E Shtunë, 07 Dhjetor 2019
Blue Red Green
  • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00

Artikujt

Demokracia

admir poster-minDemokracia është vetëqeverisja e popullit, nga politikanët për popullin.

Demokracia nuk duhet konceptuar si diçka e çfarëdoshme apo si një lojë fjalësh që çdo politikan në një moment të caktuara të karrierës e përdor për të justifikuar apo mos justifikuar veprimet e veta.

Ajo që është e vërtetë është se me fjalën demokraci që në fillim na vjen ndër mend demokracia e poliseve greke. Shumica e njerëzve apo politologëve e marrin demokracinë si të mirëqenë. Megjithatë, qoftë në të kaluarën, qoftë sot, demokracitë kanë qenë dhe janë përherë në rrezik dështimi. Në Greqinë e lashtë ishin jetëshkurtëra dhe shumë pak të afta për të mbijetuar. Në Evropën e shekullit të XX ka pasur demokraci herë po e herë jo. Shtetet e reja afrikane kanë qenë demokraci për periudha shumë të shkurtra- në paçin qenë ndonjëherë.

Vazhdo leximin...

Një luftë për demokraci

6. marinela pashaj"Luftë për demokraci" duket paksa paradoksale pasi në thelb demokracitë shfaqen se nuk kërkojnë të zhvillojnë luftëra, por vendosje të paqes, sigurisë, njohjen e të Drejtave Civile të Njeriut, barazi përpara ligjit, ekonomi të lirë tregu bazuar në rregullat e konkurencës, meritokraci, liri të shprehjes dhe besimit fetar. Por pikërisht për të arritur në këtë fazë të demokracisë bëhet një luftë e vazhdueshme nga shumë shtete të cilat kërkojnë të implementojnë një sistem demokratik. Shqipëria është një ndër shtetet e sistemit ndërkombëtar e cila pas rënies së regjimit komunist pas 45 vitesh synon implementimin e një sistemi mbi baza demokratike. Me rënien e regjimit komunist nisin edhe brohoritjet: "E duam Shqipërinë si gjithë Europa!" Ajo ç'ka edhe sot dëgjohet pas gati 29 vitesh në Shqipëri është po e njëjta shprehje. Çfarë ka ndodhur brenda një periudhë kaq të gjatë kohore me Shqipërin? A arriti ajo të bëhej si Europa e atëhershme brenda kësaj hapësire kohore dhe a po kërkon sot të bëhet si "Europa e Re"? 

Vazhdo leximin...

Demokracia, përballë ambjentit shqiptar

rajmonda-minTë kuptuarit e demokracisë ka krijuar një diversitet të jashtëzakonshëm të modeleve të demokracisë duke nisur nga vizionet teknokratike të qeverisjes e deri te konceptet e jetës sociale të shënuara nga pjesëmarrja e gjerë politike dhe deliberimi. Pjesa e atraksionit të demokracisë qëndron në refuzimin e pranimit në parim të çfarëdo koncepti të së mirës politike më tepër sesa ajo që rrjedh nga vetë “populli”.

Demokracia duhet mbrojtur si një mekanizëm që u jep legjitimitet vendimeve politike, kur ato u nënshtrohen parimeve, normave dhe mekanizmave të duhura të pjesëmarrjes, përfaqësimit, llogaridhënies. Gjithashtu, mendoj që demokracia është lartësuar si një mënyrë e kufizimit të pushteteve të shtetit  të ndërmjetësimit në mes projekteve konkurrente individuale dhe kolektive si edhe siguri llogaridhënies për vendimet politike.

Vazhdo leximin...

Democracy Alive

juela-minMë mirëkuptoni në hyrje një referim hipotetik , te një akt juridik më hipotetik , prodhuar prej një Republike Përkufizimesh me Vërtetësi akoma më hipotetike . Neni 3 i ligjit 1 të datës x/x/-600 “ Për reparacionin e jetës në glob “ shpreh në mënyrë explicite definime kumulative për termin “ demokraci “. Demokracia është :

a) shtysë e përligjur drejt vetvetes , që të dënon pa mbërritur kurrë në kufinjtë e saj;
b) topfjala në listën e shpeshtësisë së leksikut , hasur në ekstreme të thella subjektive dhe objektive; Në emër të saj hartohet botëqeverisja e sërish në po të njëjtin emër nëna thuajse shekullore përpiqet t’i legjitimoje brumosjes së saj fanatike “ minifundin e kohëve të sotme “ .
c) virtyt , kur buron po s’del me shpirtin ;
ç) ves mbi vese , kur shtrydhet nga zori e pa rezultat që te mbulojë të keqen e aktit dhe të faktit;
d) rrezik , kur e brëndshmja është në kundërshti që nuk heshtet me të pretenduarën jashtë , rrotull , sipër dhe larg ;
dh) larg sistemit ideal , thuajse sa larg sistemeve që e kanë materializuar të shkuarën në histori të frikshme .

Vazhdo leximin...

A ka nevojë demokracia sot në Shqipëri për ndihmë?

000Demokracia, të flasësh sot për këtë vlerë kaq të rëndësishme për ҫdo shoqëri, është sa e lehtë aq edhe e komplikuar, duke parë mishërimin e saj dita ditës . Ajo është thelbi i qeverisjes liberale, që i lejon njerëzit të marrin pjesë aktive në ndërtimin e një shteti të së drejtës. Demokracia është vlerë e përbashkët dhe u takon të gjithë qytetarëve.

Duke marrë parasysh zhvillimin historik të vendit tonë, mund të themi me bindje të plotë se Shqipëria pas viteve 1990 e deri në ditët e sotme ka bërë hapa pozitiv drejt demokracisë, si një vlerë e rëndësishme për shoqërinë tonë.
Vetë shqiptarët si popull e kanë pranuar demokracinë , duke e parë këtë regjim si sistemin ideal politik. Kushtetuta e vendit tonë e miratuar në 1998 dhe me ndryshimet e fundit në 2016 ka të mishëruar në përmbajtjen e saj qeverisjen demokratike , ndarjen e pushteteve dhe mbrojtjen e respektimin e të drejtave të njeriut. Gjithashtu, vetë perspektiva e integrimit në Bashkimin Europian, i jep Shqipërisë shtysa të forta drejt miratimit të akoma më shumë reformave demokratike.

Vazhdo leximin...

  Kërko

  Axhenda

Nëntor 2019

4 nëntor - Juncker takohet me Visentini, Sekretarin e Përgjithshëm të Konfederatës së Bashkimit Tregtar Europian (ETUC).
4-7 nëntor -
Konferenca ndërkombëtare e sistemit rregullator të rrezatimit dhe energjisë nukleare ku marrin pjesë dhe përfaqesuesit e lartë të Komisionit Europian.
5 nëntor -
European Movement International dhe Raiffeisen Bank International do të mbajnë një panel të përbashkët diskutimi të titulluar "Suksesi i Europës: Pritshmëritë dhe mundësitë për Europën Qendrore dhe Ballkanin".
- Juncker do të mbajë një darkë pune me drejtorët e përgjithshëm të Komisionit Europian.
6 nëntor -
Takim kolegjial mes Timmermans dhe Tony Blair në Bruksel dhe Vestager me delegacionin amerikan të Kongresit
6-8 nëntor -
Forumi Global i Demokracisë, do të jetë këtë vit një platformë diskutimi për politik-bërësit, specifikisht në fushën e informimit dhe demokracisë.
7-8 nëntor -
EuroPCom 2019- Konferenca e Komunikimit Publik Europian- do të mbledhë së bashku ekspertë të fushës së komunikimit, por dhe çdo strukturë organizative lokale ose ndërkombëtare që promovon vlerat e BE.
10 nëntor -
Zgjedhjet e përgjithshme në Spanjë, ku qytetarët spanjollë do të zgjedhin Parlamentin e 14t ë të Mbretërisë.
-
Zgjedhjet në Rumani do të përcaktojnë Presidentin e ri për 5 vitet e ardhshme.

  FJALOR

Rrjeti i Studentëve Erasmus (ESN)

ESN është një organizatë ndërkombëtare jo-fitimprurëse për studentët. Misioni i saj është të përfaqësojë studentët ndërkombëtarë, duke u siguruar këtyre të fundit mundësi për të zhvilluar veten e tyre profesionalisht dhe për të patur një botëkuptim sa më të gjerë kulturor, nën parimin “Studentët ndihmojnë Studentët”. Momentalisht ekzistojnë 530 shoqata lokale që mbështesin studentët ndërkombëtarë në shkëmbimin mes 41 vendeve në Europë së bashku me Shqipërinë. ESN mbulon mbi 1 000 Institucione të Arsimit të Lartë, shumica e të cilave janë të lidhura ngushtësisht me Zyrat e Marrëdhënieve Ndërkombëtare. Në total, pothuajse 15 000 vullnetarë ofrojnë shërbime për rreth 350 000 studentë ndërkombëtarë, duke organizuar një sërë aktivitetesh për integrimin e atyre të rinjve në vendet e tyre pritëse dhe përmirësimin e cilësisë së lëvizshmërisë së studentëve.

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1