E Enjëte, 17 Tetor 2019
Blue Red Green
  • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00

Artikujt

A është kthyer vërtetë Brukseli në një ‘Eldorado’ për europianët e rinj?

DISCRIMINATION EUROPE

Pavarësisht ngjarjeve tragjike në muajt e fundit, qyteti i Brukselit mbetet sërish një vend i preferuar për të rinjtë europianë në kërkim të mundësive të punësimit dhe praktikave të punës në qendrën ndërkombëtare të Belgjikës. Madje kjo konsiderohet tashmë si një dukuri gjithnjë e më shumë në rritje.

Brukseli është kryeqyteti i Flamandëve, siç dhe njihet kryeqyteti i Belgjikës. Por në sytë e shumë të rinjve nga të katërta anët e kontinentit, ai është mbi të gjitha kryeqyteti i Europës, duke e konsideruar atë si një destinacion mjaft tërheqës. Sipas të famshmes ‘Le Figaro’ Brukseli është qyteti i dytë në botë me numrin më të lartë të banorëve të huaj të lindur aty, pas Dubait.

A e dini se çdo vit, qindra të rinj mblidhen në Bruksel për të përfituar një përvojë pune në institucionet e larta të BE-së apo në firmat e lobimit politik. Por sa shtetas të huaj të rinj ka në Bruksel? Cilat profesione janë më të shpeshta për ta? Nga vijnë këta të rinj më së shumti dhe si është jeta e tyre në këtë qytet?

Disa fakte interesante nga “kryeqyteti i Europës”nxjerrin në pah se në Bruksel:
• Gjenden rreth 400.000 shtetas të huaj
• Është kthyer në domosdoshmëri të njohurit e të paktën tri gjuhëve të ndryshme
• Ekzistojnë mundësi të shumta për praktika pune për një periudhë kohore deri në18 muaj apo dhe më shumë

Me shtetas të huaj, artikulli i referohet si europianëve ashtu dhe jo-europianëve, të cilët kanë lënë vendin e tyre të origjinës për të shkuar në kryeqytetin belg. Ky, në fakt mbetet një përkufizim i gjerë që përfshin një grup njerëzish me qëllime të ndryshme dhe që përfaqëson rreth një të tretën e popullsisë në Bruksel, përkatësisht rreth 400.000 njerëzve, sipas Institutit të Brukselit për Analiza Statistikore (IBSA). Ndërsa në radhët e europianëve, duket se qytetarët francezë kryesojnë me më shumë se 60,000 shtetas, duke lënë pas Italinë, Rumaninë dhe Spanjën.

Sipas studimit, në këtë grup, shumica janë të rinj, të cilët vijnë në Bruksel për dy arsye: për të studiuar (kryesisht për programet Master) ose për të gjetur punë. Brukseli shihet si një lloj udhëkryqi për karrierën e mijëra të rinjve, të cilët mblidhen në kërkimin e një të ardhmeje më të mirë e më të sigurt.

Përtej institucioneve të BE-së, në Bruksel gjendet dhe selia e NATO-s. Gjithashtu, Kombet e Bashkuara dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë kanë degë të tyre atje, pa marrë parasysh këtu edhe shumë organizata të të drejtave të njeriut, agjencitë për mbrojtjen e mjedisit dhe të degëve për bizneset ndërkombëtare që gjenden në kryeqytetin europian. Ndaj në fakt dhe fushat kryesore të punësimit në kryeqytetin belg duket të jenë më së shumti në profil shoqëror të tilla si në politikë, lobim, ekonomi, administratë etj.

Diversiteti gjuhësor është një nga shtyllat themelore të jetës në Bruksel, pasi një nga elementet më të rëndësishme në tregun e punës është aftësia për të folur gjuhë të ndryshme. Kjo nuk është aspak befasuese, pasi duket se në kryeqytetin europian fliten të paktën 104 gjuhë.

Por a mjafton kjo për të depërtuar në tregun e punës në kryeqytetin belg?

Edhe pse shumë të rinj mund të jenë të kualifikuar mjaftueshëm dhe mundësitë janë të shumta, sërish ekziston një konkurrencë tepër e fortë për t’u punësuar në ndonjë sektor të caktuar apo dhe thjesht për t’u bërë pjesë e praktikave të ndryshme profesionale.

Praktikat në fakt janë një kusht për të filluar një karrierë profesionale në Bruksel, pasi është shumë e rëndësishme fitimi i një përvoje të mjaftueshme për të aplikuar për një vend pune. Por shpesh herë këto praktika zgjaten më shumë nga sa shumë të rinj mund të përballojnë të punojnë pa pagesë, ndaj në këtë situatë, shumë prej tyre kthehen në vendin e origjinës duke iu drejtuar një profili apo një sektori tjetër.

Sigurisht që ka dhe nga ata që nuk heqin dorë aq shpejt, por vazhdojnë të luftojnë për të pasur punën e ëndrrave të tyre, dhe duket se në disa raste këmbëngulja e tyre ka rezultuar tepër efektive pasi nuk mungojnë rastet e suksesshme të punësimit të të rinjve në institucione, organizata apo kompanitë më të rëndësishme në Bruksel.

Pra, përtej popullaritetit që Brukseli gëzon, për shkak të diversitetit kulturor dhe mjedisit të tij ndërkombëtar, kryeqyteti belg ende nuk mund të konsiderohet tamam një ‘El Dorado’ pavarësisht mundësive që ofron jo të gjithë të rinjtë mund të plotësojnë ëndrrat dhe pritshmëritë e tyre në këtë qytet.

                                                                                                                           Cafebabel, nëntor 2016

  Kërko

  Axhenda

Tetor 2019

14 tetor - Komiteti mbi Buxhetin i Parlamentit Europian voton buxhetin e përgjithshëm të BE-së për vitin 2020.

14 tetor – 18 tetor - Zhvillohet edicioni i katërt i “Javës Europiane mbi arsimin profesional”

15 tetor – Ministrat europianë të Punëve të Përgjithshme mblidhen në Këshillin Europian për të diskutuar mbi zgjerimin e BE- së dhe procesin e stabilizim asociimit të Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut.

16 tetor - Zhvillohet Samiti i Dialogut Social Tre-Palësh dhe ceremonia e inagurimit të Autoritetit Europian të Punës (ELA).

17 tetor – Dita Botërorë ndaj Zhdukjes së Varfërisë

17-18 tetor - Këshilli Europian mblidhet për të diskutuar një numër të madh tematikash, përfshirë buxhetin afatgjatë të BE- së, prioritetet për 5 vitet e ardhshme, ndryshimet klimatike dhe Brexit.

-Banka Europiane e Investimeve në ditët e tetorit për Zhvillimin e Qëndrueshëm organizon konferencën dy ditore e cila fokusohet në praktikat inovatore mbi sektorët e ushqimit, modës dhe turizmit.

  FJALOR

Banka Europiane e Investimeve (EIB)

Prej më shumë se 60 vjetësh, është institucioni bankar i vetëm që është në pronësinë e Bashkimit Europian dhe që përfaqëson interesat e shteteve anëtare të BE. Si institucion huazimi, ajo bën të mundur financimin afatgjatë të investimeve nga shtete anëtare ose në bashkëpunim me BE, duke kontribuar drejt përmbushjes së synimeve  ekonomiko-politike të BE. EIB bashkëpunon ngushtë me institucionet e tjera të BE për të zbatuar politikën e saj. Si huamarrësi dhe huadhënësi më i madh në botë për nga vëllimi, ajo siguron jo vetëm financim, por dhe ekspertizë ose asistencë teknike në përgatitjen dhe implementimin e projekteve afatgjata dhe të qëndrueshme të cilat kontribojnë në përmbushjen e objektivave të politikës së BE-së. Huamarrës të EIB mund të jetë si sektori privat ashtu dhe ai shtetëror, duke siguruar një ndihmë shumë të madhe në zhvillimin ekonomik të shteteve.
Edhe pse më shumë se 90% e aktivitetit të EIB është përqendruar në Europë, Banka gjithashtu mbështet dhe politikat e jashtme dhe të zhvillimit të BE në botë. Në kuadër të prioriteve të BE, që tashmë i tejkalojnë kufijtë e 28 shteteve, mekanizmi i bankës “Economic Resilience Initiative” ka rritur financimin në fqinjësinë lindore dhe Ballkanin Perëndimor, si kundërpërgjigje ndaj sfidës së emigrimit. Kjo iniciativë do të mundësojë që kundërpërgjigjia ndaj krizave të jetë më e shpejtë dhe efektive.

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1