E Shtunë, 07 Dhjetor 2019
Blue Red Green
  • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00

Protestat popullore kundrejt autokratizmit të Victor Orban

protesta hungariAshtu siç pritej të ndodhte, qeveria e Hungarisë e kryeministrit Victor Orban, e gjendur nën trysninë e protestave masive popullore në rrugët e Budapestit si edhe prej paralajmërimeve të ashpra të Bashkimit Europian, u detyrua të rishikonte vendimin e saj lidhur me taksimin e shërbimit të Internetit. Natyrisht që ky vendim u konsiderua prej atyre që e kundërshtonin këtë taksim aq absurd sa qesharak, i cili do t’i godiste keqasi konsumatorët duke favorizuar firmat e telekomunikacioneve dhe të internetit, të cilat do të detyroheshin të paguanin 150 forinta për çdo gigabyte, si një fitore e madhe e demokracisë.

Por për disa të tjerë, të cilët e shohin regjimin e Orbanit si një regjim autoktratik dhe mezi presin ta rrëzojnë atë pa i pritur zgjedhjet e përgjithshme të vitit 2018, deklarata publike e tij për hapjen e bisedimeve me grupet e interesit për mundësinë e vendosjes së disa rregullave të reja të Internetit, ngjan më tepër si një deklaratë e sforcuar.

Bashkimi Europian dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës e kanë shfaqur hapur shqetësimin e tyre kundrejt Orbanit, i cili u bë i njohur për bindjet e tij antikomuniste në vitet 80, dhe që tani ka përqëndruar shumë pushtet në duart e veta duke shkelur në këtë mënyrë demokracinë. Gjatë katër viteve të qeverisjes së tij, ka urdhëruar kryerjen e një auditimi të grupeve të shoqërisë civile, ka forcuar kontrollin shtetëror mbi mediat si edhe u ka vendosur kompanive të huaja taksa të kushtueshme.
Nga ana tjetër shumë kryeqytete perëndomore janë mjaft të shqetësuara për faktin se Orbani po lëviz në orbitën e presidentit rus, Vladimir Putin. Lidhur me këtë, qeveria amerikane u ndaloi hyrjen në territorin e saj gjashtë zyrtarëve të lartë hungarezë, me preteksin se janë të përshfirë në afera korruptive. Gjithashtu, Orbani po e kundërshton mjaft ashpër një skemë të bankave të mëdha europiane, e cila parashikon të ndihmojë huamarrësit në kurriz të kostove të bankave hungareze.

Natyrisht që vetë Victor Orbani i hedh poshtë këto akuza duke u justifikuar me faktin se partia që ai drejton Fidesz, gëzon mbështetjen e shumicës së hungarezëve, ku këtë gjë e tregon edhe fakti që në zgjedhjet e fundit për Parlamentin Europian kjo parti mori 45% të votave, e cila reflektohet në zotërimin e dy të tretave të parlamentit hungarez. Por për një pjesë të opinionit publik liberale dhe pro europiane, hedhin paralezima mes Orbanit dhe Presidentit të Turqisë Recep Tayyip Erdogan, i cili gjithashtu gëzon një mbështetje të gjerë të votuesve megjithëse është përballur edhe ai me protesta masive popullore.
                                                                                                                                Reuters, nëntor 2014

  Kërko

  Axhenda

Nëntor 2019

4 nëntor - Juncker takohet me Visentini, Sekretarin e Përgjithshëm të Konfederatës së Bashkimit Tregtar Europian (ETUC).
4-7 nëntor -
Konferenca ndërkombëtare e sistemit rregullator të rrezatimit dhe energjisë nukleare ku marrin pjesë dhe përfaqesuesit e lartë të Komisionit Europian.
5 nëntor -
European Movement International dhe Raiffeisen Bank International do të mbajnë një panel të përbashkët diskutimi të titulluar "Suksesi i Europës: Pritshmëritë dhe mundësitë për Europën Qendrore dhe Ballkanin".
- Juncker do të mbajë një darkë pune me drejtorët e përgjithshëm të Komisionit Europian.
6 nëntor -
Takim kolegjial mes Timmermans dhe Tony Blair në Bruksel dhe Vestager me delegacionin amerikan të Kongresit
6-8 nëntor -
Forumi Global i Demokracisë, do të jetë këtë vit një platformë diskutimi për politik-bërësit, specifikisht në fushën e informimit dhe demokracisë.
7-8 nëntor -
EuroPCom 2019- Konferenca e Komunikimit Publik Europian- do të mbledhë së bashku ekspertë të fushës së komunikimit, por dhe çdo strukturë organizative lokale ose ndërkombëtare që promovon vlerat e BE.
10 nëntor -
Zgjedhjet e përgjithshme në Spanjë, ku qytetarët spanjollë do të zgjedhin Parlamentin e 14t ë të Mbretërisë.
-
Zgjedhjet në Rumani do të përcaktojnë Presidentin e ri për 5 vitet e ardhshme.

  FJALOR

Rrjeti i Studentëve Erasmus (ESN)

ESN është një organizatë ndërkombëtare jo-fitimprurëse për studentët. Misioni i saj është të përfaqësojë studentët ndërkombëtarë, duke u siguruar këtyre të fundit mundësi për të zhvilluar veten e tyre profesionalisht dhe për të patur një botëkuptim sa më të gjerë kulturor, nën parimin “Studentët ndihmojnë Studentët”. Momentalisht ekzistojnë 530 shoqata lokale që mbështesin studentët ndërkombëtarë në shkëmbimin mes 41 vendeve në Europë së bashku me Shqipërinë. ESN mbulon mbi 1 000 Institucione të Arsimit të Lartë, shumica e të cilave janë të lidhura ngushtësisht me Zyrat e Marrëdhënieve Ndërkombëtare. Në total, pothuajse 15 000 vullnetarë ofrojnë shërbime për rreth 350 000 studentë ndërkombëtarë, duke organizuar një sërë aktivitetesh për integrimin e atyre të rinjve në vendet e tyre pritëse dhe përmirësimin e cilësisë së lëvizshmërisë së studentëve.

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1