuptim sa më të gjerë kulturor, nën parimin “Studentët ndihmojnë Studentët”. Momentalisht ekzistojnë 530 shoqata lokale që mbështesin studentët ndërkombëtarë në shkëmbimin mes 41 vendeve në Europë së bashku me Shqipërinë. ESN mbulon mbi 1 000 Institucione të Arsimit të Lartë, shumica e të cilave janë të lidhura ngushtësisht me Zyrat e Marrëdhënieve Ndërkombëtare. Në total, pothuajse 15 000 vullnetarë ofrojnë shërbime për rreth 350 000 studentë ndërkombëtarë, duke organizuar një sërë aktivitetesh për integrimin e atyre të rinjve në vendet e tyre pritëse dhe përmirësimin e cilësisë së lëvizshmërisë së studentëve.

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1